Lifestyle / Ostalo

Osječki kvartovi

VNO: 'Pluća' juga grada naseljena obiteljskim kućama i obilježena nekadašnjom navijačkom vrevom

VNO: 'Pluća' juga grada naseljena obiteljskim kućama i obilježena nekadašnjom navijačkom vrevom
SiB.hr

Sadašnji izgled, govore nam stanovnici, naselje zadržava gotovo sve do današnjih dana budući da u njemu nema mnogo zgrada, nego su u pitanju obiteljske kuće

Donosimo još jedan članak u sklopu serijala ''Osječki kvartovi'' u kojemu svake druge nedjelje iznosimo obilježja, odnosno prednosti i mane svake pojedine četvrti u gradu na Dravi. Mnogi među nama nerijetko požele odseliti ili otputovati negdje kako bi promijenili okolinu, a još uvijek ne poznajemo dovoljno dobro grad u kojemu živimo i sve ono što on zapravo nudi.

Jedanaesto je na redu Vatrogasno naselje na južnom dijelu grada koje se administrativno nalazi u sklopu Gradske četvrti Novi grad i graniči s Divaltovom (sjeverno), Wilsonovom (zapadno), Kninskom (južno) i Svačićevom ulicom (istočno).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Povijest razvoja navedenog naselja veže se uz 60-e godine prošloga stoljeća tijekom kojih su doseljenici iz Bosne i Hercegovine i Dalmacije gradili kuće na tom području bez urbanističkog plana i građevinskih dozvola.

Tek se sedamdesetih i osamdesetih godina naselje krenulo urbanizirati, a njegov današnji izgled upotpunjen je izgradnjom obiteljskih kuća na Uskim njivama koja je krenula početkom 2000-ih godina. Jedan od stanovnika Vatrogasnog naselja govori nam kako su njegovi baka i djed među prvima u njemu kupili kuću, a sve do Drvljanika tamo nije bilo ničega, osim sestara vasilijanki u Wilsonovoj ulici.

osječki kvartovi
Osječki kvartovi Najavljujemo novi serijal: Upoznajte Osijek kroz priče o njegovim kvartovima

''To je više bilo sporedno naselje kojega su, zbog ilegalne gradnje i svojevrsne 'uličnosti', nazivali Teksasom'', opisuje Siniša (49).

Mladost su, dodaje, provodili u tri kultne gostionice – Patriciji i Dopingu u Vatrogasnoj i Palaceu u Wilsonovoj ulici. Tamo su kartali, igrali jamb i slušali glazbu toga vremena, a umjesto na kućnu adresu, poštar im je ostavljao pisma na šanku. Ipak, VNO je oduvijek obilježavao stadion na kojemu je većina tamošnje djece odrastala, igrajući na stotine igara.

Kopanje rovova uz južnu obilaznicu u kolovozu 1991. godine; FOTO: Siniša Plužarić

''Nema ulaza u Gradski vrt na kojemu si nismo bili načinili nogometni teren, a vrata od toaleta bili su nam golovi. Igrali smo se skrivača, žmire, rata... Čak i kada je bio pravi rat, nismo ga shvaćali za ozbiljno, iako smo bježali da nas ne bi pogodili. Također, u tinejdžerskoj dobi kupili bismo gajbu piva, nacugali se i potom išli u grad. Tada je kultna lokacija za izlaske bila Radićeva ulica'', prisjeća se Siniša.

Ekipa u Patriciji povodom finala Svjetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine; FOTO: Siniša Plužarić

Pokraj stadiona, nalazilo se pomoćno igralište 'Trava' koje u to vrijeme nije bilo ograđeno. Stanovnici iz svih dijelova grada na Dravi dolazili su tamo igrati nogomet, osim onda kada je bio službeni trening NK Osijeka. Do 1967. godine, Bijelo-plavi nazivali su se Proleter i Slavonija, a osim nogometnog, u Vatrogasnom naselju postojao je i Malonogometni klub Šilo.

