Lifestyle / Ostalo

29. veljače

U Hrvatskoj danas rođendan slavi 2.399 osoba

U Hrvatskoj danas rođendan slavi 2.399 osoba
Pixabay

Tog specifičnog datuma podjednako se rađaju i djevojčice i dječaci, iako je, ukupno gledajući, unutar promatranih godina rođeno više dječaka

Prije nepuna dva mjeseca uplovili smo u 2024. godinu, koja je malo posebnija jer je, naime, prijestupna. Vjerojatno svi znaju zašto prijestupna godina uopće postoji, no podsjetit ćemo se.

Zemlji treba 365,25 dana da obiđe Sunce i kad ne bismo svake četiri godine dodavali taj jedan dan, s vremenom se kalendarska godina više ne bi poklapala sa Zemljinom rotacijom. To znači da bi se datumi počeli pomicati unatrag i nakon određenog vremena došlo bi do pomaka godišnjih doba. Zato je odlučeno da se tomu jedinomu mjesecu ženskog roda, a ujedno i najkraćemu u godini, svake četiri godine doda 29. dan.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Državni zavod za statzistiku objavio je neke zanimljive podatke vezane za današnji dan.

U proteklih 40 godina najviše je djece rođeno 29. veljače 1988. godine, kada ih se rodilo 202-oje. Najmanje ih je bilo 2020., kada je na taj datum rođeno ukupno 66 beba, priopćio je DZS u kojemu su provjereni podaci za deset prijestupnih godina.

Tog specifičnog datuma podjednako se rađaju i djevojčice i dječaci, iako je, ukupno gledajući, unutar promatranih godina rođeno više dječaka.

Roditi se na ovaj dan posebno je samo po sebi, no sreća može biti i dvostruka. Tako su u milenijskoj godini, 29. veljače 2000., rođena čak tri para blizanaca, a u promatranome četrdesetogodišnjem razdoblju jedina prijestupna godina bez blizanaca 29. veljače bila je 1992.

U DSZ-u su uvjereni da je veliko zadovoljstvo puhnuti svjećice na rođendanskoj torti upravo 29. veljače iako se taj datum rođendana inače slavi dan prije ili dan poslije.

Svima koji danas slave rođendan poželjeli su da uživaju u tom jedinstvenom danu jer do sljedećega ih dijele četiri (duge) godine. Ap rema podacima Popisa 2021. na dan 29. veljače rođendan slavilo ukupno 2 399 osoba.

Veljača je jedini mjesec ženskog roda, a ujedno i najkraći u godini, kojemu se svake četiri godine dodaje 29. dan kako bi se vrijeme kalendarske godine poklapalo sa Zemljinom rotacijom.


Izdvojeno

Reci što misliš!