SiB Plus / Samo domaće

Gotovi pripravci za nekoliko minuta

Brza i učinkovita rješenja protiv kašlja: Donosimo najbolje narodne recepte na jednom mjestu

Brza i učinkovita rješenja protiv kašlja: Donosimo najbolje narodne recepte na jednom mjestu
Pixabay/Ilustracija

Riječ je o pripravcima koji se spravljaju u svega nekoliko minuta te s namirnicama koje već imate kod kuće i svakodnevno koristite

Nedavno smo pisali o smoothijima za općenito jačanje imuniteta, a sada donosimo najbolja rješenja alternativne medicine za trenutke kada vas već uhvati kašalj te je moguće i uznapredovao. 

Posebno je iscrpljujuć suh i nadražujuć kašalj koji se uglavnom pojavljuje prilikom virusnih infekcija poput gripe i prehlade. Međutim, postoji i tzv. vlažni kašalj praćen sekretom u dišnim putevima koji je nekada izrazito izazovno izbaciti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pomoću sljedećih i potpuno prirodnih sastojaka, osim što ćete smiriti grlo i ublažiti kašalj, uspjet ćete očistiti svoj organizam od virusa, najbrže preboljeti infekciju te, u konačnici, osnažiti imunitet.

Uz to, riječ je o pripravcima koji se spravljaju u svega nekoliko minuta te s namirnicama koje već imate kod kuće i svakodnevno koristite.

Limun i med

Ova dva ''klasika'' zasigurno su prva na popisu koja će vam uspješno pomoći u borbi protiv kašlja. Med prirodno umiruje grlo i djeluje protuupalno, dok limun daje organizmu znatnu količinu vitamina C potrebnog za jačanje imuniteta. Izmiješajte žličicu meda sa svježim limunovim sokom te konzumirajte navedenu smjesu nekoliko puta dnevno.

Papar i med

Iako nije toliko poznat, papar djeluje kao prirodan antiseptik, a nekada se koristio i kao lijek protiv različitih infekcija poput šarlaha, tifusa, kolere i velikih boginja. Prstohvat bijelog papra pomiješajte sa žlicom meda te smjesu uzimajte dva puta dnevno.

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Mast i med 

Nekada se u liječenju od kašlja koristila i svinjska mast koju bi majke stavljale djeci na prsa kako bi kašalj što prije prošao. Međutim, vi zagrijte jednu žličicu svinjske masti i dvije žličice meda na laganoj vatri. Kada se sastojci sjedine, popijte smjesu dok je još topla.

Cimet i med 

Ljubiteljima ponešto slađe varijante napitka idealna je kombinacija meda i cimeta koja, osim što ublažava kašalj te sadrži antimikrobna svojstva, uspješno djeluje i protiv slabosti i umora koji su česta popratna pojava tijekom prehlade. Izmiješajte prstohvat cimeta sa žličicom meda te konzumirajte navedenu smjesu nekoliko puta dnevno.

Đumbir, limun i med 

Usprkos gorkoj aromi, đumbir je jedan od najvažnijih i najdjelotvornijih sastojaka u borbi kako protiv prehlade, tako i protiv kašlja, a njegova se protuupalna svojstva još više pojačaju u kombinaciji s medom. Skuhajte si čaj od đumbira te u njega stavite žličicu meda i limuna. Osim što će navedeni sastojci ublažiti okus đumbira i učiniti čaj ukusnijim, djelovat će izrazito protuupalno.

FOTO: Pixabay/Ilustracija

Kurkuma i mlijeko

Iako se možda na prvu čini neobičnom kombinacijom, kurkuma s mlijekom, a i kao općeniti začin brojnim jelima, ima snažno antiseptičko djelovanje. Žličicu kurkume dodajte u čašu toplog mlijeka te pripravak popijte ujutro i navečer.

Šećer i mlijeko

Unatoč tome što ne djeluje naročito protuupalno, navedeni pripravak može biti izrazito blagotvoran za grlo te barem umiriti simptome prehlade poput kašlja, boli i pečenja pri gutanju. Na kraju krajeva, svi su sirupi i pastile protiv kašlja zaslađene kako bi ih mogli lakše konzumirati. Otopite na laganoj vatri dvije žličice šećera te posipajte dva decilitra toplog mlijeka preko dobivene karamele.

Propolis

Univerzalan je lijek za sve, a ne samo za kašalj, svakako propolis. Naime, njegova jaka svojstva djeluju protuupalno na cijeli organizam, neovisno je li riječ o kašlju, artritisu, psorijazi, astmi, upalnoj bolesti crijeva ili pak zacjeljivanju rana. U skladu s time, može ga se stavljati kao dodatak u različite čajeve, ali i konzumirati zasebno, samo u manjim količinama.

FOTO: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Među ostalim metodama smirivanja i sprječavanja kašnja te čišćenja grla od sekreta ističe se inhalacija vodenom parom, grgljanje slane vode te općenita hidratacija čajevima, juhama i vodom kako bi se grlo što prije i što lakše pročistilo. Također, osim vodenom parom, možete pokušati inhalaciju na bazi eukaliptusa koji pomaže u otvaranju dišnih puteva. U posudu s toplom vodom tako dodajte nekoliko kapi eukaliptusovog ulja, pokrijte glavu ručnikom te inhalirajte pare.

smoothie pripravak prehlada zdrava prehrana
Jednostavno i zdravo Isprobajte ove smoothije za jačanje imuniteta i izbjegnite prehladu

Važno je napomenuti da se, prije nego što počnete koristiti bilo koji od navedenih prirodnih lijekova, dobro posavjetovati s liječnikom. Ponekad je to i prijeko potrebno, posebice u slučajevima kroničnog kašlja i pojave ostalih simptoma poput visoke temperature. Ovi prirodni pripravci mogu biti od iznimne koristi, ali nisu zamjena medicinskim tretmanima.


Izdvojeno

Reci što misliš!