''Na prvi maj '92. godine, kada je bilo potpisano ratno primirje, svi smo se okupili i osnovali malonogometni klub s kojime smo osvajali najjače turnire u Osijeku. Sponzorirao nas je Tomislav Šilovinac'', sjetno će Siniša.

MNK Šilo; FOTO: Siniša Plužarić

Na stazi od crne šljake u blizini Gradskog vrta, od Drugog svjetskog rata održavale su se i tzv. 'speedway' utrke po kojima je grad na Dravi nekada bio regionalno, pa čak i globalno poznat. Osijek je tako 1955., a zatim 1963. i 1966. bio domaćin svjetskog prvenstva u 'speedwayu', dok se posljednja takva utrka održala u rujnu 1987. godine, okupljajući i preko deset tisuća gledatelja.

>>> Osječki kvartovi [KARTA] <<<

Veliku ulogu u osječkom 'speedwayu' odigrala su braća Zdravko i Darko Tominac. Nakon njihova povlačenja, navedena sportska grana do danas nije zaživjela, iako je bilo ponovnih pokušaja za time koje je spriječio Domovinski rat.

Pune tribine na 'speedway' utrci; IZVOR: Dario Ružić

Sadašnji izgled, govore nam stanovnici, naselje zadržava gotovo sve do današnjih dana budući da u njemu nema mnogo zgrada, nego su u pitanju obiteljske kuće. Tek unazad nekoliko godina na tom se prostoru grade novi objekti, i to ponajprije urbane vile. Populacija u naselju je raznolika, no pretežito je riječ o obiteljima s djecom. Cijela gradska četvrt broji oko 13 tisuća stanovnika.

''Volimo reći kako je Sjenjak srce, dok su Vatrogasno naselje pluća Gradske četvrti Novi grad'', ističe Robert Seligman, predsjednik Gradske četvrti Novi grad.

Kninska ulica; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Riječ je o izrazito mirnom i ugodnom naselju koje istovremeno ima sve potrebno za život – blizinu trgovačkih centara, obilaznice i javnog prijevoza. Budući da nema trga, odnosno središta, većina sadržaja gravitira prema Robnoj kući IPK na Sjenjaku u kojoj se nalaze bankomati, kiosk, frizerski i kozmetički salon, optika, urar, plesni klub, teretana, banka, zalogajnica i trgovački centar.

kvartovi sjenjak
Osječki kvartovi Sjenjak: Od nekadašnje livade do urbanog naselja u srcu grada

U njezinoj su neposrednoj blizini tržnica sa svježim voćem i povrćem, ljekarna, cvjećarna, pekarnica, poštanski ured, benzinske crpke te restorani i kafići, iako spomenutih ugostiteljskih objekata ima i u Vatrogasnom naselju.

''Iako nema klubova, u našem je naselju prisutno dosta kafića, a ni Tvrđa nam nije daleko. Zanimljivo je za spomenuti kako se u VNO osjećam najsigurnije dok se vraćam kući noću iz izlaska u odnosu na ostale osječke kvartove, iako su i oni mirni'', navodi student Boris (23).

Wilsonova ulica; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Također, potrebno je spomenuti i jedan od najpoznatijih urbanih spomenika Domovinskog rata u Hrvata na križanju Trpimirove i Divaltove ulice, a riječ je o grafitu s natpisom ''Osijek – nepokoreni grad''. Njegov je autor pokojni branitelj i osnivač ogranka Kohorte VNO Predrag Sušac Sulle.

Grafit s natpisom ''Osijek – nepokoreni grad''; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Sportske, kulturne i koncertne manifestacije gravitiraju prema kultnoj dvorani Gradski vrt, župljani pripadaju Crkvi sv. Ćirila i Metoda, vlasnici kućnih ljubimaca mogu provoditi vrijeme s njima na šetnici u Kninskoj ulici, dok svoje mjesto u navedenom naselju nalaze i umirovljenici.

