Vijesti / Ostalo

Najbolja turistička sezona u Parku prirode Papuk – 31% povećanje broja turista

Najbolja turistička sezona u Parku prirode Papuk – 31% povećanje broja turista

Papuk, najljepša planina Slavonije, omiljeno je izletište planinara, izletnika i turista. Geološka i biološka raznolikost te bogata kulturno-povijesna baština Papuk čine posebnim, očaravajućim.

U prilog tome govori i činjenica da Park prirode Papuk na kraju turističke godine bilježi rekordan rast od 31% više posjetitelja u odnosu na 2016. godinu. Usporedbom statističkih podataka prethodnih godina, s 5685 posjetitelja u 2016. godine, na kraju 2017. godine napravljen je značajni porast na 7470 posjetitelja.

Najjači turistički adut Parka svakako je Park šuma Jankovac koja i ove godine privlači najveći broj posjetitelja od kojih je najveći udio domaćih gostiju i većinom se radi o školskim ekskurzijama.

Povećanju broja posjetitelja doprinijelo i potpisivanje sporazuma o suradnji s osnivačima osnovnih i srednjih škola u Požeško-slavonskoj i Virovitičko podravskoj županiji, a u narednom razdoblju planira se slična suradnja i sa školama iz svih pet slavonskih županija kako bi i ti učenici po prihvatljivijim uvjetima uživali u ljepotama Papuka.
Ovi rezultati uključuju samo organizirane grupe, odnosno posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park, dok je ukupan broj posjetitelja Parka prirode Papuk višestruko veći. Pretpostavka je da se radi oko 150.000 posjetitelja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Ponosni smo na trud koji ulažemo u to da svim posjetiteljima omogućimo što ugodniji i kvalitetniji boravak u netaknutoj prirodi, svim ljepotama i blagodatima koje nam ona pruža. Vjerujemo da će naši posjetitelji i u budućnosti prepoznati potencijal Parka prirode Papuk, da ćemo zajedno jačati i rasti, a sukladno tome nastaviti konstantno ostvarivati pozitivan trend rasta broja posjetitelja –izjavio je Alen Jurenac ravnatelj Parka prirode Papuk

Od ove sezone turistička ponuda Parka prirode Papuk obogaćena je i s prvim Kamp odmorištem u regiji koje na kraju 2017. godine bilježi 185 posjeta, te 248 noćenja. Struktura gostiju kampa ide u korist stranih gostiju i to gosti iz Austrije, Njemačke, Švicarske, Slovenije, Poljske i Bosne i Hercegovine. Kamp odmorište Duboka uvršteno je na popis 38 najboljih malih kampova Hrvatske u sklopu projekta OK Mini Camps.

- Jedan od faktora povećanja broja posjetitelja između ostalog je i kontinuirani rad na poboljšanju turističke infrastrukture koji je rezultirao povećanjem interesa i većim brojem posjetitelja. Ove godine čuvarska služba Parka prirode Papuk pojačano se bavila upravo poslovima edukacije i stručnih vođenja kako bi svi zainteresirani posjetitelji imali što kvalitetniji doživljaj zaštićenog područja- rekla je Gordana Kukić glavna čuvarica Parka.

- Park prirode Papuk ove je godine postao punoljetan, a prošlo je i 10 godina otkako je Papuk postao prvi geopark u Hrvatskoj. Zahvaljujući činjenici da je Papuk prvi hrvatski Geopark i da je dio UNESCOve svjetske mreže geoparkova zasigurno i zbog toga privlači sve veći broj gostiju. Osim benefita brendiranja prostora i dovođenja gostiju u Geopark Papuk, posebnu vrijednost predstavlja i umrežavanje geoparkova i definiranje zajedničkih projekata. Tako je u fazi implementacije projekt Danube Geo Tour u kojem sudjeluje 8 geoparkova dunavske regije iz Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske i Slovačke. Sredinom siječnja pripremamo novi zajednički projekt sa kolegama geoparkova koji se planira finanicrati iz EU sredstava – INTERREG CENTRAL EUROPE.-rekao je Goran Radonić stručni voditelj Parka prirode Papuk.

U tijeku je nekoliko projekata sufinanciranih od strane europskih fondova od kojih je svakako najznačajniji projekt Geopriče UNESCO geoparka. Ovim projektom namjera je doprinijeti ubrzanju društveno - gospodarskog razvoja općina i gradova na području Parka, što će se odraziti na cjelokupni razvoj Virovitičko - podravske te Požeško - slavonske županije i ojačati njihov razvojni potencijal.

Projekt obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija koje su tematski povezane u jednu cjelinu. Planirana je izgradnja i opremanje Geo - info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka, rekonstrukcija ceste Slatinski Drenovac - Jankovac - Granica županije te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca. Uz to, planirana je i izrada studije upravljanja posjetiteljima te izgradnja kapaciteta vezanih uz sigurnost posjetitelja.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!