Vijesti / Ostalo

40 dana odricanja

Počela je korizma: Pitali smo Osječane čega su se odrekli

Jučerašnjom Pepelnicom, odnosno danom pokore, razmišljanja, nemrsa i posta počinje priprema za najveći katolički blagdan Uskrs

Čista srijeda je početak korizme. Vrijeme kada se kršćani kroz pokoru pripremaju za blagdan Uskrsa. Uz posta, odriču se u korist drugih i susprežu od loših navika.

Pepelnica je za neke asocijacija na odricanje od duhana. Drugi se odriču alkohola. Neki pak svega slatkoga.

Pa su mnogi razmišljali upravo o takvim takozvanim "pokoricama".

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Radi zdravlja se čovjek može odreći alkohola ili mesa", kaže Martin iz Osijeka, a Josipa dodaje: "Ili slatkiša ili ružnih riječi".

Mnogi će i postiti i to 40 dana do Uskrsa. A Katolička crkva objašnjava zašto baš toliko.

"40 godina ropstva u zemlji egipatskoj. Zemlji sužanjstva. 40 godina traje izlazak. Isus 40 dana odlazi u post uz molitvu u pustinju", kazao je Ivan Jurić, župnik Donjogradske župe iz Osijeka.

No danas će se neki odreći i suvišnog šopinga. Ima i onih koji će se 40 dana suspregnuti od korištenja društvenih mreža, no i onih koji će odbaciti prekomjerno korištenje šminke

Korizma nije vrijeme žalosti, već vrijeme u kojem čovjek promišlja o izbacivanju svega što ga čini lošijim, a kako bi postao - boljim.

"Smisao korizme nije da mi se odreknemo nekih stvari, nego da se zaista odreknemo zla u sebi i postanemo bolji ljudi. Bili vjernici, katolici, nevjernici...", izjavio je Jurić.

Pa, umjesto odricanja, mnogi za korizmu ne razmišljaju o sebi, već o drugima.

"Učiniti neko dobro djelo. To mi je važnije nego nečega se odreći", komentirala je Stanislava iz Osijeka.

Upravo današnjom Pepelnicom, odnosno danom pokore, razmišljanja, nemrsa i posta počinje priprema za najveći katolički blagdan Uskrs. 

S mise su poslane plemenite poruke, baš onakve kakve je poslao papa Franjo,a to je da samoodricanje i žrtvovanje ne treba biti glorificiranje neke vlastite žrtve, već treba ići u korist onoga da čovjek shvati da se zapravo time rješava određenog zla.

Ako se odriče nekih materijalnih stvari, odriče ih se u korist drugih, da pomaže drugima, da je tek tada potpuno ispunjen onaj smisao koji korizma nosi.

U Sloveniji je Crkva reagirala na koronavirus micanjem vode iz škropionica i preporučila ljudima da si ne pružaju ruke. Hrvatska crkva nije se jednoglasno odlučila na takav potez, već je to prepušteno svećenicima da sami odluče.


Izdvojeno

Reci što misliš!