Događanja / Istaknuta

22. do 28. travnja

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Festival znanosti, Noć knjige, baranjska biciklijada...

Najzanimljivija događanja ovaj tjedan: Festival znanosti, Noć knjige, baranjska biciklijada...
Facebook/PIXSELL/Josipa Glavurdić

Uz događanja navedena u naslovu, očekuju vas još i besplatne filmske projekcije, regionalni susret samaca, prvi festival otpada u Osijeku i Hrvatskoj te stand-up nastup regionalno popularnog komičara...

Tjedan pred nama donosi nam uistinu raznolike manifestacije u Osijeku i okolici prigodne za sve uzraste, počevši od različitih kulturnih i studentskih, preko gospodarskih, pa sve do sportskih događanja.

Tako se već u ponedjeljak od devet do 13 sati na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu organizira tradicionalni Festival znanosti koji svoje mjesto još od 2003. godine kontinuirano nalazi ne samo u gradu na Dravi, nego diljem Lijepe Naše.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Riječ je o manifestaciji koja ima za cilj približiti znanost javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika te motiviranje mladih ljudi na istraživanje i stjecanje novih znanja. Tema je ovogodišnjeg Festivala ''Inteligencija'', pa će u tom duhu biti organizirane i brojne radionice.

ptf os
22. travnja PTFOS: Festival znanosti s temom ''Inteligencija''

Istoga će se dana u 18 sati na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu održati predavanje pod nazivom ''Brendiranje kulturne baštine''. Vodit će ga Meri Vesanović i Lucija Biličić iz Muze d.o.o. za savjetovanje i upravljanje u kulturi i turizmu.

Kroz gotovo 20 godina uspješnog poslovanja, iz navedene institucije ističu nekoliko zanimljivih projekata koje su organizirali kao što su Ekomuzej batana, Ivanina kuća te višestruko nagrađivani Muzej bećarca.

rektorat sveučilište
22. travnja AUKOS: Predavanje ''Brendiranje kulturne baštine''

Nekoliko vas dana u kinu Urania očekuju besplatne filmske projekcije i kviz u okviru programa Cinema4YOU(th). U pitanju je projekt nastao u sklopu programa ''Collaborate to Innovate'' koji provodi međunarodna mreža kina za promociju europskog filma ''Europa Cinemas'', uz potporu potprograma MEDIA Kreativne Europe.

Tako ćete sutra u 17,45 sati imati priliku pogledati SF komediju ''Zanox'' Gábora Bene Baranyija, a u četvrtak od 18,15 sati biografsku dramu Sándora Csome ''Heights and Depths''. U petak s početkom u 19 sati moći ćete prisustvovati filmskom kvizu u Kino klubu kina Urania, uz prethodnu prijavu na e-mail adresu [email protected].

publika u kinu film gledatelji kino
22., 25. i 26. travnja U kinu Urania očekuju vas dvije besplatne filmske projekcije i kviz

Još je jedna tradicionalna kulturna manifestacija Noć knjige koja će se u Slavoniji i Baranji, barem prema onome što je do sada poznato, upriličiti u utorak na tri lokacije – u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek, AUKOS-u i Knjižnici Centra za kulturu Čepin.

Večernji program u GISKO-u tako će započeti u 18 i trajati do 22 sata, a obilježit će ga književni susreti, predavanja, radionice, pričaonice, pjesma te suvremene tehnologije. Dok će se na AUKOS-u u utorak održati promocija monografije Stanislava Marijanovića, a u subotu 8. utrka studenata i građana pod nazivom ''Osječki meandar'' s početkom u deset sati kod Vodenih vrata, Čepinjani će organizirati nekoliko radionica, izložbe, kviz i posjet idućega dana Domu Klasje iz Čepinskih Martinaca.

U konačnici, svi će korisnici u utorak u obje knjižnice moći vratiti posuđene knjige bez naplate zakasnine.

FOTO: Dubravka Petrić/PIXSELL

Studentskih manifestacija neće nedostajati ni na osječkom Pravnom fakultetu na kojemu će se od srijede do petka održavati 5. Kongres studenata prava s temom ''Interdisciplinarnost prava''.

Događanje je zamišljeno kao vrsta studentske participacije u oblikovanju i nadopunjavanju stečenoga znanja na područjima koja nisu toliko zastupljena u izvedbenom planu fakulteta. Osim toga, priznati će stručnjaci, kako iz pravnih, tako i iz ostalih polja vezanih uz pravo kroz navedena tri dana sudionicima Kongresa predstaviti svoje zanimljive teme.

24. do 26. travnja Održava se Kongres studenata prava s temom ''Interdisciplinarnost prava''

U četvrtak i petak u Osijeku će se po prvi puta upriličiti svojevrsni Festival otpada koji je ujedno i prvi takav u Hrvatskoj. Riječ je o Eco City Waste Festu s ciljem okupljanja gradskih poduzeća, žurnih službi, udruga, sportskih klubova i privatnih tvrtki koje se bave zbrinjavanjem otpada na jednom mjestu.

