Kultura / Ostalo-Kultura

O tri osječka velikana

Održana svečana premijera dokumentarno-igranog serijala ''Sanjari Hrvatske''

Održana svečana premijera dokumentarno-igranog serijala ''Sanjari Hrvatske''
PR

Primarni je cilj ovoga projekta promicanje obrazovnih dokumentarnih filmova te pružanje gledateljima vrijednog i informativnog sadržaja

Sinoć je u osječkom kinu Urania održana svečana premijera tri epizode dokumentarno-igranog serijala Sanjari Hrvatske.

Ovaj serijal čine tri dokumentarno-igrane epizode o životu i radu Paje Kolarića, Srećka Laya i Franje Kuhača. Serijal snimila je i producirala producentska kuća ''12:21 Produkcija'' u suradnji s udrugom Kreativna kulturna mreža.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na svečanoj premijeri uz glavne glumce – Ivan Ćaćić glumi Paju Kolarića, Matija Kačan glumi Franju Kuhača, a Antonio Jakupčević glumi Srećka Laya. Nazočili su i ostali glumci, svirači, pjevači, plesači te statisti.

Svaka epizoda obrađuje život jednog od tri fascinantna Osječanina. Franjo Kuhač, Srećko Lay i Pajo Kolarić živjeli su i radili u Osijeku tijekom 19. stoljeća, a svojim umjetničkim i društveno-političkim djelovanjem zadužili su grad, ali i Hrvatsku.

Sva tri protagonista serijala, unatoč svom velikom kulturnom i povijesnom doprinosu, relativno su slabo poznati hrvatskoj javnosti, što se ovim serijalom pokušava promijeniti. Riječ je o zaista zanimljivim i važnim povijesnim osobama koje su živjele turbulentne živote u turbulentnom povijesnom razdoblju tijekom kojega se stvarala hrvatska nacija.

Svi glumci, svirači i statisti iz osječkog su HNK i Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, a lokacije, uz Osijek, bile su i Topolje, Valpovo i Đakovo te tako u filmu postoje originalne scene iz Strossmayerovog ureda (Biskupija u Đakovu), scene s kočijom, kolima i prostorije dvorca (Valpovo) te autohtona kuća iz 19. stoljeća u Topolju, uz ostale scene koje su snimljene u Osijeku (HNK, Tvrđa, ubožnica, zatvor...).

Primarni je cilj ovoga projekta promicanje obrazovnih dokumentarnih filmova te pružanje gledateljima vrijednog i informativnog sadržaja. Ovi filmovi zadiru duboko u različite teme, nudeći uvide, činjenice, povijesni kontekst i stručne perspektive koje mogu doprinijeti poznavanju i razumijevanju složenih (povijesno-kulturoloških i društvenih) tema.

''Ovom svečanom premijerom želimo snažnije promovirali našu baštinu i kulturu, kao i osobe (glumce, statiste, KUD-ove itd.) iz Osijeka i šire okolice. Ovaj dokumentarno-igrani serijal uvelike doprinosi brendiranju kulturnog identiteta grada te će opća i šira javnost imati mogućnost upoznati kako su značajne ličnosti važne za urbanitet našeg grada, kao i za sam grad. Pajo Kolarić, Franjo Kuhač i Srećko Lay ostavili su važan trag u osječkoj i hrvatskoj kulturnoj baštini te nam je čast ovim projektom učiniti ih vidljivijima'', poručili su iz organizacije.

Grad Osijek pokrovitelj je svečane premijere te tako nastavlja snažno podupirati kulturne i umjetničke projekte. Naručitelj je ovoga serijala HRT te će isti biti prikazani na HTV-u do kraja godine.

Snimanje i produkciju ovoga serijala omogućila je HRT, ali i partneri bez kojih ovaj projekt ne bi bilo moguće realizirati, a to su Muzej Slavonije u Osijeku, Državni arhiv u Osijeku, HNK u Osijeku, Muzej Valpovštine u Valpovu, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, Đakovačko-osječka nadbiskupija, HKUD ''Osijek 1862.'', HKUD ''Beli Manastir'', Društvo prijatelja baranjskih starina ''Ižip'' Topolje, Glazbena škola Franjo Kuhač u Osijeku, Konjogojska udruga Valpovšine u Valpovu, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Kreativna kulturna mreža, Grad Valpovo, Arheološki muzej u Zagrebu, Etnografski muzej u Zagrebu, NSK u Zagrebu, Etno kuća Abljanovci u Habjanovcima, Turistička zajednica grada Osijeka i Grad Osijek.


Izdvojeno

Reci što misliš!