Kultura

konferencija za medije

Najavljena 117. kazališna sezona u HNK Osijek

Najavljena 117. kazališna sezona u HNK Osijek
Borna Jakšić/PIXSELL

Ravnatelj Drame Čabraja je ponosan što je prva ovosezonska premijera 27. listopada 2023. drama Jom Kipur ili pomirenje, autorice Ivane Šojat, koju će režirati Želimir Mesarić

Jučer je održana konferencija za novinare povodom početka nove 117. kazališne sezone u osječkom HNK.

Na konferenciji su govorili intendant HNK u Osijeku Vladimir Ham,
zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković, ravnatelj Opere Ladislav Vrgoč i ravnatelj Drame Miroslav Čabraja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Intendant Ham rekao je kako smo se ove sezone vodili željom da repertoarom zadržimo visok umjetnički nivo, ali i ponudimo publici premijerne predstave atraktivnih filmskih naslova.

Ravnatelj Opere Vrgoč je rekao kako smo već u punom radnom zamahu, a prva glazbena premijera je Mozartova Figarov pir, komična opera koju će režirati Krešimir Dolenčić dok će orkestrom ravnati Filip Pavišić i Vladimir Piskunov. U veljači ćemo gledati praizvedbu baleta Snježna kraljica, prema istoimenoj bajci H.C.Andersena za koji je glazbu skladao Davor Bobić, a režiju i koreografiju će potpisati Svebor Sečak. Zadnja glazbena premijera bit će Smetanina Prodana nevjesta, komična opera koju će režirati Ozren Prohić.

Intendant je dodao kako će HNK u Osijeku od ove sezone organizirati i matineje subotom pod nazivom Na kavi s umjetnikom. Publika će moći uživati u komornim  djelima glazbenih velikana i recitala u izvedbi članova opernog i dramskog ansambla. Omiljeni jutarnji napitak posluživat će se gratis u kazališnoj kavani uz predočenje kupljene ulaznice. Ususret premijeri opere Figarov pir, prve dvije će biti posvećene Mozartu – Na kavi s Mozartom. Intendant Vladimir Ham rekao je kako i ove sezone nastavljamo s konzorcijem hrvatskih nacionalnih kuća, K-HNK, što znači da će gledatelji imati priliku pogledati čak 8 gostujućih naslova ostalih hrvatskih narodnih kazališta.

Ravnatelj Drame Čabraja je ponosan što je prva ovosezonska premijera 27. listopada 2023. drama Jom Kipur ili pomirenje, autorice Ivane Šojat, koju će režirati Želimir Mesarić. U ožujku nas očekuje komedija Maratonci trče počasni krug, koju je Dušan Kovačević napisao kao dramu, a tek je kasnije je pretočena u kultni film. Maratonce će režirati prekaljena hit-makerica, Olja Đorđević. Kako je i najavljeno, Čabraja je predstavljanje dramskog repertoara nastavio u „filmskom tonu“ te rekao kako će zadnja premijera biti Let iznad kukavičjeg gnijezda, autora Kena Keseya, redatelja Dražena Ferenčine, a čijeg je protagonista u istoimenom filmu utjelovio oskarovac Jack Nicholson.

Zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković je rekla kako ju posebno veseli bogat ovosezonski program i kazalište puno gledatelja te istaknula da je upravo iz toga razloga donesena odluka o zadržavanju cijena ulaznica kao i prethodne sezone.

Intendant je naglasak stavio na izuzetno dobru suradnju kazališta i osnivača, Grada Osijeka, koji svojom podrškom omogućava stabilnost umjetničkog djelovanja, ali i ukupnog funkcioniranja kuće. Također, pozvao je publiku na upis građanske pretplate koji će biti od 2. do 14. listopada te kako će od početka upisa blagajna HNK u Osijeku radnim danom poslovati cijeli dan, a subotom od 9 do 12 sati.


Izdvojeno

Reci što misliš!