Vijesti / Ostalo

TEMA EUROPSKA UNIJA: Što dobivamo, a što gubimo ulaskom u EU 3.dio

TEMA EUROPSKA UNIJA: Što dobivamo, a što gubimo ulaskom u EU 3.dio

Nastavljamo sa tekstovima o Europskoj uniji. Danas donosimo detalje o carini, granicama, konzularnoj pomoći i sustavu PDV-a.

Studiraj gdje hoćeš

 

Ulaskom u EU hrvatski studenti moći će birati sveučilište na kojemu žele studirati. Hrvatski državaljani moći će studirati na europskim visokim učilištima pod istim uvjetima kao id ržavljani zemlje u kojoj se odabrano sveučilište nalazi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nema više carine

Od 1. srpnja 2013. robu kupljenu u Mađarskoj, Sloveniji ili nekoj drugoj zemlji članici EU, više nećete morati skrivati od carinika. Hrvatska granica sa Slovenijom i Mađarskom postati će unutrašnja granica EU na kojoj se ukidaju carinske kontrole.

Višestruko veće cijene cigareta

Ulaskom u EU i cigarete u Hrvatskoj će poskupjeti, ali država se ipak pobrinula da ne ostane preko noći bez velikog broja punjača proračuna. trošarine na duhan tek 31. prosinca 2017. moraju se izjednačiti s europskim.

Na put bez putovnice!? Ne još...

Ulaskom u EU neće biti carine, ali Hrvatska neće automatski ući i u schengenski sustav. A to znači da granice prema Sloveniji i Mađarskoj neće biti izbrisane 1. srpnja 2013. tek nakon što ispuni sve uvjete i uđe u schengenski sustav, hrvatski građani moći će se slobodno kretati unutar EU bez kontrola.

Konzularna pomoć i u stranom veleposlanstvu

Nalazite se u zemlji gdje nema hrvatskog veleposlanstva, ali nema brige jer se možete obratiti europskoj diplomatskoj mreži odnosno predstavništvu bilo koje članice Unije.

Prag za ulazak u sustav PDV-a 35 000 euražAko još niste obveznik PDV-a potrudite se da ostanete izvan sustava PDV-a do 1. sprnja 2013. Nakon ulaska u EU minimalni prag godišnjeg prihoda za ulazak u sustav PDV-a povećan je sa sadašnjih 85 000 kuna na 35 000 eura. u EU je taj prga uglavnom oko 5000 E.

Tekst: Globus


Izdvojeno

Reci što misliš!