Vijesti / Regija

iskazi zaštitara i napadača

Rekonstrukcija krvave pljačke kod Hrastina: Evo kako je trojac iz Slavonskog Broda ukrao 774 tisuće kuna iz zaštitarskog kombija

Rekonstrukcija krvave pljačke kod Hrastina: Evo kako je trojac iz Slavonskog Broda ukrao 774 tisuće kuna iz zaštitarskog kombija
Dubravka Petric/PIXSELL

Maskirani dvojac pokraj šume između mjesta Hrastin i Koprivna presreo je kombi sa zaštitarima i zasuo ih mecima iz kalašnjikova

Sutra će na Županijskom sudu u Osijeku početi suđenje Ahmetu Aliji (27), Zvonimiru Mijatoviću (24) i Iliju Ćoriću (24) za krvavi napad na zaštitatsko vozilo koji se prije malo više od godinu dana dogodio na cesti između mjesta Hrastin i Koprivna. Tereti ih se za dva pokušaja teškog ubojstva te razbojništvo. Iz zaštitarskog kombija opljačkali su 773.957,92 kuna. Sva su trojica iz Slavonskog Broda.

Jutarnji list donosi iskaze zaštitara i optuženika koji detaljno opisiju kako je došlo do krvavog napada 21. listopada prošle godine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Optuženici su mjesto prepada prvi su put obišli u nedjelju 20. listopada i dogovorili plan. U ponedjeljak su Ćorićevim Mercedesom iz Slavonskog Broda krenuli prema Osijeku. Oko 11 sati stali su na kavu u Čepinu, a potom otišli u smjeru Koprivne. Na mjesto prepada došli su dva sata ranije.

stari policijski znanci Policija objavila detalje oružane pljačke: Kod trojice uhićenih pronađeno 773.000 kuna

Ilija Ćorić, koji je na ispitivanju u DORH-u priznao da je pljačku osmislio (u to vrijeme bio je također zaposlenik zaštitarske firme koju su napali i znao je da se ponedjeljkom na toj ruti skupi puno novca od vikend-utrška iz NTL-ovih trgovina te da novac nije bio posebno zaštićen ni zaključan), ostao je u autu otprilike kilometar prije šume i zavoja na kojem je izvršen napad, a Alija i Mijatović su se skrili u šumi. Kad im je Mijatović javio da dolazi zaštitarsko vozilo, istrčali su iz šume s fantomkama na glavi i oružjem uperenim u vozilo. Vikali su da stanu, ali vozač je dao gas, a Alija je, kako je iskazao, prvo zapucao u zrak, a nakon toga je ispalio i rafal u motor vozila.

ilija ćorić
napao bivše kolege Bivšem zaštitaru Iliji Ćoriću mjesec dana istražnog zatvora zbog razbojništva kod Hrastina

"Pušku smo imali samo za plašenje, nikoga nismo htjeli raniti ili ubiti. Pucao sam jer nisu stali", rekao je Alija. Ćorić je također rekao kako nije bio dogovor ni da pucaju ni da tuku zaštitare.

U rafalu koji su ispucali na zaštitarski kombi, vozaču Mariju Leitkamu izrežetali su potkoljenice, a mišići na njima praktički razmrskani. U kombi je ispaljeno 17 hitaca. Leitkam nije imao snage za stiskanje gasa pa je suvozač Krunoslav Balešić prebacio svoju nogu preko mjenjača pokušavajući ubrzati vozilo i pobjeći napadačima.

No, oštećeno vozilo zaustavilo se nakon 50-ak metara i do njih su došli napadači.

policija očevid hrastin
PUCNJAVA USRED DANA Doznajemo detalje oružane pljačke kod Hrastina: Pljačkaši su izletjeli iz šume i počeli pucati

"Nemoj više, molim te, dosta je", zavapio je kroz poluotvoreni prozor s podignutim rukama u zrak Leitkam, nakon što je su napadači dotrčali do vozila. Obojica su, tvrde Leitkam i Balešić, bili naoružani kalašnjikovima. Jedan od njih povikao je: "Izlazi van i daj oružje!" Oduzeli su im oružje i mobitele te su uzeli kofer s novcem i zapovjedili im da legnu na tlo. Napadači su zatim otrčali prema mjestu gdje ih je čekao Ćorić.

Leitkam je ustao i došao do Balešića te mu uznemireno rekao: "Kruno jesi dobro, ustani, moram na hitnu jer sam ranjen". Pošli su naprijed, a Balešić je tada primijetio da mu kolega nema mišića na potkoljenicama i da praktički hoda na kostima. Bio je to jeziv prizor.

policija
policija na ulicama s dugim cijevima Oružani prepad na zaštitare nadomak Osijeka

 Ubrzo je naišao automobil u kojem su bili Marica i Ivan Sučić iz Osijeka, koji su se zaustavili i povezli ranjene zaštitare prema Osijeku usput o svemu obavijestivši policiju i Hitnu pomoć. Time su im praktički spasili živote.

Napadači su autom pobjegli i kamere HAC-a snimile su njihov ulazak na autocestu u Čepinu u 15,09 sati te izlazak u Slavonskom Brodu u 15.43 sata.

Novac su podijelili na tri dijela u Ćorićevoj kući. Alija je potom bacio pušku u Savu. Ćorić je uhićen već sljedeći dan i predao je policiji svoj dio od 273.838 kuna dok su Alija i Mijatović "pali" tri dana nakon pljačke. Kod Alije, kojemu je pripalo oko 243.000 kuna, novac nije pronađen. On je rekao da je njime vratio dugove. Mijatović je predao dio novca, a dio je potrošio.

Izvor: Jutarnji list


Izdvojeno

Reci što misliš!