Lifestyle / Ostalo

Održan 1. EFOS Business Forum

Stručnjaci raspravljali o potrebnim koracima i aktivnostima u stvaranju održivog gospodarstva

Stručnjaci raspravljali o potrebnim koracima i aktivnostima u stvaranju održivog gospodarstva
PR

EFOS Business Forum predstavlja vrijedan korak prema ostvarenju održive budućnosti hrvatskog gospodarstva, potičući intenzivnu interakciju i suradnju među sudionicima iz različitih sektora

U organizaciji Ekonomskog fakulteta u Osijeku uspješno je održan prvi EFOS Business Forum ''Održiva budućnost hrvatskog gospodarstva''. Forum je okupio istaknute stručnjake iz poslovnog, financijskog i akademskog sektora s ciljem rasprave o ključnim inovacijama i strategijama za oblikovanje zelene budućnosti hrvatskog gospodarstva te su svi okupljeni imali priliku saznati koliko, između ostaloga, klimatske promjene utječu na razinu i dinamiku cijena, kao i financijsku stabilnost.

''Klimatske promjene djeluju na cijene i financijsku stabilnost, što znači da mogu izravno utjecati na postizanje naših osnovnih ciljeva – stabilnosti cijena i stabilnost financijskog sustava. Kako bismo pospješili klimatsku tranziciju u Republici Hrvatskoj, od banaka tražimo da prepoznaju klimatske rizike u svojim portfeljima, a samim time i da podupru investicije povezane s prilagodbom klimatskim promjenama i suzbijanje štetnog djelovanja na klimu i okoliš. Kao pozitivan primjer ostalima, i mi unutar HNB-a poduzimamo različite aktivnosti da bismo ozelenili vlastito poslovanje te smo po prvi puta izračunali naš ugljični otisak i definirali vlastite ciljeve u pogledu našeg ugljičnog otiska. Pored toga, trenutno 7.5 % naše financijske imovine ulažemo u vrijednosne papire s karakteristikama održivosti'', izjavila je Sandra Švaljek, zamjenica guvernera Hrvatske narodne banke.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon uvodnog predavanja ''Uloga financijskih institucija u ozelenjavanju gospodarstva'' koje je održala dr. sc. Sandra Švaljek, sudionici Foruma pridružili su se panel diskusiji naziva ''Je li gospodarstvo u Hrvatskoj dovoljno zeleno i što možemo napraviti bolje?''. Na panelu su svoje stajalište iznijeli istaknuti stručnjaci: prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, Stjepan Ergović, član Uprave tvrtke Nexe grupa, Vali Marszalek, ESG direktor iz tvrtke Mazars Hrvatska i Bruno Rechner, direktor i vlasnik tvrtke Rechner d.o.o. Tijekom diskusije naglašena je važnost suradnje između akademske zajednice, poslovnog sektora i financijskih institucija u ostvarivanju zelene budućnosti.

''Završetak EFOS Business Foruma zapravo predstavlja početak novih poglavlja u razvoju održivog gospodarstva. Ponosan sam na to što smo imali priliku ugostiti istaknute stručnjake iz različitih sektora koji su svojim znanjem obogatili rasprave, a suradnja koja je procvjetala među sudionicima svjedoči o važnosti zajedničkog napora u ostvarivanju održivih ciljeva. Ujedno, raznolikost perspektiva i inovativni pristupi istaknuli su se kao ključni pokretači promjena. Radujem se budućim inicijativama i nastavku dijaloga koji će dodatno unaprijediti našu zajednicu i gospodarstvo'', istaknuo je prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku.

EFOS Business Forum predstavlja vrijedan korak prema ostvarenju održive budućnosti hrvatskog gospodarstva, potičući intenzivnu interakciju i suradnju među sudionicima iz različitih sektora. Ova inicijativa naglašava važnost raznolikosti u promišljanju i primjeni inovativnih pristupa, postavljajući temelje za daljnji napredak i razvoj održivih strategija unutar zajednice. U konačnici, događaj se pokazao kao izvor inspiracije i novih spoznaja, naglašavajući važnost suradnje i razmjene ideja u stvaranju održive budućnosti gospodarstva.


Izdvojeno

Reci što misliš!