Vijesti / Osijek

damir brezničar

Medicinski tehničar iz KBC zna kako smiriti djecu pred složene pretrage: Za početak igračke i slatkiši, a po želji čak i svirka i pjesma!

Medicinski tehničar iz KBC zna kako smiriti djecu pred složene pretrage: Za početak igračke i slatkiši, a po želji čak i svirka i pjesma!
Osobna arhiva

U moru negativnih vijesti, jedna koja dolazi iz Kliničkog bolničkog centra Osijek, točnije pohvala na račun te ustanove pa i konkretnih djelatnika pravo je osvježenje! Jedno takvo na društvenoj mreži Facebook objavila je Z.P. iz Strizivojne (podaci poznati uredništvu, nap.a.), čija je maloljetna kći, inače s dijagnozom ADHD-a, pervazivnih poremećaja, hiperkinetskog te poremećaja prilagodbe morala obaviti pregled na Kliničkom zavodu za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja Kliničkog bolničkog centra Osijek.

Osmijeh i strpljenje

"Strpljivo su radili s njom, mučili se oko vena da je ne bodu bez veze. Samo u pripremi smo bili sat vremena, gdje nisu pokazali nervozu nakon što sam pojasnila njezine probleme. Danas su radili Damir i Ante i zahvaljujem im što nisu bili poput nekih i stvorili joj još veću traumu. Pokazali su da se s takvom djecom može raditi bez slike i bez osuđivanja majke što je dijete takvo, ali i bez epiteta koji vrijeđaju i dijete i roditelja", sažetak je ovo objave majke iz Strizivojne, a čija je pohvala u samo nekoliko dana skupila više od 2,5 tisuće lajkova te brojne pozitivne komentare na račun djelatnika Damira.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nije bilo druge, nego pronaći strpljivog djelatnika, medicinskog tehničara Damira Brezničara koji u KBC Osijek radi punih 40 godina. Kaže kako svakoj djeci pristupa jednako, svjestan da čim dijete, bilo ono s poteškoćama ili ne, vidi bijelu kutu ono se uplaši. Inače, riječ je o scintigrafiji, pretrazi koja iziskuje vrijeme nakon primljenog kontrasta, a svojim osmijehom i strpljivošću malena je djevojčica prošla pretragu bez ikakvih poteškoća i zastoja.

"Djeca su tamo sva uplašena kad dođu i nikada ne krećem odmah s radom, već pokušam uspostaviti kontakt s djetetom. U konkretnom slučaju dijete je doista bilo nemirno, vene loše, a znajući da prvi ubod izaziva još veće traume, nema druge nego započeti igru. Ono što je specifično jest to što sat i pol vremena pacijent mora biti miran, a osim toga, nisam bio siguran hoću li iz prve uspjeti pogoditi venu, no sve je dobro prošlo na moje i zadovoljstvo majke, ali i same djevojčice", ispričao  nam je ovaj 59-godišnji djelatnik Klinike za nuklearnu medicinu i zaštitu od zračenja, ističući da, osim što im da igračku, s djecom nerijetko zapjeva pa i zasvira kako bi se umirili. Dodamo li tome da je Brezničar član Tamburaškog sastava „Carevi duše“, ne čudi da svojim glasom, ali i pjesmom prema želji pacijenta, stvori ugodnu i opuštajuću atmosferu. I ne samo to, već ih po završetku pretrage obvezno nagradi bombonom ili kakvom čokoladicom, a nerijetko ih, kaže kroz smijeh, time i podmiti prije početka same pretrage.

Klaustrofobija, nesvijest…

Iako je oduševljen i zahvalan potezom majke iz Strizivojne, svjestan je, kaže, da ima jako puno kako malih, tako i odraslih pacijenata koji pate od klaustrofobije, katkad se i onesvijeste kad dođu pod aparat za scintigrafiju. Riječ je, pojašnjava, o pretrazi koja zahtijeva 45-minutno ležanje pa je time pregled složen za svakoga, a posebice za djecu. Tijekom godina, dodaje, naučio je kako je potrebno puno strpljenja, uz to i više solidarnosti i humanosti, a što preporuča i svojim mladim kolegama.

"Nama je najveća nagrada kad pregled uspije i kad su pacijenti zadovoljni. Ne znam, možda sam to strpljenje u radu s djecom stekao i kroz treniranje u Hrvatskom Sokolu gdje sam upravo najmlađe trenirao 15 godina. Jednostavno sam prilagodljiv, a ljudi su na tome zahvalni, posebice onkološki pacijenti koji su s pravom nestrpljivi i nervozni tijekom pregleda. Drago mi je i kad mi se pacijenti jave na ulici, jer me se sjete s pregleda i to je uvijek lijek za dušu", ističe Brezničar koji je bio u prilici i četiri puta reanimirati osobe izvan svog radnoga mjesta. Tri su preživjele, prisjeća se, jedna je nažalost preminula. No činjenica da je bio spreman pomoći više je nego za pohvalu.

I njegov šef, dugogodišnji predstojnik Kliničkog Zavoda, prof. dr. sc. Ivan Mihaljević naglašava da mu je izuzetno drago čuti za pohvale pacijenata, iskazane pojedinim djelatnicima. Djelatnici ondje, ističe, iskazuju veliku strpljivost i empatiju u radu, posebice s djecom, ali i veliku stručnost. Osnovni je cilj, ističe, zadovoljstvo pacijenata pruženim zdravstvenim uslugama, a valja dodati da zbog dijagnostičkih i terapijskih medicinskih usluga kroz Klinički zavod godišnje prođe od 30 do 40 tisuća pacijenata. Inače, riječ je o najvećem zdravstvenom centru istočne Hrvatske, koji primjenjuje otvorene izvore ionizirajućeg zračenja u dijagnostici i terapiji. 


Izdvojeno

Reci što misliš!