Lifestyle / Ostalo

Svaki kilometar vrijedi

Zbog odlazaka na terapije, Lukin otac traži pomoć za kupnju vozila

Zbog odlazaka na terapije, Lukin otac traži pomoć za kupnju vozila
Vesna Matiček

Automobil koji bi otplaćivao jedino bi trebao imati prostora budući da Luka ima dugačke noge i ne može ih potpuno skupiti u vožnji, pri čemu ga bole i kukovi koji nisu dobro srasli

Prije više od tri mjeseca pisali smo o 17-godišnjem Luki Amidžiću, dječaku kojega život još od rođenja nije mazio.

Podsjetimo, Luki je u ranoj životnoj dobi ustanovljena cerebralna paraliza, a boluje i od simptomatske epilepsije, tonusa mišića, gluhoće na oba uha, nerazgovjetnog govora i pervazivnog poremećaja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog svega navedenoga, dječak nekoliko puta tjedno odlazi na terapije u Bizovac, pri čemu koristi ortopedsko odijelo Exopolse Molii Suit. Odijelo mu, kroz svoje električno napajanje, doprinosi mobilnosti, ravnoteži, cirkulaciji i ublažavanju boli. Njegovo korištenje košta 54 eura po satu, dok ga je moguće i kupiti po cijeni od 6510 eura. Nakon našeg posljednjeg članka, prikupljeno je otprilike tisuću eura.

''Prvo bih želio zahvaliti svima koji su donacijama pomogli mom sinu. Nismo uspjeli skupiti dovoljno novca za kupnju odijela, ali se zato ne moramo brinuti što se tiče daljnjih odlazaka na terapiju. Hvala od srca svima i u Lukino ime'', ističe za SiB.hr Lukin otac Milenko.

Dječak je sada, tvrdi Milenko, u mnogo stabilnijem stanju, a jutarnje rutine poput ustajanja iz kreveta, obavljanja higijene i odijevanja izvodi lakše nego prije. Međutim, i dalje nije dobro – pogoršali su mu se epileptički napadaji, zbog čega im slijede pregledi kod neurologa.

''Kada se napadaji budu doveli pod kontrolu, moći ćemo nastaviti s odlascima na terapije'', naglašava Milenko.

luka amidžić
Pomozimo mu svi 17-godišnji Luka ima hrpu dijagnoza i osmijeh od uha do uha

Do tada, potrebna im je nešto drugačija pomoć. Uz donacije za odijelo koje i dalje možete uplaćivati na Lukin račun: HR6423600003251483159 (Zagrebačka banka), njegov otac treba odgovarajući automobil kako bi Luku mogao nastaviti voziti na terapije i preglede te u školu.

''Automobil kojim prevozim Luku star je 24 godine. Registracija mu ističe u svibnju, a tehnički pregled, nažalost, neće proći. Na sve sam načine pokušao doći do novijeg automobila koji je Luki prijeko neophodan, ali do sada nisam uspio. Gdje god sam pokušao te kome god sam se obratio i pokušao objasniti situaciju, dobio sam negativan odgovor'', opisuje Milenko.

FOTO: Vesna Matiček

Milenko je samohrani roditelj te, unatoč svom statusu njegovatelja, radi dodatan posao u dostavnoj službi kako bi osigurao Luki i njegovom 13-godišnjem bratu Andreiju što bolje životne uvjete. Iako ima stabilna primanja, ona se ne vode tako, nego u okviru naknade, zbog čega mu banke ne pružaju mogućnost dizanja pozajmice niti otplate na rate.

''Razumijem strah i nepovjerenje ljudi, ali, nažalost, mi roditelji njegovatelji s bolesnom djecom nemamo drugog izbora, nego moliti za pomoć jer država nas je ograničila u mogućnostima. Ne tražim nikoga da mi pokloni automobil, već samo da mi pruži priliku za njegovu mjesečnu otplatu. Također, ne trebamo novo, već polovno vozilo po cijeni do pet tisuća eura, za koje bih mogao mjesečno odvojiti 400 do 500 eura. Ako je netko voljan pomoći, potpisali bismo i ugovor kod javnog bilježnika da se svi osiguramo da ću otplaćivati vozilo'', navodi Milenko.

Tata Milenko s Lukom i Andreijem; FOTO: Milenko Amidžić/Privatna arhiva

Dodaje kako je i Luki vožnja zadovoljstvo te mu predstavlja mali bijeg od surove stvarnosti. Automobil koji bi otplaćivao jedino bi trebao imati prostora budući da Luka ima dugačke noge i ne može ih potpuno skupiti u vožnji, pri čemu ga bole i kukovi koji nisu dobro srasli.

''Unatoč svemu, Luka se obožava voziti i kada ne hoda, auto mu je sve. Kada dostavljam, vodim njega sa sobom, pa skupa pjevamo u vožnji i smijemo se. Ja većinom moram biti i ostati nasmijan kada sam s njim jer me pročita i skuži me, pa onda i on potone ako vidi da sam ja tužan. Luka je jedno izrazito toplo, veselo i vedro dijete koje ne skida osmijeh s lica'', zaključuje Milenko.

FOTO: Milenko Amidžić/Privatna arhiva

Lukin napredak možete pratiti i u Facebook grupi Pomozimo Luki u kojoj se također prikupljaju donacije za njegovo liječenje u vidu korištenja odijela. Ako želite iznajmiti ili prodati Milenku automobil na navedeni način, možete ga kontaktirati na broj mobitela: 099 852 23 13.


Izdvojeno

Reci što misliš!