Posjetiteljima će se tako, i to ponajprije osnovnoškolcima, kroz interaktivne radionice, predavanja, zabavu i poučan sadržaj prezentirati njihovo područje djelovanja kako bi im se razvijala svijest o važnosti očuvanja okoliša i brige o prirodi. U unutarnjem će dijelu Gospodarskog centra u kojemu će se spomenuta manifestacija održati gosti moći posjetiti mini tržnicu, opskrbiti se svježim proizvodima te isprobati zdrave smoothieje, dok će se za dodatnu zabavu pobrinuti estradne zvijezde poput Marija Petrekovića, Indire Levak, Tomislava Špičeka i Dejana Kotige.

unikom kamion odvoz smeća
25. i 26. travnja Osijek će dobiti prvi festival otpada, stižu Špiček i Kotiga, a skakati će se i preko kamiona za odvoz otpada

U petak u grad na Dravi stiže svjetski priznati stručnjak, dr. Ranko Rajović koji će svim zainteresiranima održati seminar naziva "Kako da učenje postane igra".

Događanje je namijenjeno odgojiteljima, učiteljima, pedagozima, psiholozima, sportskim djelatnicima, roditeljima i onima koji to planiraju postati, kao i svima onima koji se na bilo koji način bave edukacijom, odgojem i razvojem djece.

dr. rajović
26. travnja i 10. svibnja Stručnjak za odgoj dr. Rajović stiže u Osijek i Vukovar: Kako da učenje postane igra?

Iste će večeri grad na Dravi posjetiti i Srđan Dinčić, jedan od najpopularnijih regionalnih stand-up komičara. Navedeni pionir beogradske komičarske scene svojim će najnovijim specijalom pod nazivom ''Merkur beskućnik'' pokušati, a zasigurno i uspjeti nasmijati osječku publiku od 19 sati u kinu Urania.

Ležeran stav, radostan ton i česte improvizacije u komunikaciji s publikom, razlozi su zbog kojih Srđana opisuju kao neprikosnovenog kralja komedije koji je i sinonim za inteligentan humor. Spontano i nenametljivo Srđan na svojim nastupima nasmijava publiku (a nerijetko i samoga sebe), provodeći je kroz bizarnosti svakodnevnih životnih situacija i familijarnih odnosa, ali i kroz priče o braku, prijateljima, susjedima, pa čak i o rođenoj djeci.

26. travnja Stand up show Srđana Dinčića ''Merkur beskućnik'' stiže u Osijek

Subota je rezervirana za 10. smotru amaterskog plesa i likovnih radova naziva ''Veseli ritam pokreta'' koja će se organizirati u Gradsko-školskoj sportskoj dvorani u Valpovu s početkom u deset sati. Tema je ovogodišnjeg izdanja, koja je ujedno i motiv likovnog natječaja, "Ples boja i ritma".

Iako je Smotra namijenjena djeci vrtićke dobi, učenicima od 1. do 8. razreda osnovnih škola te članovima plesnih udruga, iz godine u godinu privlači sve veći broj sudionika te je već odavno izašla iz okvira slavonskih županija i dosegla državnu razinu, a od prošle godine i međunarodnu s obzirom na to da su likovni radovi pristigli i iz susjedne Bosne i Hercegovine.

27. travnja GŠD Valpovo: 10. smotra amaterskog plesa i likovnih radova ''Veseli ritam pokreta''

Katolička udruga ''Prilika za Susret'' istoga dana u Nadbiskupijskom vikarijatu u Osijeku organizira 7. regionalni susret za sve slobodne mladiće i djevojke u dobi od 27 do 50 godina koji žele sklopiti sakrament ženidbe.

Manifestacija će se održati pod geslom "Ljubav se zove imenom Tvojim" i započet će u 9,30 sati misnim slavljem u osječkoj konkatedrali. Nakon toga, održat će se predavanje Elizabete Matuzović, voditeljice nadbiskupijskog obiteljskog i bračnog savjetovališta u Osijeku, uz interaktivne radionice i svjedočanstvo bračnog para. Završetak je događanja predviđen za 19 sati.

vikarijat osijek
27. travnja Vikarijat Osijek: 7. regionalni susret samaca

Vikend će konačno obilježiti i najdugovječnija baranjska biciklijada – 8. Deer & Bike koja i ove godine povezuje hrvatski i mađarski dio Baranje. Navedena sportska manifestacija održat će se u subotu u Dražu s početkom u 11 sati.

Njezin cilj nije samo projuriti prirodom, već pružiti doživljaj svega onoga što Baranja nudi, počevši od dunavskih šuma i ritova, preko surduka i vidikovaca Banskog brda, pa sve do kušanja tradicionalnih šokačkih proizvoda.

bicikli biciklizam
27. travnja Draž: Najdugovječnija baranjska biciklijada 8. Deer & Bike

Odazovite se i vi pokojem događanju od navedenih, a putem poveznice pratite i ostale manifestacije koje nismo spomenuli te uživajte u brojnim zanimljivim sadržajima iz ponude naše Slavonije i Baranje.

Najave događanja za koja znate da se održavaju, a da ih nismo objavili, možete slati na [email protected].


Izdvojeno

Reci što misliš!