Kultura / Ostalo-Kultura

Glazba kao terapija

Od opernih scena do radionica na Karibima: Upoznajte Tenu, specijalisticu muzikoterapije i djelatnicu HNK Osijek

Od opernih scena do radionica na Karibima: Upoznajte Tenu, specijalisticu muzikoterapije i djelatnicu HNK Osijek
Kristijan Cimer

Tenina misija nije samo umjetnička izvedba, već i podučavanje o terapeutskim moćima glazbe, ostavljajući iznimni pečat u našoj društvenoj zajednici

Tena Duran sveučilišna je specijalistica muzikoterapije te magistra primarnog obrazovanja i Montessori pedagoginja koja radi u osječkoj osnovnoj školi i već trinaestu sezonu pjeva u opernom zboru HNK Osijek.

Glazba je, kaže, oduvijek bila veliki dio njezina života. Već je s tri godine počela pjevati u vrtićkom zboru, a s pet učiti svirati klavir. Od tada se, tvrdi, ne miče iz 'muzičkih voda'. Pjevala je u različitim zborovima (među kojima se ističe HPD ''Lipa'') te svirala u bendovima i kao pratnja na klaviru i gitari.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Također, čitala je stručne knjige i oduvijek maštala o tome da upiše studij muzikoterapije koju bi koristila na profesionalan način, odnosno u radu s drugima. Odluka da upiše poslijediplomski specijalistički studij na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku došla joj je, govori, sasvim prirodno.

''Prvenstveno sam znatiželjna i vesela osoba koja jako uživa u glazbi i svemu što ona nosi. To mi je valjda najdraža stvar na svijetu – biti na višesatnim probama, pogotovo onim koreografskim, te se potom graciozno prešetavati scenom u predivnim kreacijama i večernjim haljinama. Disati ovoliko godina na daskama koje život znače za mene je pravi blagoslov na kojemu sam do neba zahvalna'', ističe Tena za SiB.hr.

Prošle je godine tako proširila spektar svojega djelovanja, pa je s temama vezanim uz muzikoterapiju gostovala na brojnim stručnim konferencijama, pri čemu posebno izdvaja kongres neurorehabilitacije i restauracijske neurologije te Mindful leadership konferenciju. Muzikoterapiju pak najčešće radi online, i to s osobama urednog psihofizičkog razvoja koje su pred 'burnout-om' ili jednostavno žele takvu vrstu podrške i mentalnog osnaživanja.

Imala je, navodi, iskustva i sa zaposlenicima u tvrtkama s kojima i ove godine aktivno radi na prevenciji profesionalnog sagorijevanja i postizanju balansa između privatnog i poslovnog.

''Posebno sam ponosna i na svoju kontinuiranu suradnju s Filozofskim fakultetom te Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti na kojemu sam ove godine počela i raditi, no u jednom sasvim drugom području. Naime, predajem kolegije o alternativnim pedagoškim programima (s naglaskom na Montessori pedagogiju), i to budućim učiteljima i odgojiteljima koji rade s djecom. Ponosna sam i na suradnju s časopisom 'Poduzetnik' za kojega pišem mjesečne kolumne koje govore o utjecaju muzikoterapije na čovjeka. Predivna suradnja s Udrugom 'Biti bolji' izvukla je iz mene dio neosvijetljenog talenta i uvjerila me u to da bih trebala razvijati svoje autorske sposobnosti. Stihove i glazbu za pjesmu 'Novcem pametno upravljaj' napisala sam za manje od deset minuta te sam jako sretna zbog toga što će ona biti reklamni hit koji će najavljivati dječju predstavu 'Novac' s ciljem educiranja generacija djece o važnosti financijske pismenosti i slobode'', napominje glazbenica.