''Riječ je o stambenom naselju koje je tiho, ne obiluje prometom, ima puno zelenila i ugodno je za šetnju, a opet nam je sve blizu'', napominje Mirjana (60).

Koji je kvart najbolji za život u Osijeku?

Rezultati
  • Sjenjak   10% (766)
  • Jug 2   8% (636)
  • VBK (Vijenac Ivana Meštrovića)   9% (695)
  • Gornji grad   11% (806)
  • Donji grad i Zeleno polje   12% (880)
  • MOŠA i ĐEMA   6% (486)
  • Retfala (Vijenac Petrove Gore, Žuto naselje i Pampas)   20% (1548)
  • Bosutsko (Industrijska četvrt)   6% (461)
  • Vatrogasno naselje i Uske njive   6% (450)
  • Filipovica i Cvjetno naselje   3% (241)
  • Višnjevac   5% (381)
  • Josipovac   1% (106)
  • Brijest   1% (64)
  • Tvrđa   1% (94)
Vrati se na glasanje

Stadion Gradski vrt; FOTO: Ivica Benić/SiB.hr

Među nedostatcima Vatrogasnog naselja sugovornici spominju manjak ambulante te nogometnog i košarkaškog terena, a problem je i taj što su škole i vrtići malo dalje, odnosno iza Divaltove ulice, jedne od najprometnijih i najfrekventnijih cesta u Osijeku koju djeca moraju prijeći. Ipak, uz DV ''Kosjenka'' u Svačićevoj ulici, do kraja godine trebao bi se izgraditi i novi vrtić na Uskim njivama koji će uvelike olakšati organizaciju života mladim obiteljima.

5 novih vrtića Novi vrtić na Uskim njivama gotov do kraja godine. Radić: "Ovo nije jedini vrtić koji trenutno gradimo"

''Riječ je o trenutno jednoj od najvećih kapitalnih investicija grada Osijeka koja vrijedi oko 1,9 milijuna eura, od kojih je njih 1,3 milijuna bespovratno'', zaključuje Seligman.

kvartovi jug 2
Osječki kvartovi Jug II: Nekoć opasno radničko naselje, danas mirni obiteljski kvart na kraju grada
kvartovi tvrđa
Osječki kvartovi Tvrđa: Stara gradska jezgra kao spoj urbanosti i povijesti
kvartovi vbk
Osječki kvartovi VBK: Od opakih tučnjava s Jugovcima do mirnog gradskog i studentskog naselja
kvartovi gornji grad
Osječki kvartovi Gornji grad – kvart s osječkih razglednica
Osječki kvartovi Retfala: Od srednjovjekovnog sela uz Dravu do suvremene multikulturalne četvrti
kvartovi dgo
Osječki kvartovi DGO: Republika, 'grad u gradu', studentski centar i sportski duh Osijeka
kvartovi bosutsko
Osječki kvartovi Industrijska četvrt: Od pustara i tvornica do mirne obiteljske sredine i IT centra
kvartovi filipovica
Osječki kvartovi Filipovica: Skrivena obiteljska oaza na rubu grada
kvartovi moša đema adela
Osječki kvartovi Moša, Đema, Adela: Zatvorena naselja i 'grad u gradu' koji obiluju mirnoćom pravih gradskih dečkiju i cura

Vatrogasno naselje jedanaesto je u nizu kvartova, odnosno naselja koje smo obradili u okviru ovoga serijala. Naš Osijek prikazujemo na što detaljniji, zanimljiviji, kreativniji i kvalitetniji način jer shvaćamo da svaki njegov stanovnik ima za reći – zašto je baš i po čemu osječki kvart u kojemu on živi poseban i što bi u njemu eventualno trebalo promijeniti.

Ako i vi želite pridonijeti serijalu s bilo kakvom pričom o svom naselju koju smatrate važnom, javite nam se na e-mail adresu: [email protected] i pratite nas jer već za dva tjedna pišemo o Lijevoj obali!


Izdvojeno

Reci što misliš!