Lifestyle / Koncerti

Uoči Svjetskog dana glazbe

HPD „Lipa“ održalo Godišnji koncert u osječkom Kulturnom centru

HPD „Lipa“ održalo Godišnji koncert u osječkom Kulturnom centru
PR

Uz klasične natjecateljske pjesme na programu malenih i velikih lipaša su i zborske obrade hrvatskih tradicijskih pjesama, kao i popularne pjesme iz svijeta zabavne i filmske glazbe sa zanimljivim klavirskim pratnjama upotpunjenim beatboxom i body percussionom

U utorak, 20. lipnja, Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa” održalo je Godišnji koncert u prostoru Kulturnog centra Osijek.

Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ osnovano je 1876. što ga čini jednim od najstarijih amaterskih pjevačkih društava u Republici Hrvatskoj. Mješoviti zbor danas broji 50-ak aktivnih članova, a umjetničko vodstvo unazad 27 godina čine dirigentica Valerija Fischbach te kodirigentice Ozana Tomić i Lidija Neznanović. Od 2018. godine u okviru Društva djeluje i Dječji zbor kojemu je dirigentica Marijana Matijević. Predsjednik je Društva od 2020. godine prof. dr. sc. Drago Žagar, a funkciju tajnika obnaša Karlo Kobaš.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U protekloj pjevačkoj sezoni (2022./2023.) zbor je osvojio čak tri zlatne plakete: u    Poreču na državnom natjecanju, u Beču na međunarodnom natjecanju Franz Schubert i u Tuhlju na međunarodnom natjecanju Zlatna Lipa Tuhlja, gdje je osvojena i posebna nagrada za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja (Emil Cossetto: Lastavice). Time se broj lipinih zlatnih odličja zaokružio na 25!

Dječji zbor također ostvaruje uspješan nastup na natjecanju Vallis aurea cantat u Požegi, gdje nakon prošlogodišnje zlatne osvaja srebrnu plaketu. Osim natjecateljskih nastupa veliki se zbor predstavio na koncertnim gostovanjima u Budimpešti, Novom Sadu, Sremskim Karlovcima i Zagrebu. Pored toga ostvareno je više manjih nastupa, kao i tri velika koncerta u gradu Osijeku: koncert u okviru Osječkog ljeta kulture 2022., Koncert „Lipe“ i Akademskog muškog zbora FER-a iz Zagreba te tradicionalni Božićni koncert s gostima. Dječji zbor uspješno je ostvario Susret zborova u Osijeku i Đakovu nastupivši uz gostujuće zborove iz Pakraca i Đakova.

Na ovom Godišnjem koncertu lipaši su predstavili presjek svojega godišnjeg rada. Uz klasične natjecateljske pjesme na programu malenih i velikih lipaša su i zborske obrade hrvatskih tradicijskih pjesama, kao i popularne pjesme iz svijeta zabavne i filmske glazbe sa zanimljivim klavirskim pratnjama upotpunjenim beatboxom i body percussionom. Predsjednik HPD-a ,,Lipa” prof. dr. sc. Drago Žagar svečano je uručio jubilarna priznanja članovima Društva koji su u 2022. godini napunili 10, 15, 30, 35 i 50 godina članstva i doprinosa u radu Društva.

Ovim koncertom lipaši su doprinijeli i obilježavanju Svjetskoga dana glazbe.                Lipaši se posebno zahvaljuju svojoj vjernoj publici na redovitom praćenju i potpori! 


Izdvojeno

Reci što misliš!