FOTO: Kristijan Cimer

Inspiraciju, tvrdi, crpi najviše iz glazbe koju osjeća i doživljava na unikatan i snažan način. U moru glazbe koju sluša, ističe Andreu Bocellija koji svojim tenorskim pjevanjem i čistom emocijom magično i hipnotizirajuće utječe na nju. S druge strane, oduvijek je voljela kombinaciju rada na laptopu te 'brainstormanja' ili čitanja, uz zvuke orkestra HNK na probi.

''Posebno me inspiriraju i šetnje, uz slušalice u ušima prilikom kojih generiram najkvalitetnije i najatraktivnije nove ideje. Osim toga, knjige i stručna literatura moj su nepresušni izvor inspiracije koji me potiče na instantno djelovanje, uz zapisivanje bilješki na papir. Obožavam učiti te upisivati nove edukacije i usavršavanja, a posebnu vrstu inspiracije dobivam iz radnog okruženja koje je najčešće kazališna kavana ili neki drugi lijepi ambijent poput Trice ili Hotela Osijek'', opisuje Tena.

FOTO: Kristijan Cimer

Svoju kazališnu priču započela je pak s nenadmašnim ''Nabuccom''. Nakon toga, uslijedilo je još 13 naslova različitih opera, opereta i mjuzikala, među kojima izdvaja ''Eru s onoga svijeta'' u kojemu je 2014. godine debitirala s ulogom Čobančeta i dobila svojih samostalnih pet minuta na sceni.

''Uopće ne mogu opisati tu vrstu ljubavi koja je toliko podržavajuća, inspirativna i sigurna da često znam reći kako je kazalište moj drugi dom u kojemu se zaista osjećam vrlo dobrodošlo, zavidno opušteno i kao svoj na svome. Ljepota ovoga posla najčešće se krije u onim slatkim 'nedostatcima', nenamjernim propustima i šarmantnim spontanostima na sceni poput iznenadnih sudaranja, puknuća haljina, udaranja glavama i neplaniranih padanja koja rezultiraju šljivama raznih boja. Taj smijeh i osjećaj životnosti jedni su od najintenzivnijih i najsveobuhvatnijih za koje bih voljela da ih svi makar jedanput dožive'', kaže umjetnica.

FOTO: Kristijan Cimer

Dvodnevnu radionicu muzikoterapije nedavno je stručnim suradnicima iz različitih europskih država održala i na Karibima. To joj je iskustvo, govori, također bilo fenomenalno, a onim najljepšim dijelom smatra povezivanje s lokalnim stručnjacima i dijeljenje međusobnih iskustava.

''Nikada neću zaboraviti tu kombinaciju sreće i ponosa kada me je kolega muzičar, inače profesor glazbe u srednjoj školi u Sint Maartenu, pitao da, mimo svih protokola, dođem još jedan dan dodatno kod njega u školu održati kratki 'teambuilding' profesorima njegove škole. To mi je uistinu bila velika čast'', dodaje Tena.

Ponosna je i na svoj edukativni podcast na Youtubeu koji je pokrenula prije dvije godine, a koji ponajprije uključuje prijateljstvo sa snimateljem Josipom Grizbaherom. U emisije joj uvijek dolaze vrsni stručnjaci i majstori svojega zanata koji s njom, kroz kratke desetominutne epizode, razgovaraju o temama vezanim uz kreativne terapije i alternativnu pedagogiju. Na njezinom Youtube kanalu tako možete pronaći preko 60 videozapisa u kojima su gostovali izvođači poput Nere Mamić, Maje Bajamić, Pere Galića i Slavena Batoreka.

''U tu su me pak priču povele ljubav i strast koju osjećam prema muzikoterapiji i Montessori pedagogiji. Također, kolegama diljem Hrvatske i šire htjela sam ostaviti nekakav trajni doprinos u vidu lako pretraživog i svima besplatno dostupnog 'evergreeen' sadržaja'', pojašnjava glazbenica.

