Vijesti / Regija

NAJBOLJI VRTIĆI IZ NAŠE REGIJE

Vrtić iz Vukovara proglašen najboljim, a iz Belišća najljepšim u Hrvatskoj

Vrtić iz Vukovara proglašen najboljim, a iz Belišća najljepšim u Hrvatskoj
gradonacelnik.hr

Najbolji vrtić u Hrvatskoj jest DV Vukovar 1. Imaju vlastiti plastenik, a surađuju s ribičima, planinarima, HGSS-om, održavaju vjerske, sportske, eksperimentalne radionice, balet

Završen je još jedan izbor za najljepše i najbolje vrtiće u Republici Hrvatskoj. Kako prenosi gradonacelnik.hr više od 80 tisuća lajkova na njihovoj Facebook stranici dobilo je 57 prijavljenih vrtića koji su se natjecali za titulu najboljega te titulu najljepšega. 

Najljepšim vrtićem proglašen je DV Maslačak iz Belišća, a pobjedu su odnijeli su 3890 lajkova. 

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Na drugome mjestu je DV Drinovci iz Drniša, dok je na trećem mjestu još jedan vrtić s istoka Hrvatske i to DV Potjeh iz Slavonskog Broda

U kategoriji najboljih vrtića natjecalo se 38 vrtića, a o njihovom poretku odlučivao je stručni žiri, a činili su ga ravnateljica uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, viša savjetnica za predškolsko obrazovanje u Agenciji za odgoj i obrazovanje Luja Zamečnik te Zdravko Ivić ispred projekta gradonačelnik.hr.

Žiri je najboljim vrtićem u Hrvatskoj proglasio DV Vukovar 1, objekt Leptirić, iz Vukovara. Drugi je DV Lojtrica iz Velike Gorice, a treći DV Potjeh iz Slavonskog Broda.

Prenosimo objašnjenje žirija o izboru pobjedničkoga vrtića:

Vukovarski vrtić žiri je osvojio nizom nadstandarda – od zdrave prehrane, ekološke osviještenosti pa do suradnje sa zajednicom zbog koje su osvojili i Nagradu za doprinos društvenom razvoju kroz provedbu volonterskih akcija.

Osim što namirnice nabavljaju od lokalnih proizvođača, u pobjedničkom vrtiću sami je proizvode – u sklopu objekta imaju ekovrt i plastenik u kojima uzgajaju povrće, voće i začinsko bilje, a većinu uzgojenog povrća koriste u prehrani bez termičke obrade kao svježe i sirove dodatke.

Brigu o  nutritivnim vrijednostima obroka za svako dijete vodi zdravstvena voditeljica, a svako dijete s posebnim režimom u prehrani ima svoj jelovnik prilagođen vlastitim potrebama. Što se tiče dodatnih programa i aktivnosti za djecu, mališani u DV Leptirić mogu pohađati sportsku igraonicu u sportskoj dvorani koja je veličine školskih sportskih dvorana, potom englesku igraonicu i balet, a od dodatnih besplatnih programa imaju vjersku igraonicu, eksperimentalnu eko grupu te igraonicu za potencijalno darovitu djecu. Čitav je niz projekata koje provodi ovaj vrtić, a kao karakteristiku ističu razvoj ekološke svijesti djece i čitave zajednice pa su tako kroz projekt SLAGALICA izgradili plastenik u kojemu uzgajaju cvijeće, zuačine, povrće, uredili su napuštene cvjetnjake u naselju i tako poslali i poruku sugrađanima koji su počeli uređivati napuštene zelene površine ispred svojih zgrada… Projekt su dalje nastavili tako što svake godine na Dan grada dijele sadnice cvijeće i začinskog bilja…

Jedan od elemenata ocjenjivanja bio je i suradnja s roditeljima i širom zajednicom – i tu je vukovarski vrtić imao jake argumente. Uz već spomenutu nagradu za doprinos društvenom razvoju, navode kako su im roditelji  izravni partneri projektima, projektnim danima, akcijama uređenja vrtića, humanitarnim akcijama, pratitelji i pomagači u svim našim aktivnostima.

"Upravo takvim partnerskim odnosom s roditeljima dolazimo i do suradnje sa širom društvenom zajednicom pa su naši predškolci članovi ribolovnog društva i sve znaju o održivom ribarenju. Hrvatske šume ogranak Vukovar nam je zazelenio dvorište autohtonim hrvatskim stablima. HGSS Vukovarsko-srijemske županije naš je partner u obuci djece za spuštanje zip line-om i pružanju prve pomoći pozivom na broj 112. Planinarsko društvo Vukovar uči nas aktivno i neposredno vještinama planinarenja čak i u našoj ravnoj Slavoniji…Volonteri iz gimnazije uče nas razvrstavanju otpada, a srednjoškolci Tehničke škole „Nikola Tesla“ majstori su za naše predškolce za pokuse efekta staklenika na prirodu. Naše naselje je malo i duboko povezano te smo mi u vrtiću često spona između mnogih kao i pratitelj mnogih u njihovim aktivnostima. S umirovljenicima iz dnevnog boravka imamo predivnu međusobnu suradnju. Oni uživaju u našem društvu, a mi u njihovim pričama i doživljajima iz djetinjstva", samo je dio prijave vrtića koji je zaslužio najbolje ocjene žirija.

 


Izdvojeno

Reci što misliš!