Vijesti / Regija

Trogodišnji Tin

Mali Vinkovčanin bori se s rijetkom i teškom bolesti: Unatoč prognozama da neće moći hodati, napravio je prve korake

Mali Vinkovčanin bori se s rijetkom i teškom bolesti: Unatoč prognozama da neće moći hodati, napravio je prve korake
RTL

Tin boluje od rijetke i neizlječive bolesti artrogripoze koja se manifestira ukočenošću zglobova i tetiva te slabom pokretljivošću mišića

Trogodišnji Tin iz Vinkovaca od rođenja se bori s rijetkom i teškom bolesti. Unatoč prognozama da neće moći hodati, napravio je prve korake i dalje se hrabro nosi sa životnim izazovima. Njegovu priču majka je sažela u knjigu. Promovirana je danas na Svjetski dan rijetkih bolesti, a šalje poruku – nikada ne odustajte.

Trogodišnjak Tin boluje od rijetke i neizlječive bolesti artrogripoze koja se manifestira ukočenošću zglobova i tetiva te slabom pokretljivošću mišića. Nakon rođenja prognozirano je da neće moći hodati, no Tin se bori.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"On je stao na svoje nogice, naravno njegova borba još uvijek traje i trajat će, ali ja ću njegovu ruku držati čvrsto", kaže za RTL Danas Tinova majka Vita Branković.

Tinova obitelj čvrsto vjeruje u uspjeh i čini sve što može. Operiran je tri puta u klinici u Njemačkoj gdje mu izrađuju i ortoze pomoću kojih hoda. Važna je i volja s kojom radi potrebne vježbe.

"Tin je u biti nadmašio i sva očekivanja svih doktora i tamo u Aschau i Tin je prohodao više od godinu dana prije njihove prognoze", kaže Tinov otac Josip Branković.

Ipak, treba stalnu skrb i vježbu zbog čega je ključan status majke njegovateljice koji ima mama Vita u čijem je zagrljaju najsretniji.

Bili bi još sretniji kada se ne bi morali boriti i sa sustavom koji, kažu, ne pokazuje dovoljno sluha.

"Mi roditelji koji imamo djecu s poteškoćama moramo se sami izboriti za naša prava, guglati, telefonirati, slati mailove", kaže Vita Branković.

Morali su reagirati i na dobiveno rješenje da Tin nema tjelesnih oštećenja. Nakon RTL-ove reportaže sustav je priznao i ispravio grešku, no pred Tinom je još puno borbe s bolešću koju je jako teško kontrolirati dok dijete raste.

"Nadamo se da, u biti, nakon Tinovog rasta, da ćemo uspjeti ustabiliti to i da će Tin onda početi normalno da živi svoj život samo uz fizikalne terapije i da će moći normalno da hoda", kaže Josip Branković.

Zahvaljuju se svima koji im pomažu. Svaka riječ, svaki čin, svaki euro potpore puno im znači jer je pred njima težak izazov. Za Tina su spremni na sve.

Borite se i nikada ne odustajte, poruke su knjige Put malog heroja Tina, koju je mama Vita napisala kako bi svojim iskustvom pomogla obiteljima koje su u sličnoj situaciji. Slobodno im se mogu i javiti, poručuje mama, a pozdrave šalje Tin.


Izdvojeno

Reci što misliš!