Vijesti / Regija

FOTO i VIDEO: Belje otvorilo najsuvremeniju vinariju u regiji

FOTO i VIDEO: Belje otvorilo najsuvremeniju vinariju u regiji

U srcu baranjskog vinogorja jučer je otvorena nova beljska vinarija, najsuvremenija u regiji. Vinski kompleks pruža se na približno tri hektara, dok je vinarija sagrađena na površini nešto većoj od 10.000 četvornih metara.

U srcu baranjskog vinogorja, nedaleko od Kamenca, jučer je otvorena nova beljska vinarija, najsuvremenija u regiji. Vinski kompleks pruža se na približno tri hektara, dok je vinarija sagrađena na površini nešto većoj od 10.000 četvornih metara.

Investicija je “teška” 20 milijuna eura, a kapaciteta osam milijuna litara. U njoj je instalirano 247 inoks spremnika talijanske tvrtke Gortani, od kojih je najveći kapaciteta 100.000 litara. Među najsuvremenijim tehnološkim dostignućima posebno mjesto zauzimaju kontrolna soba i kontrolni monitori, pomoću kojih se obavlja potpuno kompjutorizirana i automatizirana kontrola prijma i prerade grožđa te skladištenje vina. Kako je istaknuo predsjednik Uprave Belja Goran Pajnić, vinarija je sagrađena u nepunih godinu dana, a u njoj će završiti kompletan urod sa 600-tinjak hektara beljskih vinograda.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Radili smo i na sadnji novih vinograda, tako da ćemo 2013. godine imati 610 hektara vinograda prosječne starosti devet godina - rekao je dodavši kako se krče stari i sade novi vinogradi.

Posebnom pažnjom projekta gradnje nove vinarije prihvatio se predsjednik NO Agrokora Ivan Todorić, kojemu je vinarija bila prva ozbiljnija investicija nakon dolaska na tu funkciju.

- Gradnja je trajala 333 dana, od čega smo imali gotovo 100 snježnih dana - napomenuo je naglasivši kako Agrokor ima u ovom trenutku 55 otvorenih gradilišta diljem Hrvatske, ali i u Srbiji, BiH te Makedoniji.

Godišnje samo u Hrvatsku investiraju 200 milijuna eura, a tako je bilo ove i bit će iduće godine. Na vinariju je ponosna i Ljerka Puljić, starija izvršna potpredsjednica Agrokora.

belje2

belje3

- Beljska vinarija je paradigma načina Agrokorova rada. Primjenjujemo isti recept, a to je instaliranje vrhunske tehnologije koja s vrhunskim znanjem daje isto takve rezultate - istaknula je dodavši kako je to jedan od razloga što je Agrokor 28. najuspješnija tvrtka u istočnoj Europi i prva u takozvanoj Adria regiji.

Podsjetila je na izvrsnu vinogradarsku godinu, što je, uz najnoviju tehnologiju, preduvjet da beljska vina (opet) zablistaju. Jučerašnji dan iskorišten je i za označavanje početka berbe grožđa, koja je započela sortom chardonnay.

belje4

Rezanjem vrpce vinariju su otvorili Ljerka Puljić i Ivan Todorić, a otvaranju vinarije nazočili su brojni predstavnici tvrtki u sastavu koncerna Agrokor te predstavnici gospodarskog i političkog života, među kojima župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić sa suradnicima, državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić, saborski zastupnik Deneš Šoja, gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo i drugi.

[blockquote]I turistički obilasci od jeseni
Već od ove jeseni novi kompleks Belja bit će dostupan i za turističke obilaske, u kojima će posjetitelji, na licu mjesta, imati priliku upoznati se s beljskim vinima čiju je proizvodnju prije više od 300 godina započeo princ Eugen Savojski. Znatno prije grožđe su na baranjskom ''zlatnom brdu'' uzgajali još stari Rimljani.[/blockquote]

VIDEO:

 

Ivica GETTO (Glas Slavonije)

     


Izdvojeno

Reci što misliš!