Vijesti / Regija

Đakovčani mahnuli Saturnu

Đakovčani mahnuli Saturnu

Astronomsko društvo "ORION" Đakovo održalo je još jednu akciju promatranja noćnog neba i jednih od dva najljepša tijela Sunčevog sustava, Mjeseca i planeta Saturna u petak, 19. srpnja 2013.g. na Trgu dr.F.Tuđmana u Đakovu ispred zgrade Suda.

Ovog puta razlog promatranja je bio poziv NASAe na sudjelovanje globalnom događaju "Mahnimo Saturnu". Naime, u petak navečer od 23:27 do 23:42 NASAina svemirska letjelica Cassini koja se nalazi u orbiti planeta Saturna fotografirala je Saturn i Zemlju sa udaljenosti od preko 1.4 milijarde kilometara, tj. preko 80 svjetlosnih minuta (svjetlost reflektirana od površine Saturna putuje oko 80 minuta do Zemlje, dakle možemo reći da ga gledamo 80 minuta u prošlost!). Na NASAin poziv su se odazvale brojne udruge diljem naše strane planeta koji su bili te večeri okrenute prema Saturnu te nam je bilo iznimno drago biti dijelom velike zemaljske "obitelji" koje sudjeluju u ovom jedinstvenom događaju!

Akciji promatranja je prisustvovalo preko 600 građana, što Đakovčana, što posjetitelja iz drugih krajeva Slavonije koji su došli u Đakovo na akciju, promatrati Saturn i mahati mu kako je naznačeno na prošlotjednom javnom pozivu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Iznimno nam je drago što se odaziv građana povećava iz akcije u akciju te vjerujemo da ćemo našim djelovanjem potaknuti veliki broj građana, posebice mladih da se pronađu u znanosti te jednoga dana postanu vrsni znanstvenici svjetskoga glasa kojima ćemo se svi ponositi," poručili su iz AD Orion.

adorionsaturn2

Zanimljivosti: Planet Saturn sa svojim veličanstvenim prstenvima nalazi se na prosječnoj udaljenosti od oko 1.3 milijarde kilometara od našeg planeta Zemlje. NASAina misija Cassini sa svemirskom letjelicom i znanstvenim laboratorijem lansirana je 10. listopada 1997.g., a u orbitu planeta Saturna je stigla 1. srpnja 2004.g. i otada neumorno vrši veliki broj znanstvenih istraživanja kako planeta Saturna, tako i njegovih prstenova te mnoštvo Saturnovih prirodnih satelita. Posebno moramo istaknuti znanstvenu misiju svemirske sonde Huygens koju je lansirala letjelica Cassini, a koja je sletjela na Saturnov mjesec Titan i istražila njegovu površinu.

Misija je ime dobila po Giovanni Domenicu Cassiniju, francuskom astronomu koji je istraživao Saturn, njegove osobitosti te poznatu Saturnovu Veliku crvenu pjegu. Christiaan Huygens po kojemu je ime dobila sonda koja je sletjela na Saturnov mjesec Titan poznati je nizozemski astronom koji je i i zaslužan za istraživanje Saturnovih prstenova te samog mjeseca Titana i njegovih osobitosti.


Izdvojeno

Reci što misliš!