Vijesti / Osijek

dvije godine uvjetno

Bivši profesor osječkog fakulteta pipao studentice, osuđen na osam mjeseci zatvora

Bivši profesor osječkog fakulteta pipao studentice, osuđen na osam mjeseci zatvora
Dubravka Petric/PIXSELL

Presuda je prvostupanjska, a na nju su se žalili i tužiteljstvo i profesor

Bivši izvanredni profesor Filozofskog fakulteta u Osijeku nepravomoćno je osuđen na osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog bludničenja nad dvije studentice piše N1.

No, sve je još daleko od okončanja slučaja budući su se na presudu žalili i tužiteljstvo i profesor koji od početka negira krivnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prema presudi, on je jednu studenticu zaskočio početkom listopada 2018. godine i to tijekom konzultacija u njegovom kabinetu. Prvostupanjska presuda kaže kako ju je on pokušao poljubiti u usta, a zatim joj je prišao s leđa i uhvatio ju za grudi.

No, nije to jedini slučaj za koji je osuđen pa je tako tijekom iste godine drugu studenticu dirao po tijelu, a zavlačio joj je ruke u hlače i ispod majice, ali je ona ipak uspjela pobjeći iz kabineta.

U sklopu iste optužnice sumnjićilo ga se za prijetnju bivšoj dekanici, ali je sud odbacio taj dio kao neosnovan.

efos_hapsenje495
Pale osude za aferu Indeks - profesoru i asistentu trogodišnja zabrana rada na fakultetu

"Nakon što sam otišao s fakulteta razmjestili su i namještaj u mom kabinetu, pa je nakon toga bilo nemoguće potvrditi da zapravo nisam mogao dirati studentice. Najprije su me prijavili zbog pričanja homofobnih viceva, a ja sam samo želio razbuditi studente. Za to su me eventualno mogli opomenuti, no na kraju sam dobio otkaz", rekao je profesor tijekom iskaza. 

Profesor je rekao kako su studentice nakon prijave profitirale, a branio se i činjenicom kako je obiteljski čovjek i cijenjeni znanstvenik. Da je namjeravao imati nekakve odnose sa studenticama nije to, tvrdi, morao raditi na fakultetu u vrijeme konzultacija, već se mogao sastajati s njima izvan fakulteta.

Ipak, u jednom trenu je priznao kako je jednu studenticu pitao za njezinu tetovažu nakon čega se ona ustala i napustila kabinet.

"Ustao sam i rekao joj da ne radi slona od buhe", izjavio je na sudu.

Na sudu su svoj iskaz dale i studentice, a jedna je čak snimila i razgovor u kojem joj se ispričavao.

"Htjela sam imati dokaz za svoju tvrdnju kod prijave događaja dekanatu, jer je profesor često spominjao svoje političke veze. Bojala sam se da mi nitko neće vjerovati. Tu sam snimku pustila samo dekanici. Nisam ju puštala policiji jer zapravo nisam htjela prijavljivati profesora već sam samo željela drugog mentora", svjedočila je jedna od profesorovih žrtava.

I druga je detaljno opisala kako ju je hvatao i gurao ruke u njezinu odjeću, a dekanica je nakon prijave studentica sve odlučila prijaviti policiji.

Fakultet je pak potvrdio kako je profesor dobio otkaz nakon prijave studentica za bludničenje.

"Svemu tome prethodio je stegovni postupak u kojem je zaključeno kako su počinjena teža stegovna djela”, naveli su s Filozofskog fakulteta u Osijeku i dodali kako fakultet ima razvijenu nultu stopu tolerancije za sve vrste nasilja.


Izdvojeno

Reci što misliš!