Lifestyle / Ostalo

Međunarodni znanstveni skup

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku okupilo se gotovo 140 sudionika iz 10 zemalja

Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku okupilo se gotovo 140 sudionika iz 10 zemalja
PR

''Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku posebice nastojimo pokazati da je upravo kultura četvrti stup održivoga razvoja, a ovaj je Skup značajan doprinos tome'', istaknuto je na manifestaciji

Danas je u prostorijama Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, u nazočnosti predstavnika akademske zajednice, suorganizatora i partnera te nacionalnih, lokalnih i regionalnih institucija, svečano otvoren 6. međunarodni znanstveni skup ''Europski realiteti''.

Pod krovnom temom ''Održivost'', skup se danas i sutra održava u prostorijama Odsjeka za kulturu, medije i menadžment Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku na Trgu Svetog Trojstva u Tvrđi.  

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Koncept održivog razvoja aktualan je u teorijskim promišljanjima različitih znanstvenih područja od šezdesetih godina 20. stoljeća, a tijekom vremena je značajno evoluirao. U posljednjih dvadesetak godina pojam održivosti postao je sveprisutan u znanstvenoj i stručnoj literaturi, ali i u odabranim dokumentima razvojnih i drugih politika – od EU Strategije održivog razvoja 2001., pa do UN-ovih ciljeva održivog razvoja i Agende  2030. Dugo se pojam shvaćao izričito u svojem ekološkom značenju i stoga je bio sinonim za održivost okoliša. Međutim, danas pojam održivosti, uz značajnu ekološku okupiranost, uključuje i ekonomsku i socijalnu dimenziju. Na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku posebice nastojimo pokazati da je upravo kultura četvrti stup održivoga razvoja, a ovaj je Skup značajan doprinos tome'', istaknuto je na otvorenju skupa.  

U ime dekanice Akademije, prof. dr. sc. Helene Sablić Tomić, okupljene je pozdravila prodekanica za znanost i projekte, izv. prof. dr. sc. Jasminka Najcer Sabljak.

''Drago nam je što se ova znanstvena konferencija održava na Akademiji, i to na aktualnu temu – održivost. Zahvaljujem svim organizatorima i suorganizatorima ovog događanja. Svim sudionicima i gostima želim ugodan boravak u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji'', istaknula je prodekanica Najcer Sabljak.

Na otvorenju se, u ime suorganizatora, javnosti obratila i upraviteljica Centra za znanstveni rad u Vinkovcima Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, dr. sc. Anica Bilić, viša znanstvena savjetnica u trajnom izboru.

''Održivost je aktualan problem u vremenu nestabilnosti, brzih promjena, naglog tehnološkog napretka, elektroničke komunikacije i paralelnih svjetova, kada se nameće pitanje koje su vrijednosti, fakti i artefakti trajna, održiva poveznica sadašnjosti s prošlošću i budućnošću. U šumarskoj je terminologiji prije više od stotinu godina bio frekventan pojam potrajnosti, čiji korijen 'trajno' opisuje sukus održivosti i obnovljivosti, što se znanstveno produbljuje na ovoj znanstvenoj konferenciji'', naglasila je dr. sc. Anica Bilić. 

U okviru programa svečanog otvorenja skupa zanimljivo plenarno predavanje održala  je izv. prof. dr. sc. Tea Golob s Fakulteta za uporabne družbene študije iz Nove Gorice (Slovenija) pod naslovom ''Planet-centric awareness as a leverage for sustainable social morphogenesis''. 

Krovna tema ovogodišnjeg skupa jest održivost, a znanstveno se propituje u tri tematske cjeline: kulturna (socijalna) održivost, ekonomska (ekološka) održivost te mediji i promocija agende održivosti. Konferencija je okupila gotovo 140 sudionika iz deset zemalja (Španjolske, Portugala, Litve, Njemačke, Poljske, Slovačke, Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske) koji će tijekom dva dana održati 67 izlaganja u različitim područjima. Službeni jezici konferencije su hrvatski i engleski, a dio sudionika izlagat će online, posredstvom Zooma.  

Organizator je skupa Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, a glavni  suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti – Centar za znanstveni rad u Vinkovcima i Doktorska škola Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Međunarodni suorganizatori su: Hochschule der Medien Stuttgart (Njemačka), Politécnico do Porto (Portugal), Univerzita Sv Cyrila a Metoda Trnava, Fakulta masmediálnej komunikácie (Slovačka), Universidad Complutense Madrid, Facultad de Ciencias de la Información (Španjolska), Swiss School of Business and Management Geneva (Švicarska) i Sveučilište u Mostaru (Bosna i Hercegovina).

Partner je konferencije Grad Osijek.


Izdvojeno

Reci što misliš!