Kultura / Kazaliste

Komična opera

Mozartov Figarov pir u režiji Krešimira Dolenčića premijerno u HNK-u u Osijeku

Mozartov Figarov pir u režiji Krešimira Dolenčića premijerno u HNK-u u Osijeku
Davor Javorović/PIXSELL

Zaronite u svijet ljubavi, intrige i glazbene genijalnosti ove jedinstvene opere

Mozartova genijalna opera Figarov pir čarobna je priča o začudnim spletkama, strastima i nezaboravnim arijama. Sa solistima i orkestrom HNK-a u Osijeku, pod dirigentskom palicom Filipa Pavišića/Vladimira Piskunova, u redateljskoj viziji Krešimira Dolenčića, ovo ne smijete propustiti.

Premijera: SUBOTA, 25. studenoga, u 20 sati
Repriza: PONEDJELJAK, 27. studenoga, u 20 sati
Pretplata 3: UTORAK, 28. studenoga, u 19 sati

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Mozartova virtuozna glazba, koja nikada ne prestaje oduševljavati, kostimi Tee Bašić, scenografija Andreja Stražišara i koreografska rješenja Vuka Ognjenovića odvest će vas ravno u dvorac grofa Almavive.

Spremite se za večer ispunjenu emocijama, glazbom i izvrsnim izvedbama. Zbog Mozartova Figarova pira zauvijek ćete zavoljeti operu. Pridružite se i budite dijelom ovoga glazbenoga spektakla!

Podjela:
Grof Almaviva - Dalibor Hanzalek, Robert Adamček, Karlo Milićević
Grofica - Katarina Toplek Horvat, Kristina Owais
Susanna - Josipa Gvozdanić, Andrea Paić, Iva Herman
Figaro - Leon Košavić, Blaž Galojlić
Cherubino - Steffany Findrik, Gordana Kalmar
Marcellina - Gordana Kalmar, Jasna Komendanović, Sanja Toth
Don Basilio - Matic Zakonjšek
Don Kurzio - Zvonimir Ivanović, Predrag Stojić
Bartolo - Berislav Puškarić, Miloš Milojević
Antonio - Karlo Miličević, Krunoslav Tuma
Barbarina - Ivana Medić, Iva Herman

Komična opera pravoga čuda od djeteta, a zatim i glazbenoga genija, W. A. Mozarta, Figarov pir, temelji se na dramskom predlošku Pierrea Augustina Beaumarchaisa, bivšega urarskoga šegrta koji se baš komedijom Ludi dan ili Figarov pir (1784.) opasno zamjerio francuskom kralju Luju XVI. i zapravo najavio požar Francuske revolucije.

Desetak godina kasnije, jedan od najuspješnijih libretista toga vremena, bivši svećenik, pustolov i pjesnik, Lorenzo da Ponte, piše libreto temeljen na Beaumarchaisovoj satiri na račun plemstva, potku na kojoj će veliki Mozart istkati glazbeno savršenstvo.

Tako nastaje jedna od najpoznatijih komičnih opera svih vremena, Figarov pir, čija je bečka praizvedba 1. svibnja 1786. polučila samo osrednji uspjeh. Tek praška premijera u prosincu iste godine Mozartu donosi zaslužene ovacije te novu narudžbu koja će uroditi majstorstvom Don Giovannija.

Ovu gorko-slatku, mozartovski prpošnu satiru na račun plemstva koja tematizira i teme poput dosade u prvim godinama braka, izdaju povjerenja i ženskoga samoodređenja, u studenom će na kazališne daske premijerno postaviti uvijek Krešimir Dolenčić.


Izdvojeno

Reci što misliš!