Kultura / Koncerti - kultura

Sudjelovao i Đakovčanin

Sinoć se održao završni koncert finalista na 8. Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić

Sinoć se održao završni koncert finalista na 8. Međunarodnom natjecanju mladih dirigenata Lovro von Matačić
PR

Za kraj koncerta finalistima se pridružio i Đakovčanin Davor Kelić koji je dobio nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja Bruna Bjelinskog

Sinoć je u KD Vatroslava Lisinskog održan završni koncert finalista 8. Međunarodnog natjecanja mladih dirigenata Lovro von Matačić, nakon čega je uslijedilo proglašenje pobjednika i dodjela nagrada.

Od 16. do 22. rujna u KD Vatroslav Lisinski u Zagrebu održavalo se priznato međunarodno natjecanje mladih dirigenata koje nosi ime velikog hrvatskog dirigenta, maestra Lovre Matačića. Od gotovo 200 prijava koje su pristigle iz svih dijelova svijeta, 18 kandidata dobilo je priliku ući u drugi krug natjecanja i stati pred dirigentski pult Zagrebačke filharmonije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nakon drugog, trećeg i četvrtog kruga natjecanja, stručni žiri u sastavu Antonia Wita, Valentina Egela, Zorana Juranića, Sretena Krstića, Uroša Lajovica, Dawida Runtza i Lea Samame odabrao je tri finalista za samu završnicu natjecanja. U nju ušli su Liao Brian iz Tajvana, Ka Hou Fan iz Makaa te Niklas Benjamin Hoffmann iz Njemačke.

Trojica finalista dirigirali su orkestrom Zagrebačke filharmonije, a publika je uživala u sjajnim izvedbama i zahtjevnom repertoaru. Liao Brian iz Tajvana otvorio je sinoćnje superfinale izvedbom djela Richarda Wagnera. Ka Hou Fan iz Makaa izveo je djelo Claudea Debussyja, dok je Niklas Benjamin Hoffmann iz Njemačke službeni dio natjecanja završio sa skladbom Richarda Straussa. Za kraj koncerta finalistima se pridružio i Đakovčanin Davor Kelić koji je dobio nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja Bruna Bjelinskog.

Nakon završnog nastupa, žiri je među troje finalista proglasio pobjednika, a ta je titula pripala Niklasu Benjaminu Hoffmannu. Na drugom mjestu našao se Ka Hou Fan te Liao Brian na trećem. Kao pobjednik natjecanja, Hoffmann osvojio je atraktivnu nagradu u iznosu od 10 000 eura i tri nastupa sa simfonijskim orkestrima, među kojima su i Zagrebačka filharmonija i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije.

Za kraj natjecanja, predstavnici organizatora Fond Lovro i Lilly Matačić istaknuli su kako će ovo izdanje pamtiti po velikom broju prijava, vrhunskim talentima te brojnoj publici koja svaki put u sve većem broju podržava mlade dirigente. Iduće natjecanje, deveto po redu održat će se za četiri godine u Zagrebu.

Prvo Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić održano je 1995. godine na desetu obljetnicu Matačićeve smrti. Od tada, u jesen svake četvrte godine, natjecanje se već tradicionalno održava u Zagrebu u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić. Osnovni je cilj natjecanja pružiti potporu mladim dirigentima iz cijelog svijeta koji grade svoj profesionalni put te promicati i njegovati umjetničko, kulturno i društveno nasljeđe našega najvećeg dirigenta Matačića.


Izdvojeno

Reci što misliš!