Vijesti / Regija

stižu nove doze

Hampovčan odgovorio Piližoti: ''Nema nepravde pri raspodjeli cjepiva''

Hampovčan odgovorio Piližoti: ''Nema nepravde pri raspodjeli cjepiva''
OBŽ

"Ovaj tjedan ćemo podići tri punkta u gradu Osijeku gdje će se provesti organizirano cijepljenje", dodao je Hampovčan

Osječki dogradonačelnik i načelnik gradskog Stožera civilne zaštite Boris Piližota jučer je izrazio sumnju u nepravednu raspodjelu cjepiva po županijama.

Potaknut "pretpostavkama koje su se pojavile u medijima kako će najveći broj doza u odnosu na broj stanovnika biti distribuiran u Zagrebu i primorskim gradovima", upitao je: "Moramo li i u ovom segmentu biti zakinuti?“.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ako su pretpostavke točne, trebamo li prihvatiti da su slavonski i baranjski životi manje vrijedni od života drugih? Svjesni smo važnosti turističke sezone, ali se gospodarstvo ne smije staviti ispred ljudskih života", istaknuo je Piližota.

Na današnjoj konferenciji odgovorio mu je načelnik županijskog Stožera Ivan Hampovčan i voditelj epidemiološke službe županijskog Zavoda za javno zdravstvo Tomislav Dijanić pojasnivši kako je količina cjepiva koja dolazi u pojedinu županiju definirana prema postotku stanovništva u odnosu na RH.

"31. prosinca 2020. godine do sada u OBŽ je pristiglo 32.746 doza cjepiva, potom je obiteljskim liječnicima distribuirano 21.510 doza, a ostalo je distribuirano za zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoćne u prvoj fazi cijepljenja. Količina cjepiva koja dolazi u Osječko-baranjsku županiju određena je prema postotku stanovnika u odnosu na RH u 2019. godini, a taj postotak je 6,7 posto. Upravo taj postotak cjepiva dobivamo u odnosu na sve količine cjepiva koje dolaze u RH. Ovaj tjedan očekuje se 4.070 doza cjepiva, a u travnju se očekuje oko 36.000 doza", rekao je Dijanić.

Na isto pitanje oglasio se i načelnik Hampovčan.

"Nikakve nepravde nema u podjeli cjepiva. Podsjećam da postoje tri faze cijepljenja. Prvi prioritet su bili zdravstveni radnici te starije i nemoćne osobe smještene u domovima. Sada se nalazimo u drugoj fazi koja se provodi preko obiteljskih liječnika, a pitanje podizanja punktova za cijepljenje će biti odgođeno dok količine pristiglog cjepiva ne bude toliko velike da takvo cijepljenje ima svrhu i logično opravdanje. Ovaj tjedan ćemo podići tri punkta u gradu Osijeku gdje će se provesti organizirano cijepljenje (sjedište Doma zdravlja, zgrada Zavoda na Drinskoj ulici i jedna dvorana), a sljedeći tjedan bit će punktovi u svim gradovima OBŽ gdje Dom zdravlja ima svoje urede" - rekao je načelnik Hampovčan te zaključio kako očekuje znatan pomak u postupku cijepljenja u travnju jer na područje županije trebaju stići količine cjepiva kolike su pristigle u prva tri mjeseca zajedno. Naravno, masovno cijepljenje bit će organizirano kada se steknu svi uvjeti, a za to je već određeno 26 punktova kao i 7 mobilnih timova za cijepljenje, dodao je.

Podsjetimo, od posljedica zaraze koronavirusom u protekla 24 sata umrle su dvije osobe, s područja Osječko-baransjke županije, u dobi od 80 i 89 godina, a potvrđena su 23 nova slučaja zaraze od 186 analiziranih uzoraka.


Izdvojeno

Reci što misliš!