Lifestyle / Ostalo

uspješni provedeni

Dani kruha i jabuka u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek

Dani kruha i jabuka u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek
PR

Za organizaciju Dana kruha i jabuka te zahvalnosti za plodove zemlje i kulturne baštine zaduženi su bili profesori Ivica Nikić i Ozana Tomić

U Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek ovoga petka, 21. listopada obilježeni su Dani kravate, Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te kulturne baštine- Čuvarkuća. Puno događaja iz cijeloga tjedna predstavljeno je pod jedinstvenim nazivom „…I na svemu, hvala ti…“ (Franjo Dugan, ml. Zahvalnica).

U vrijeme kada je iseljavanje svakodnevno, kada smo okruženi padom zaposlenosti, sve većim siromaštvom zaista trebamo biti zahvalni na onome što imamo. Upravo nas ovi dani podsjećaju i na zahvalnost za plodove zemlje, ali i na to da se pitamo imaju li svi jedan od osnovnih preduvjeta za život - hranu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Tijekom godine u Školi smo raznim načinima, metodama i uz pomoć različitih digitalnih alata učili i proučavali kulturnu baštinu, važnost povijesti, tradicije, a samo dio onoga što smo istražili pokazali smo kroz šarolik program u kojem su se isprepleli skoro pa svi učenici, nastavnici i samim tim nastavni predmeti i smjerovi (Geografija, Vjeronauk, Etika, Povijest, Glazbena umjetnost, Hrvatski jezik i književnost, ali i predmeti Aranžersko - scenografskog smjera i smjera Grafičkog dizajna)", govore iz Škole. 

"Posebno nam je drago što su dane uveličale gajdašica Anita Šteter koja je sviranjem, ali i pričom o instrumentu kojeg ne viđamo svaki dan, oduševila učenike i nastavnike, a ništa manje važno i edukativno nije bilo na predavanju koje je uslijedilo. O Etnografskom odjelu Muzeja Slavonije, onom čime se bave i kolika je građa koju posjeduju te koja je njezina važnost kao i općenito o etnografima i entmuzikolozima prezentirala je kustosica Tünde Šipoš Živić", naglašavaju.

Za dekoraciju hola Škole pod mentorstvom Ane Čolaković, prof. zaslužni su učenici 4.a i 2.a odjela Aranžersko - scenografskog smjera, dok je plakate, prezentacije o svemu istraženom kroz predmetnu nastavu profesora: Sanje Farkaš, Ozane Tomić, Ivana Bujadinovića i Hrvoja Tržića kao mini izložbu postavio nastavnik smjera Grafičkog dizajna Josip Kaniža.

Ne smijemo zaboraviti niti izložene nošnje koje su iz fundusa posudili prijatelji HKUD Osijek 1862., ali i dio privatne kolekcije koju je ustupila gospođa Dubravka Strapač- voditeljica fundusa nošnji Društva.

Još je jedna posebnost ovogodišnjih dana bila i promocija video animacije bivše učenice Grafičkog smjera Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek Nike Šušnjara na pjesmu Tri slavonske (tradicijska, arr.O.Dešić) s albuma Iz sveg klasa vokalnog sastava Akvarel (Croatia Records 2019.).

Dvije umjetnosti su se spojile zahvaljujući volji za istraživanjem i novim znanjem učenice, pristupačnosti i želje za širenjem ljubavi prema glazbi vokalnog sastava Akvarel te ljubaznošću Croatia Records što je u edukativne svrhe ustupila prava.

Za organizaciju Dana kruha i jabuka te zahvalnosti za plodove zemlje i kulturne baštine zaduženi su bili profesori Ivica Nikić i Ozana Tomić.


Izdvojeno

Reci što misliš!