Vijesti / Regija

odzvanjaju udarci čekićem

U Đuru stigli Bradley oklopnjaci, poznato kad će prvi bit spremni za borbena djelovanja

U Đuru stigli Bradley oklopnjaci, poznato kad će prvi bit spremni za borbena djelovanja
Ivica Galovic/PIXSELL

U Đuri Đakoviću počeo je remont prvih Bradleya. Doznajemo kada će borbena oklopna vozila biti i spremna za potrebe Hrvatske vojske

Udarcima čekićem radnici polako i oprezno rastavljaju gusjenice borbenog oklopnog vozila Bradley. Jedna je to od 500 definiranih operacija remonta na koji su u pogon za specijalna vozila tvrtke Đuro Đaković stigla 22 Bradleya.

"Rastavljena su prva četiri vozila, demontirani power packovi, kupole i počeli smo s čišćenjem, rastavljanjem manjih komponenti i zamjenom dijelova", kaže inženjer na održavanju vozila Bradley Luka Cindrić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Šest metara duga oklopna vozila i rastavljena izgledaju impresivno, stigla su kažu u dobrom stanju, a ovdje će ih potpuno prilagoditi borbenim misijama Hrvatske vojske i promijeniti sve potrebno za to.

U remontu pomažu i američki stručnjaci

"Sve kotače, gusjenice, amortizere, cijelu radio opremu, postavit će se novi top 25 milimetara, strojnica 7,62 milimetra i vozilo će biti potpuno spremno za vojnu operaciju po svim NATO i američkim standardima", objašnjava predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe d.d. Marko Ćosić.

Remont zajedničkim snagama provode američki i hrvatski stručnjaci. Domaći inženjeri već imaju iskustva s tenkovima i oklopnim vozilima, a nova znanja stječu i u ovom važnom poslu.

"Značajan je i interesantan zbog novih kompetitivnosti, tako da nadamo se još i sljedećim budućim poslovima", kaže inženjer Cindrić. Jer strateškom suradnjom s američkom vojnom industrijom žele postati centar kompetencija za ova vozila u Europi.

"Centralno mjesto za modernizaciju i opremanje ovog tipa vozila, a normalno danas kada se pokažemo kao tvrtka koja to može i zna sve druge platforme nam se otvaraju kao mogućnosti", zaključuje predsjednik Uprave Ćosić.

Prvi Bradley bit će spreman u srpnju

A Bradleyi otvaraju nove mogućnosti Hrvatskoj vojsci pa se i ministar obrane Ivan Anušić došao uvjeriti je li remont krenuo kako treba, a američkim partnerima poručio kako je važno da u ovom poslu ne bude nikakvih problema.

Svoju kvalitetu i izvrsnost Bradley je, kažu dokazao u nizu borbenih iskušenja u kojima je bio.

"Može imati nekoliko borbenih platformi na sebi, od topova, od protuoklopnog sustava pa do protuzračnog i tako dalje. Ključno je reći da će svaki Bradley biti zasebno i poseban za određene potrebe oružanih snaga", poručio je Anušić.

Posade vojnika za Bradleye se već obučavaju, a nakon završetka remonta i njihovog testiranja sjest će u ove iz Slavonskog Broda. Prvi bi trebao biti spreman u srpnju, osam do kraja godine, a svih 89 do kraja 2026.


Izdvojeno

Reci što misliš!