Vijesti / Regija

pad temperature

Upaljen meteoalarm: Stiže velika promjena vremena uz kišu i olujni vjetar

Upaljen meteoalarm: Stiže velika promjena vremena uz kišu i olujni vjetar
Sanjin Strukić/PIXSELL

Alarm je kod nas upaljen zbog mogućih olujnih udara vjetra jačine preko 65 kilometara na sat te zbog izraženih pljuskova i grmljavine

Državni hidrometeorološki zavod objavio je detaljnu prognozu najavljuju drastične promjene vremena koje dolaze već u utorak. Donosi zimske temperature, obilnu kišu, a u ponegdje i snijeg.

Nakon jedne od najtoplijih veljača i ožujka u povijesti mjerenja, temperatura je i u prvoj polovici travnja bila znatno iznad prosjeka za doba godine. No, iznimno toplom vremenu stiže kraj, priopćio je Državni hidrometeorološki zavod.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Od utorka će na vrijeme u našim krajevima sve jače će utjecati izražena termobarička dolina sa sjeverozapada s kojom će u utorak poslijepodne naglo stići osjetno hladniji zrak, npr. na 1,5 km visine temperatura će se u svega pola dana s oko 12 stupnjeva spustiti na 0 stupnjeva.

Druga polovica travnja započet će uz promjenljivo, nestabilno i osjetno hladnije vrijeme, osobito sredinom ovog tjedna. U unutrašnjosti će najviša dnevna temperatura u srijedu, 17. travnja biti oko 11 stupnjeva.

Dakle, čak dvadesetak stupnjeva niže vrijednosti nego što su bile u nedjelju, 14. travnja kada su oboreni i neki travanjski rekordi, ali također, ispod prosječnih vrijednosti za navedeno razdoblje.

DHMZ je za utorak izdao žuti meteoalarm za  cijelu Hrvatsku pa tako i istočnu Hrvatsku. Alarm je kod nas upaljen zbog mogućih olujnih udara vjetra jačine preko 65 kilometara na sat te zbog izraženih pljuskova i grmljavine.

"Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom", upozorava DHMZ.


Izdvojeno

Reci što misliš!