Lifestyle / Ostalo

Osječki kvartovi

Najavljujemo novi serijal: Upoznajte Osijek kroz priče o njegovim kvartovima

Najavljujemo novi serijal: Upoznajte Osijek kroz priče o njegovim kvartovima
PIXSELL/SiB.hr

Napravit ćemo priču o bakici koja prodaje svoje namirnice na tržnici, zaposlenim ljudima u raznim tvrtkama i udrugama, djetetu koje tek kreće u vrtić ili školu, studentu kojemu je sve novo u gradu i umirovljeniku koji voli popiti jutarnju kavu u obližnjem kafiću

Započinjemo serijal članaka krovnog naziva ''Osječki kvartovi'' u kojemu istražujemo obilježja, odnosno prednosti i mane svakog pojedinog kvarta u gradu na Dravi. Mnogi među nama nerijetko požele odseliti ili otputovati negdje kako bi promijenili okolinu, a još uvijek ne poznajemo dovoljno dobro grad u kojemu živimo i sve ono što on zapravo nudi.

Budući da je nedavno započela akademska godina, članci će se usmjeravati prema studentima i mladima, opisujući ugostiteljsku ponudu i mjesta na koja je moguće izaći u pojedinom kvartu. Cilj je da se studenti i iz drugih mjesta kroz naše tekstove detaljnije upoznaju s Osijekom i svim njegovim kvartovima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mladi koji dolaze studirati u Osijek uglavnom se kreću u krugu svojega fakulteta i odabrane četvrti u kojoj žive. S obzirom na to, nerijetko uopće ne istražuju ostale kutke grada koji se možda naizgled čine zaboravljeni ili nedovoljno posjećivani, a ustvari nude mnoštvo sadržaja koje samo treba dodatno proučiti.

Grad Osijek iz zraka [siječanj 2022.] Fotogalerija

Zadatak je, stoga, da navedenim člancima pokušamo potaknuti mlade na to da se zainteresiraju za Osijek kao za mjesto koje se uistinu smatra gradom po mjeri čovjeka, povežu se sa što više njegovih stanovnika te se u budućnosti i nakon završetka školovanja uspješno u njemu zaposle.

Serijal će se, nadalje, orijentirati i prema obiteljima s djecom koje žele znati kakve su ponude vrtića, škola, parkova i ostalih važnih sadržaja za njih u pojedinom kvartu. Za one koji pak tek dolaze živjeti u grad na Dravi, razmatraju tu opciju ili već žive u njemu, ali bi voljeli preseliti u drugi njegov kvart iznijet ćemo što se gdje gradi i kakve su trenutne ponude nekretnina.

U konačnici, serijal namijenjen je svim Osječankama i Osječanima, neovisno o njihovoj dobi i interesima. Osim najpoznatijih lokacija u okviru pojedinih kvartova, proučit ćemo, stoga, i skrivene kutke koji bi se po koječemu mogli svidjeti svim generacijama.

Također, ukazat ćemo i na stavke na kojima bi trebalo poraditi kako bi pojedina četvrt bila što ugodnije mjesto za život, bilo da je riječ o održavanju i uređenju zelenih površina, javnom prijevozu i prometnoj infrastrukturi, povećanju dostupnosti trgovačkih centara, izgradnju odgojno-obrazovnih ustanova ili bilo čemu što, kroz razgovor sa stanovnicima, budemo uvidjeli da nedostaje ili se može unaprijediti.

kvartovi
Osječki kvartovi [KARTA]

Članci će izlaziti svake druge nedjelje i obuhvatit će sljedeće kvartove:

  • Sjenjak
  • Jug II
  • Tvrđa
  • VBK
  • Gornji grad
  • Retfala
  • Donji grad
  • Industrijska četvrt
  • Filipovica
  • Moša
  • Vatrogasno naselje i Uske njive.
 

Kroz sveukupno 11 članaka obradit ćemo i aktualna događanja te bilo kakve novitete koji se u međuvremenu budu pojavili u određenom kvartu, i to sve kroz prizmu tamošnjih stanovnika.

Napravit ćemo priču o bakici koja prodaje svoje namirnice na tržnici, zaposlenim ljudima u raznim tvrtkama i udrugama, djetetu koje tek kreće u vrtić ili školu, studentu kojemu je sve novo u gradu i umirovljeniku koji voli popiti jutarnju kavu u obližnjem kafiću.

Naš Osijek prikazujemo na što detaljniji, zanimljiviji, kreativniji i kvalitetniji način jer shvaćamo da svaki njegov stanovnik ima za reći – zašto je baš i po čemu osječki kvart u kojemu on živi poseban i što bi u njemu eventualno trebalo promijeniti.

Ako i vi želite pridonijeti serijalu s bilo kakvom pričom o svom kvartu koju smatrate važnom, javite nam se na e-mail adresu: [email protected] i pratite nas jer već za dva tjedna pišemo o Sjenjaku!


Izdvojeno

Reci što misliš!