Kultura / Koncerti - kultura

Cjelovečernji koncert

Nevjerojatni zvuci Slavonije osvojili Split: STD Pajo Kolarić na 2. Međunarodnom festivalu folklora

Nevjerojatni zvuci Slavonije osvojili Split: STD Pajo Kolarić na 2. Međunarodnom festivalu folklora
PR

Riječ je o značajnoj manifestaciji kojoj je cilj predstaviti i afirmirati kako hrvatsko, tako i svjetsko tradicijsko kulturno nasljeđe

Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić sudjelovalo je na 2. Međunarodnom festivalu folklora u Splitu predstavivši, među folklornim ansamblima, tamburu i Osijek kao kolijevku tamburaške glazbe. Uz predstavnike Italije, Indijanskih plemena iz Poljske, SAD-a, Sjeverne Makedonije, Bugarske, KUD Tenu iz Đakova i domaćine FA Jedinstvo, "Pajevci" kročili su u promendanoj šetnji Marmontovom ulicom do splitske rive te održali tri koncerta na različitim lokacijama.

Središnje predstavljanje STD Pajo Kolarić iz Osijeka bio je cjelovečernji koncert u Hrvatskom domu u Splitu, pa su tako zvuci Slavonije publiku ostavili bez daha. Seniorski orkestar, Ženska vokalna skupina Šokadija i Muški pjevaci pod nazivom Pajini Essekeri (germanizam za Osječane) zvucima tambura prošetali su starom Slavonijom. Izveli su tradicijske skladbe, skočili u modernu pop glazbu, ali i dalmatinski melos.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pod dirigentskom palicom maestra Dragutina Stivaničevića i vokalnih solistica Inge Ergotić i Maje Pavlović, šokadija je zablistala u Splitu. Ovo je njihovo prvo splitsko gostovanje. Pokazali su koliko je dusi bliska plavo-zelena veza te da se cilik tambura i pocikivanje snaša savršeno uklapaju u Split.

Kao izvrsni domaćin pokazalo se FA Jedinstvo Split, jedno od najstarijih i najtrofejnijih  kulturno-umjetničkih društava u Hrvatskoj. 2. Međunarodni festival folklora Split 2023.  organizirali su Folklorni ansambl Jedinstvo u suradnji sa Splitsko-dalmatinskom županijom od 23. do 28. kolovoza u Splitu, Podstrani i Solinu. Riječ je o značajnoj manifestaciji kojoj je cilj predstaviti i afirmirati kako hrvatsko, tako i svjetsko tradicijsko kulturno nasljeđe te unaprijediti kulturno-baštinsku turističku ponudu u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Završetak splitskog gostovanja bila je svečana sveta misa koju su članovi STD Pajo Kolarić odsvirali i otpjevali u konkatedrali Sv. Petra.


Izdvojeno

Reci što misliš!