Lifestyle / Ostalo

Klasični i novi naslovi

TOP 10 najromantičnijih filmova za gledanje na Valentinovo

TOP 10 najromantičnijih filmova za gledanje na Valentinovo
Pexels

Bez obzira na to jeste li raspoloženi za klasike poput "Zgodne žene" ili novije ljubavne naslove poput "Onkraja života", obilježavanje toga dana uz filmsku romantiku može donijeti posebnu magiju i užitak

Ako ste Valentinovo odlučili provesti kod kuće sami ili sa svojom boljom polovicom, idealno je da poslijepodne ili večer rezervirate za gledanje tematskih filmova.

Iako hiperprodukcija sve više uzima maha na globalnoj razini, i dalje su gledana kultna filmska ostvarenja koja predstavljaju svojevrsne valentinovske klasike. Također, u posljednje je vrijeme izašlo mnogo novih naslova ljubavne tematike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Donosimo, stoga, redom sve filmove koje biste, prema našem mišljenju, sutra trebali pogledati i uživati u njihovoj romantici.

Zgodna žena (1990)

Nešto starije filmsko ostvarenje koje je od devedesetih godina, pa sve do današnjih dana ostalo svojevrsni ljubavni hit donosi priču o spontanoj ljubavi koja se razvila između ulične prostitutke Vivian Ward (Julia Roberts) i beskrupuloznog biznismena Edwarda Lewisa (Richard Gere).

Film je režirao Garry Marshall, a radnja mu se temelji na Lewisovom dolasku u Los Angeles i susretanju s mladom i lijepom prostitutkom Vivian koja mu pokaže put do Beverly Hillsa. Nakon toga, Edward joj predloži zajedničko provođenje noći u luksuznom hotelu, a potom i cijelog tjedna za tri tisuće dolara. Budući da joj se Lewis svidio, Vivian prihvaća ponudu, ni ne sluteći da će početi gajiti osjećaje jedno prema drugom.

Tjelohranitelj (1992)

Za ljubitelje kombinacije romantične drame i napetog trilera idealan je navedeni film redatelja Micka Jacksona koji opisuje rađanje ljubavi usred opasnosti. Budući da su mu glavni junaci Frank Farmer (Kevin Costner) i Rachel Marron (Whitney Houston), u filmu imate priliku čuti neke od najvećih hitova pokojne pjevačice kao što su ''I Will Always Love You'', ''I Have Nothing'', ''Queen of the Night'' i ''Run to You''.

Radnja se spomenutog filmskog ostvarenja temelji na situaciji u kojoj popularna zvijezda Rachel počinje dobivati prijetnje smrću te, stoga, unajmi profesionalnog tjelohranitelja da ju zaštiti. Iako je pravilo da se oni ne smiju zaljubljivati u svoje klijentice, Frank će ga prekršiti i uploviti u ljubavnu vezu s talentiranom Rachel.

Titanic (1997)

Ova se neizostavna epska romansa i film katastrofe može uvijek, pa tako i na Valentinovo pogledati i proživjeti sa sebi svojstvenom emocijom. Romantičnu je priču o fatalnoj ljubavi na najpoznatijem brodu u ljudskoj povijesti režirao James Cameron, dok su njezini glavni likovi Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) i Rose DeWitt Bukater (Kate Winslet).

Iako su određene scene i likovi potpuno izmišljeni, riječ je o prikazu potonuća jednog od najvećih svjetskih brodova koje se dogodilo 15. travnja 1912. godine. Također, u filmu se pojavljuju i stvarne povijesne ličnosti – Gloria Stuart glumi ostarjelu Rose koja zapravo vodi gledatelja kroz cijelu priču, dok Billy Zane glumi njezinog zaručnika Caledona Hockleyja.

Zapravo ljubav (2003)

Ova britanska romantična komedija redatelja Richarda Curtisa (koji je, između ostaloga, režirao Mr. Beana), donosi nekoliko isprepletenih ljubavnih priča smještenih u predbožićno vrijeme. Samo su neki od junaka David (Hugh Grant), Karen (Emma Thompson), Jamie (Colin Firth), Daniel (Liam Neeson) i Juliet (Keira Knightley).

Ljubav u svojim mnogim oblicima i vrstama te izvrsni glumci od početka do kraja filma intrigiraju i privlače sve gledatelje kojima nikada nije dosta sretnih završetaka, uvlačeći ih u magični ljubavni svijet.

50 prvih poljubaca (2004)

Navedena romantična komedija s dramskim elementima donosi pomalo tužnu, ali iskrenu priču o istinskoj i gotovo bezuvjetnoj ljubavi koja se razvila između profesorice likovnih umjetnosti Lucy Whitmore (Drew Barrymore) te pomorskog veterinara Henryja Rotha (Adam Sandler).

