Lifestyle / Ostalo

OSTANI KOD KUĆE

Sunčana subota idealna za roštilj, a evo i savjeta kako roštiljima vratiti početni sjaj

Sunčana subota idealna za roštilj, a evo i savjeta kako roštiljima vratiti početni sjaj
PIXSELL

Pitanje jesu li bolji roštilj-majstori žene ili muškarci, ovoga puta ostavit ćemo po strani, no nešto drugo se ipak svi pitamo. Kako smoći snage i na koji način uspjeti dovesti roštilj u početno stanje nakon njegove uporabe?!

Subota nam je još u znaku sunčanoga i toploga vremena, a prije negoli zahladi, mogao bi se "raspaliti" i jedan roštilj, dok odgovorno slušamo savjete struke te se družimo u krugu svoje najuže obitelji u vlastitim domovima

Zasigurno svi vole miris roštilja i klopu s njega, ali ono što nitko ne voli jest čišćenje roštilja nakon uporabe. Stoga vam donosimo nekoliko savjeta kako brzo i učinkovito riješiti problem čišćenja te roštilju vratiti početni sjaj

Ocat, limun i nekoliko kapi deterdženta 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Bilo da imate plinski ili klasični drveni roštilj, savjet koji slijedi, lako možete primijeniti i iznova vratiti početni sjaj vašem roštilju. U sudoper (ili ovisno o veličini rešetke roštilja umjesto sudopera može biti i veća posuda) usipajte dovoljnu količinu vode u koju ćete moći uroniti rešetku vašeg roštilja. U vodu dodajte pola decilitra octa i nekoliko kapi običnoga deterdženta za pranje posuđa. Zatim umočite rešetku roštilja u tu tekućinu i ostavite da stoji nekoliko minuta. Idealno je desetak.

Do tada vi u ruke uzmite žičanu spužvicu i uklonite te laganim pokretima očistite ostatak roštilja. Ako imate plinski roštilj, najprije oslobodite put od plamenika te tada krenite s čišćenjem. Ukoliko imate vremena, a ne morate svaki puta, dovoljno je nakon svakih nekoliko uporaba, žičanu spužvicu umočite u pastu za čišćenje koju ste prethodno pripremili. Recept za nju vrlo je jednostavan: malo vode, sok od pola iscijeđenoga limuna i nekoliko kapi deterdženta za pranje posuđa.

Limun u ovoj kombinaciji zbog svojih prirodnih sastojaka djeluje kao izvrstan prirodni odstranjivač masnoća te, osim toga, vraća roštilju početni sjaj. Sve prebrišite ubrusom ili krpom te se vratite rešetki koja se natapala. Ocat je pomogao ukloniti sve ostatke masnoća i prljavština te nakon ispiranja ponovno sastavite roštilj i ostavite ga desetak minuta na zraku da se osuši. 

Najbrže moguće čišćenje uz pola krumpira ili luka

Za one koji roštilj koriste vrlo često i nemaju vremena svaki puta detaljno ga ribati i vraćati mu sjaj, postoji još brže rješenje, a koje je također učinkovito te ćete uz njega održavati čistoću roštilja nakon svakoga korištenja. Rešetku roštilja premažite laganim slojem ulja. Zatim pospite sol, koja će se vrlo lako zalijepiti na rešetke te uzmite polovicu običnog sirovog krumpira.

Krumpir neka vam posluži kao spužvica kojom ćete trljati po površini. Sol omogućava brzo premještanje ostataka hrane i masnoća s rešetke roštilja na krumpir, a ulje da lakše klizi. Nakon što napravite nekoliko kružnih pokreta, već ćete vidjeti rezultate svoga čišćenja. Po završetku roštilj ponovno premažite laganim slojem ulja kako bi se očuvala njegova čistoća te spriječilo lijepljenje mesa u idućoj uporabi.

I na posljetku donosimo još jedan i to najbrži savjet! Bez da išta ranije pripremate, uzmite jednostavno glavicu običnoga žutoga luka te jednom polovicom pređite po površini roštilja – bilo da je riječ o grill ploči ili rešetkama! Rezultat će vas fascinirati. Luk uklanja sve tragove, a iza sebe ostavlja samo čistoću i sjaj. Tako ćete čišćenje roštilja riješiti u samo nekoliko pokreta te moći iznova opet uživati u dobrome društvu i dobroj  klopi. 


Izdvojeno

Reci što misliš!