Kultura / Izložbe

Izložba EXPLORE(R)

Na lokacijama u gradu osvanuli poznati Osječani koji su bili žrtve totalitarnih režima

Na lokacijama u gradu osvanuli poznati Osječani koji su bili žrtve totalitarnih režima

Sustavnom edukacijom, procesom istraživanja i stvaralaštva, potičući kulturu sjećanja, povećavamo izglede za sretniju budućnost mlađih generacija,

U organizaciji Nansen dijalog centra jučer su završile pop-up umjetničke projekcije po zgradama, koje su zaintrigirale građane osječkih kvartova svojom ljepotom, ali i porukom.

Prikazane projekcije su fotokolaži načinjeni od fragmenata grafičkih radova učenika srednjih škola i Akademije za umjetnost i kulturu. Radovi su nastali istraživanjem lokalne povijesti i osobnih priča žrtava totalitarnih režima za vrijeme II. svjetskog rata: Viktor Axmann, Otti Berger, Lea Deutsch, Branko Lustig, Hermann Weissmann.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako su same projekcije završile, još uvijek se može posjetiti izložbu radova u Kulturnom centru Osijek (Galerija Kat) svakim radnim danom od 10-20 sati. Izložba je otvorena do 10.7.

Projekt EXPLORE(R)- Narativi prošlosti bavi se temama propitivanja prošlosti i sjećanja na žrtve režima za vrijeme trajanja ratne Nezavisne Države Hrvatske (1941-1945), istražujući i analizirajući mehanizme  razvoja totalitarnih ideologija, retorike i govora mržnje nekada i danas. Istraživanjem lokalne povijesti i sudbina žrtava, razvijamo empatiju i prihvaćanje drugih i drugačijih, razumijevajući da kada govorimo o  žrtvama, govorimo o gubitku stvarnih individua koji su imali svoje talente, snove, životne puteve i doprinosili svojoj zajednici.

Projekt poručuje da sustavnom edukacijom, procesom istraživanja i  stvaralaštva, potičući kulturu sjećanja, povećavamo izglede za sretniju budućnost mlađih generacija, ostvarujući viziju u kojoj se povijest smrti više nikada neće ponoviti. Projekt provodi Nansen dijalog centar Osijek u suradnji s Kulturnim centrom Osijek i Udrugom Generator.

Projekt je financiran od njemačke zaklade EVZ (Erinnerung Verantwortung Zukunft), koja promiče kulturu sjećanja na žrtve II. svjetskog rata i totalitarnih režima.


Izdvojeno

Reci što misliš!