Lifestyle / Ostalo

Iz različitih razloga

Pitali smo Osječane čega su se odrekli u korizmi i jesu li izdržali do kraja

Pitali smo Osječane čega su se odrekli u korizmi i jesu li izdržali do kraja
PIXSELL

Ima i onih koji se nisu odrekli ničega, a kao razlog tome naveli su kako su ih u tome spriječile specifične okolnosti u kojima su se našli

Sutra je blagdan Uskrsa i mnogi Osječani razdoblje su korizme, iz različitih razloga, iskoristili kako bi se odrekli nečega što im mnogo znači.

''Inače sam teški ovisnik o keksima i čokoladi te ih jedem svakodnevno kako bi mi podigli šećer. Međutim, u korizmi sam ih se odlučio odreći i, evo, uspio sam izdržati do kraja, shvativši kako ipak mogu bez njih i kako ih ne moram baš svaki dan konzumirati'', rekao je Petar.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Pokušala sam funkcionirati bez mobitela, odnosno odlučila sam ga koristiti isključivo onda kada trebam nekoga nazvati ili pogledati nešto što mi je važno, a ne da ubijam dosadu ili potrošim sate i sate na društvenim mrežama. Uspjela sam se pridržavati te odluke i, štoviše, smatram kako sam stvorila navike koje će mi koristiti u daljnjem životu, a koje u protivnom ne bih stekla jer mi je mobitel stalno predstavljao distrakciju'', ispričala je Ružica.

kruh voda post nemrs korizma
Kršćanski spomendan Pitali smo svećenika zašto su danas obvezni post i nemrs i što je dozvoljeno konzumirati

''Odrekla sam se svega onoga što smatram nezdravim – slatkiša, grickalica, kave i alkohola. To činim već petu godinu zaredom, smatrajući vrijeme korizme motivom za mršavljenje i čišćenje organizma. Unatoč tome što sam vjernica i shvaćam istinsku bit odricanja, korizma me dodatno potakne na određene promjene u životu i s duhovnog, ali i s područja tjelesnosti'', objasnila je Ana.

Ipak, ima i onih koji se nisu odrekli ničega, a kao razlog tome naveli su kako su ih u tome spriječile specifične okolnosti u kojima su se našli. Također, neki korizmeno odricanje smatraju nepotrebnim u vlastitom životu, iako su svjesni njegovih dobrobiti.

''Osobno nisam prakticirao odricanje, ali sam čuo da pravi smisao korizme nije odricanje samo po sebi, nego biste to čega se odreknete trebali dati nekome drugome tko to nema. Primjerice, ako netko puši i u korizmi se odrekne cigareta, sav novac koji bi inače u to vrijeme potrošio na njih treba staviti sa strane i potom ga dati nekome u potrebi. To što ljudi koriste korizmu kao motivaciju za dijetu ili skidanje s ovisnosti je u redu, posebice ako nekome to pomogne u tome da učini nešto dobro za sebe, no tako promašuje stvarnu poantu korizme'', istaknuo je Filip.

kalendar
Varijacije u kalendaru Zašto svake godine slavimo Uskrs drugog datuma? Razlog je 'prvi proljetni uštap'

Prema crkvenim učenjima, u korizmenom bi odricanju trebalo, kao i u postu i nemrsu na Veliki petak, prepoznati ponajprije duhovni smisao. Tek ako se odreknemo bilo čega kako bismo izgradili duhovni potencijal, onda to odricanje ima svrhu.

''Međutim, uvijek kažem ljudima da treba biti oprezan jer mnogi odustanu od odricanja ako nisu vjernici ili ako čuju kako je svećenik rekao da ako ono nije duhovno, nema ni smisla. Ponekad baš to odricanje, pa čak na prvu shvaćeno samo na tjelesnoj razini, može dovesti do većeg stupnja duhovnosti i shvaćanja njegove istinske svrhe'', zaključio je vlč. dr. sc. Ivan Benaković, profesor na KBF-u u Đakovu.


Izdvojeno

Reci što misliš!