Vijesti / Regija

Išli na terapiju

Umirovljenici iz Đakova ostali bez povrata putnih troškova: ''Mogli su putovati besplatnim vlakom''

Umirovljenici iz Đakova ostali bez povrata putnih troškova: ''Mogli su putovati besplatnim vlakom''
Nikola Cutuk/PIXSELL

Do sada su uvijek koristili automobil za odlazak na terapiju, ali ovaj put HZZO im je odbio povrat putnih troškova, pozivajući se na novu odluku Vlade o besplatnom željezničkom prijevozu za umirovljenike

Umirovljenički par iz Đakova nedavno je doživio neugodno iznenađenje kada im je Regionalni ured HZZO-a u Osijeku odbio nadoknaditi putne troškove koje su imali zbog terapije u Bizovačkim toplicama. Razlog? Prema rješenju HZZO-a, Vlada je od početka 2024. godine osigurala besplatni željeznički prijevoz za umirovljenike, stoga se pretpostavlja da su trebali koristiti tu mogućnost umjesto putovanja automobilom.

Ova odluka izazvala je nezadovoljstvo sina ovog para koji je slučaj prijavio Jutarnjem listu. Opisao je situaciju u kojoj su se našli njegovi roditelji koji su zbog zdravstvenih problema bili upućeni na desetodnevnu terapiju u Bizovačke toplice. Do sada su uvijek koristili automobil za odlazak na terapiju, ali ovaj put HZZO im je odbio povrat putnih troškova, pozivajući se na novu odluku Vlade o besplatnom željezničkom prijevozu za umirovljenike.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Osigurana osoba nema pravo na naknadu troškova javnog prijevoza ako je prema posebnim propisima u cijelosti oslobođena njihova plaćanja. Od 1. siječnja 2024. godine Vlada uvodi pilot projekt besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika i osoba starijih od 65 godina. Projekt će trajati do prosinca 2024. godine, a korisnici će imati neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske", stoji u odbijenici HZZO-a.

Sin ističe apsurdnost ove odluke, navodeći da bi njegovi roditelji vlakom od Đakova do Bizovačkih toplica morali presjedati najmanje jednom ili čak tri puta, a zatim bi se sami morali snaći kako doći do toplica nakon izlaska iz vlaka, što je za osobe koje su na terapiji dosta složeno.

Ova situacija izazvala je pitanja o novoj praksi HZZO-a i bit će zanimljivo vidjeti je li ova nova politika besplatnog željezničkog prijevoza za umirovljenike razlog odbijanja putnih troškova i u drugim situacijama poput, primjerice, putovanja zbog sudskih postupaka.


Izdvojeno

Reci što misliš!