Budući da pred kamerom ostvaruju veliku kemiju i izvrsno funkcioniraju, glumački je par zajedno snimio još dva filma sličnog žanra, a to su ''Luda vjenčanja'' iz 1998. i ''Obiteljski kaos'' iz 2014. godine. U ovom ostvarenju koje je režirao Peter Segal nekadašnji se bezbrižni zavodnik Henry zaljubi u šarmantnu Lucy i, budući da je ona u prometnoj nesreći izgubila kratkoročno pamćenje, mora iznaći načine da ju svaki dan do kraja života iznova osvaja.

Kuća na jezeru (2006)

Ljubitelji romantike s dozom znanstvene fantastike doći će na svoje gledanjem ovog filma koji propituje granice vremenskih okvira. U režiji Alejandra Agrestija, navedena drama spaja Kate Forster (Sandra Bullock) i Alexa Wylera (Keanu Reeves) koji su također, kao Barrymore i Sandler, surađivali na nekolicini filmova.

U navedenom filmskom ostvarenju liječnica Kate i arhitekt Alex trebat će, za vrijeme svojega dopisivanja pismima, pronaći načine kako bi se našli uživo budući da je između njih prisutno dvije godine vremenske razlike.

500 dana ljubavi (2009)

Navedena romantična komedija redatelja Marka Webba iznosi zanimljivu priču o također arhitektu Tomu Hansenu (Joseph Gordon-Levitt) i novoj živahnoj tajnici njegova šefa Summer (Zooey Deschanel) između kojih se s vremenom rađa privlačnost.

Kako mladić Tom, unatoč ciničnom modernom svijetu koji ga okružuje, vjeruje u kozmički predodređenu, sudbonosnu i fatalnu ljubav, tako se zaljubljuje u nedostižnu Summer u kojoj vidi ne samo buduću djevojku, nego i utjelovljenje ideje ljubavi koja zaustavlja svijet i oduzima dah.

U dobru i zlu (2012)

Još jednu komediju ispunjenu romantikom režirao je David Owen Russell, spojivši Pata (Bradley Cooper), Tiffany (Jennifer Lawrence), Pata Sr. (Robert De Niro) i Dolores (Jacki Weaver) u intrigantnu kombinaciju likova u potrazi za ljubavlju.

Nakon gubitka posla, kuće i supruge, Pat završava u psihijatrijskoj bolnici te se za osam mjeseci vraća živjeti kod roditelja. Nezadovoljan životom kojim živi, upoznaje misterioznu djevojku Tiffany s također mnogo životnih problema, no koja će mu, unatoč tome, pokušati pomoći vratiti stare navike.

Bilježnica (2014)

Vječni ljubavni klasik svakako je i spomenuti film snimljen prema književnom predlošku Nicholasa Sparksa, a pod redateljskom palicom Nicka Cassavetesa. Njegovi su glavni junaci Noah (Ryan Gosling) i Allie (Rachel McAdams) koji su, prema mišljenju brojnih gledatelja, u filmu briljirali.

Navedeno djelo iznosi priču vojnika povratnika iz Drugog svjetskog rata koji, nemoćan u pronalasku svoje velike ljubavi od prije petnaest godina, mora prolaziti kroz jedno te isto sjećanje na nju – zajedničko romantično ljeto, i to sve dok ju iznenada ne sretne.

Onkraj života (2022)

Među novijim naslovima krije se pravo znanstveno-fantasično i istovremeno ljubavno filmsko ostvarenje koje će vam izmamiti suze na oči. Film je režirao Arie Posin, a glavni su mu likovi Skylar (Kyle Allen) i Tessa (Joey King).

Radnja se filma vrti oko slomljene tinejdžerice Tesse čiji je dečko Skylar poginuo u prometnoj nesreći. Nakon tragičnog događaja, djevojka kreće vjerovati da joj se mladić javlja s onoga svijeta putem različitih znakova.

Gledanje tematskih filmova može biti savršen način za provođenje Valentinova kod kuće, sami ili s voljenom osobom. Bez obzira na to jeste li raspoloženi za klasike poput "Zgodne žene" ili novije ljubavne naslove poput "Onkraja života", obilježavanje toga dana uz filmsku romantiku može donijeti posebnu magiju i užitak. Prepustite se, stoga, čarima ljubavi na filmskom platnu i uživajte u još jednom nezaboravnom Valentinovu.


Izdvojeno

Reci što misliš!