Dodaje kako muzikoterapija kao znanstveno utemeljena disciplina aktivno mijenja čovjekovo neurološko iskustvo i daje mu novu perspektivu. To bi značilo da kroz glazbena iskustva izgrađujemo emotivnu otpornost, poboljšavamo kvalitetu života i jačamo samopouzdanje. Osim toga, učimo bolje osvijestiti emocije te ih posljedično ne zanemarivati ili gutati, nego aktivno izražavati kroz medij umjetnosti. Jača nam se i naš imunološki sustav te se luče hormoni sreće, čime smanjujemo razinu stresa i anksioznosti u tijelu.

Nadalje, muzikoterapija utječe i na ritam srca i disanja te opušta mišiće. Glazba je iznimno moćan medij koji može imati pravi terapijski učinak, a njezino djelovanje široko je primjenjivo. U konačnici, rezultati znanstvenih istraživanja govore da se naš mozak koji je uključen u stvaranje glazbe zaista mijenja, a neurolozi opisuju uspostavljanje ravnoteže između lijeve i desne polutke mozga kroz upotrebu različitih muzičkih aktivnosti.

''Muzikoterapija jedna je od modaliteta kreativnih terapija, zajedno s dramaterapijom, art terapijom te terapijom pokretom i plesom. U Osijeku djeluju kreativni terapeuti koji rade grupne i individualne terapije, uživo ili online. Također, na području cijele Hrvatske možemo pronaći stručne muzikoterapeute koji najčešće rade s djecom i mladima s određenim teškoćama ili s osobama treće životne dobi. U svijetu je, primjerice, uobičajeno to da vam liječnik opće prakse na recept pripiše određeni broj sati muzikoterapije ili neke druge kreativne terapije. Kod nas se svake godine stvari mijenjaju na bolje, tako da sa sigurnošću mogu reći kako i Hrvatska polako kreće slijediti te trendove holističke medicine'', primjećuje Tena.

FOTO: Kristijan Cimer

Njezina je pak misija svima prenositi kako nas glazba uistinu može duboko mijenjati ako joj se prepustimo i pozovemo ju u svoj život kao prioritet. Na svom bi karijernom putu umjetnica voljela nastaviti surađivati s velikim i malim tvrtkama te doprinositi razvoju muzikoterapije u Slavoniji i Baranji kroz individualnu terapiju te brojne stručne kongrese i radionice. Uz to, u travnju bit će dijelom luksuznog krstarenja na Braču i Hvaru na kojemu će raditi grupne muzikoterapijske seanse. Kada je u pitanju kazalište, čekaju je još neke nove uloge, a osjeća i kako je došlo vrijeme za pisanje njezine prve knjige.

''Kada imate svoje 'zašto', sve je ostalo lako i predstavlja užitak putovanja kroz proces. Tako je i u mom slučaju. Svi koji me poznaju ili tek upoznaju daju mi isti komentar, a to je da jednostavno zračim strašću prema glazbi i strukama kojima se bavim. Nerijetko čak i na ležernim kavama znam citirati Mariju Montessori te isticati važnost tišine i balansa u našim životima. S druge pak strane, svojim objavama i entuzijazmom na društvenim mrežama nenametljivo vučem nove duše u kazališni svijet te im time prenosim tu svjetlucavu čaroliju i ljubav'', zaključuje Tena.

FOTO: Kristijan Cimer

Navedena strastvena glazbenica i specijalistica muzikoterapije svojim bogatim iskustvom i predanošću ostavlja neizbrisiv trag u glazbi i alternativnoj pedagogiji na području Slavonije i Baranje. Kroz svoj rad na kazališnoj sceni, predavanja na fakultetima, online muzikoterapiju i edukativni podcast, Tena inspirira i educira ljude o transformirajućem utjecaju glazbe na ljudsku psihu. Njezina misija nije samo umjetnička izvedba, već i podučavanje o terapeutskim moćima glazbe, ostavljajući iznimni pečat u našoj društvenoj zajednici.


Izdvojeno

Reci što misliš!