Lifestyle / Ostalo

Pomozimo mu svi

17-godišnji Luka ima hrpu dijagnoza i osmijeh od uha do uha

17-godišnji Luka ima hrpu dijagnoza i osmijeh od uha do uha
Vesna Matiček

Luka trenutno ide svaka dva do tri tjedna na rehabilitaciju u Bizovac, gdje sat vremena koristi ortopedsko odijelo Exopolse Molii Suit

Luka Amidžić dječak je koji će uskoro napuniti tek 17 godina, a život ga već od samog početka nije mazio.

Naime, Luka je rođen 29. studenoga 2006. godine s nizom dijagnoza. Osim što mu je ustanovljena cerebralna paraliza, boluje i od simptomatske epilepsije i tonusa mišića, a također je i gluh na oba uha, nerazgovjetno govori i ima pervazivni poremećaj.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije sedam je godina bio na pregledu kod ruskih specijalista u Srbiji koji su ga operirali (etapna fibrotomija po dr. Ulzibatu) te mu uvelike olakšali dio odrastanja, opustivši mu prepone i tetive, no to još uvijek nije dovoljno. Naime, sada su na redu ruke, noge, kukovi, koljena i stopala, a kako Luka raste, tako mu bolovi postaju sve jači.

Luka živi u gradskom stanu na Jugu II s ocem Milenkom i 13-godišnjim bratom Andreijem koji mu također bezuvjetno pomažu i uz njega su. Milenko je samohrani roditelj te, iako ima status njegovatelja, radi dodatan posao u dostavnoj službi kako bi osigurao sinovima što bolje životne uvjete.

''Kada radim, vodim njega sa sobom, a on svaki drugi ili treći dan dobije napadaj epilepsije u vožnji. Ja većinom moram biti i ostati nasmijan kada sam s njim jer me pročita i skuži me, pa onda i on potone ako vidi da sam ja tužan. Luka je jedno izrazito toplo, veselo i vedro dijete koje ne skida osmijeh s lica'', ističe Milenko za SiB.hr.

FOTO: Milenko Amidžić/Privatna arhiva

Luka ide svaka dva do tri tjedna na rehabilitaciju u Bizovac, gdje sat vremena koristi ortopedsko odijelo Exopolse Molii Suit. Riječ je o odijelu koje, kroz svoje električno napajanje, doprinosi mobilnosti, ravnoteži, cirkulaciji i ublažavanju boli. Rezultati koji su dokazani od izlaska navedenog proizvoda na tržište izuzetno su obećavajući te predstavljaju temelj pomoći osobama s prethodno navedenim dijagnozama.

''Moje se dijete promijeni kada ga koristi. Paše mu kako se osjeća, lakše se kreće s njim u kolicima, smije se i pokazuje gdje želi ići. Kao da mu stavim baterije'', opisuje Milenko.

Sat vremena korištenja tog odijela košta 54 eura, no Milenko bi najviše volio kada bi Luki pomagalo bilo stalno dostupno. Odijelo se inače može kupiti u prodavaonici ortopedskih pomagala u Gundulićevoj ulici te košta 6510 eura.

''Luka se treba što više kretati kako mu se mišići ne bi opustili. Ovo odijelo stimulira mišiće i podiže ruke za 20 posto jer Luka se samo s jednom rukom kreće u kolicima, a navedeno pomagalo stimulira obje'', navodi Milenko.

FOTO: Milenko Amidžić/Privatna arhiva

Također, Milenku je potreban i novi automobil budući da trenutni često vozi na popravke, pa ne može u istom trenutku uskočiti kada Luka dobije epileptični napadaj u školi. Spreman je plaćati i 100 do 200 eura mjesečne rate za automobil koji je u boljem stanju od njegovog.

''Ovo je posljednje što mogu učiniti za svoje sinove. Nikada i ne bih išao u javnost jer sam radno sposoban, ali nemam više opcija. Učinit ću što god treba da bi njima bilo bolje'', kaže Milenko.

Tim je povodom osnovana i Facebook grupa Pomozimo Luki u kojoj se pozivaju svi zainteresirani na prikupljanje donacija za Lukino liječenje i olakšavanje svakodnevnog života njemu i njegovoj obitelji. Donaciju možete uplatiti i vi na Lukin račun: HR6423600003251483159 (Zagrebačka banka).

FOTO: Milenko Amidžić/Privatna arhiva

Navedenim činom možete pomoći ovom predivnom dječaku da dobije potrebno odijelo i živi sa što manje bolova, ali i da zadrži zarazni osmijeh na licu i nastavi širiti vedrinu oko sebe.

Osim što želimo Luki da mu se što prije na ovaj način poboljša kvaliteta života, njegovom hrabrom ocu i bratu poručujemo da ostanu snažni heroji puni ljubavi prema svom članu obitelji te i dalje tako budu svima nama primjer.


Izdvojeno

Reci što misliš!