Vijesti / Ostalo

Nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji pada osam mjeseci za redom

Nezaposlenost u Osječko-baranjskoj županiji pada osam mjeseci za redom

Prijašnjih godina val sezonskog zapošljavanja obično se naglo zaustavljao u kolovozu, no ove godine nezaposlenost nastavlja padati i u rujnu.

Regionalni ured Osijek Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na kraju je kolovoza zabilježio čak 15 posto manje nezaposlenih nego u istom razdoblju prošle godine, a tvrde kako za pozitivnu statistiku nije zaslužna isključivo dobra turistička sezona, nego i gospodarska aktivnost na području Osječko-baranjske županije.

Od veljače, pa se sve do rujna broj evidentiranih nezaposlenih osoba u Regionalnom uredu u Osijeku kontinuirano se smanjuje. Predviđanja zavoda za zapošljavanje govore da će se nezaposlenost smanjivati sve do kraja listopada kada će se i turistička postsezona završiti.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Ono što valja naglasiti da sva ova radna mjesta nisu usko vezana samo za sezonsko zapošljavanje nego se osjeti i gospodarstvo se budi i ono što nas osobno raduje, povećanje gospodarske aktivnosti kako u gradu Osijeku, tako i u Osječko-baranjskoj županiji i to je prvenstveno pridonjelo smanjenju broja nezaposlenih", kazao je Anto Barukčić, pročelnik HZZ-a Osijek.

Trenutačno imamo i 281 natječaj za 660 slobodnih radnih mjesta, a većina je za radove u poljoprivredi, ističe Barukčić. Osim poljoprivrednih i ugostiteljskih koja se iznimno tražena tijekom turističke sezone, postoje zanimanja i koja su tražena tijekom čitave godine i s kojima se lakše pronalazi posao.

>>> Novi oglasi za posao na SiB.hr

"Prvenstveno tu moramo reći da je metalska industrija prioritet. Diplomirani inženjeri strojarstva, krenimo od najviše kategorije, do zavarivača, bravara, tokara, onda stručnih radnika u građevini, zidara, tesara, inženjera s položenim stručnim ispitom arhitekture. To su zanimanja koja su trenutačno najtraženija u Osječko-baranjskoj županiji, pa usudim se reći i u Hrvatskoj", kazao je Barukčić.

Također su traženi profesionalni vozači, a trenutačno priređujemo natječaj kojim bi osposobili jedan dio vozača jer tržište rada ima potrebu za vozačima međunarodnog transporta, dodao je Barukčić. Najteže do posla pak dolaze stariji od 50 godina, a više od 30% nezaposlenih spada u ovu dobnu skupinu. i 10.  

Izvor: Republika.eu/STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!