Vijesti / Regija

"Kota 169" među 10 top-destinacija

BATINA - Premda povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice Batinu nije uvrstilo među pet domaćih top destinacija, od kojih će samo jedna biti proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti Hrvatske, izbor batinske “Kote 169” među prvih deset tamošnjem stanovništvu i turističkim djelatnicima mnogo znači.

Ovogodišnji izbor bazirao se na odredištima koja su obnovila svoj lokalitet, prenamijenila ga i pretvorila u turističku atrakciju, a riječ je o promociji drugačijeg turizma, prezentaciji neeksploatiranih, sačuvanih i neotkrivenih područja. Upravo zato su se lokalna samouprava i županijska TZ odlučili nominirati “Kotu 169”, mjesto na kojem se u studenome 1944. godine odigravala jedna od najvećih i najkrvavijih završnih operacija II. svjetskog rata - Batinska bitka, a danas je tamo monumentalni Augustinčićev Spomenik pobjedi. 

U “borbu” za uvrštavanje među top-destinacije uključila se i Vinarija Kalazić otvorivši uz spomenik kušaonicu vina.
Anita Žagar, marketing menadžer Vinarije, kaže da će nagodinu realizirati i druge ideje kako bi “169” nagodinu možda bila uvrštena u još uži krug.
Svi vole vinske ceste, ali žele i sadržaje. Planiramo iskoristiti Batinsku bitku, ali i s arheolozima podignuti na višu razinu nedavno otkriće 'Troje na Dunavu' pripremajući događanja s osobama odjevenim u odjeću iz doba Rimljana, odnosno brončanog ili željeznog doba”, nabraja Žagar, napominjući kako Vinarija sprema i vinsko iznenađenje vezano uz cijelu priču.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


DONAČELNIK ŽELI OBNOVU CESTE I OSVIJETLJENU ŠETNICU
Za viši plasman potrebno je uključiti općinski, županijski i državni proračun. Donačelnik Općine Draž Šandor Šipoš je zadovoljan, ali misli da se cesta do spomenika mora obnoviti i napraviti šetnica s rasvjetom. Tako bi kompleks postao još poželjnije odredište za one koji stižu kopnom, ali i Dunavom u buduću luku. Postoje planovi za obnovu središta Batine koja će biti financirana iz proračuna Draža, a izvjesna je i sanacija središnje mjesne prometnice.

TEKST:Ivica GETTO; www.glas-slavonije.hr

FOTO:TZ Baranje


Izdvojeno

Reci što misliš!