Vijesti / Ostalo

Situacija je alarmantna

Stučnjaci složni: ''Nove mjere su 'kamilica'. Odmah treba uvesti strože, a evo i koje''

Stučnjaci složni: ''Nove mjere su 'kamilica'. Odmah treba uvesti strože, a evo i koje''
Ivica Benić/SiB.hr

U proteklih 14 dana smo na četvrtom mjestu po broju novozaraženih u EU

Predsjednica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit u subotu je nove mjere nazvala kamilicom, prozivajući Vladu i Stožer zbog velikog broja zaraženih i umrlih proteklih tjedana.

Očito bi na Hrvatsku trebalo primijeniti varaždinski model. Stipan Jonjić, jedan od naših vodećih virusnih imunologa, profesor na riječkom Medicinskom fakultetu i član njemačke Leopoldine, također smatra da postojeće mjere treba postrožiti, piše Večernji list.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

''Situacija je momentalno dosta složena i ekspanzija epidemije uzela je takve razmjere da će je biti teško kontrolirati čak i strožim mjerama. Međutim, nije dovoljno samo propisati mjere i preporuke, već je potrebno i sankcionirati one koji ih ne poštuju. Svjedoci smo svakodnevnog kršenja tih mjera u zadnjih nekoliko mjeseci. Nije nam velika utjeha da situacija nije puno bolja ni u nekim drugim europskim zemljama, ali svakako mislim da mjere treba postrožiti. Između ostaloga treba pokušati limitirati obiteljska okupljanja, jer u ovom stadiju razvoja epidemije takva okupljanja mogu biti dostatna za nesmetano širenje virusa. Jasno isticanje tog problema preko medija može biti jako korisno.

Moramo biti svjesni da učinak tih mjera nećemo vidjeti prije barem nekoliko tjedana. Razumljivo mi je i prihvatljivo da se ne ide na potpuno zatvaranje, ne samo poduzeća već i škola, napose nižih razreda, ali neke djelatnosti uz koje se vežu okupljanja kao glavni uzrok širenja virusa jednostavno treba izričito zabraniti i sankcionirati prekršaje. Mislim da nam je ovo zadnji čas da spriječimo urušavanje zdravstvenog sustava koji se još uvijek nekako nosi s teškoćama, jer ne znamo što je pred nama u idućih nekoliko tjedana ili mjeseci'', upozorava Jonjić.

Epidemiolog profesor Branko Kolarić napominje da smo u proteklih 14 dana na četvrtom mjestu po broju novozaraženih u EU.

''Da se od danas više nitko od građana ne pomakne iz svojih kuća i ne zarazi, nama će situacija i dalje biti teška sljedeća tri tjedna s obzirom na postojeći broj zaraženih i onih u samoizolaciji. Strože mjere su nam potrebne, potrebno je privremeno zatvoriti sva mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, sportske, rekreativne aktivnosti, ugostiteljske objekte, veća vjerska okupljanja. Dakle, trebaju biti zatvorena sva mjesta gdje se okuplja veći broj ljudi isključujući pritom samo nužna mjesta kao što su posao, kuća i škola. Dobro bi bilo na tri tjedna srednje škole i fakultete prebaciti na online nastavu'', govori Kolarić za Večernji list.


Izdvojeno

Reci što misliš!