Vijesti / Osijek

vrijedna donacija

Grad Osijek kupio novo kombi vozilo za besplatan prijevoz osoba s invaliditetom

Grad Osijek kupio novo kombi vozilo za besplatan prijevoz osoba s invaliditetom
Grad Osijek

Prijevoz osoba obavljat će i koordinirati GPP, koji godišnje obavi oko 4800 ovakvih prijevoza ukupne kilometraže oko 54 000 kilometara

Kako bi poboljšao kvalitetu života osoba s invaliditetom, Grad Osijek kupio je novo kombi vozilo za njihov prijevoz, a u ponedjeljak ga je Gradskom prijevozu putnika (GPP) uručio osječki gradonačelnik Ivan Radić.

"Riječ je o prvom kombi vozilu koje je u potpunosti financirao Grad Osijek, nakon deset i više godina. Za novo vozilo i troškove prijevoza iz proračuna smo izdvojili 120 000 eura, a koristi se za obavljanje svakodnevnih aktivnosti, od odlaska liječniku, na posao, u školu, druženja, kao i u Bizovačke toplice", istaknuo je gradonačelnik Radić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dodao je kako će se osobama s invaliditetom prilagoditi i tramvajska stajališta u gradu, i to u sklopu projekta modernizacije tramvajske infrastrukture vrijednog 36 milijuna eura. Osim toga, i novi će niskopodni tramvaji biti prilagođeni ovoj skupini građanki i građana Osijeka.

"Iduće godine nam dolaze novi niskopodni tramvaji, vrijedni oko 25 milijuna eura, i bit će prilagođeni osobama s invaliditetom, od ulaska u tramvaj do zvučnih i taktilnih info točaka za gluhe i slijepe osobe. Također, za programe javnih potreba u socijalnoj skrbi i zdravstvu ove smo godine u proračunu osigurali 4,3 milijuna eura, odnosno 700 000 eura više nego 2023. godine", rekao je gradonačelnik.

Naglasio je kako Grad Osijek ove godine prvi puta isplaćuje uskrsnice i djeci korisnicima inkluzivnoga dodatka te sufinancira troškove prijevoza djeci s teškoćama u razvoju na terapije u Vukovar.

"Imamo odličnu suradnju sa svim udrugama za osobe s invaliditetom s područja grada. Grad Osijek pomaže i sufinancira njihov rad", zaključio je gradonačelnik.

Romana Kovačević, službenica za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za umirovljenike, socijalnu skrb i zdravstvo, objasnila je kako je vozilo namijenjeno osobama s invaliditetom s područja grada Osijeka koje imaju 80 posto i više oštećenja na donjim ekstremitetima, odnosno osobama koje se koriste invalidskim kolicima ili bilo kojim ortopedskim pomagalima za kretanje. Vozilo je namijenjeno i gluho-slijepim i slijepim osobama te njihovim pratiteljima.

Prijevoz osoba obavljat će i koordinirati GPP, koji godišnje obavi oko 4800 ovakvih prijevoza ukupne kilometraže oko 54 000 kilometara.

"Ova donacija nam je izuzetno bitna jer je vozilo s kojim smo do sada obavljali prijevoz pred istekom roka trajanja. Imamo 75 stalnih korisnika, koje servisiramo od 7 do 22 sata svakim radnim danom, a vikendima po dogovoru i potrebi", pojasnio je direktor GPP-a Goran Pajnić te zahvalio osječkom gradonačelniku na donaciji.

Mario Burek, savjetnik pravobranitelja za osobe s invaliditetom u Osijeku, istaknuo je kako je osiguranje mobilnosti za osobe s invaliditetom jedan od preduvjeta za njihovo uključivanje u svakodnevni život zajednice.

invalidska kolica
Borba za jednakost Prilike i prepreke: Pogled na Osijek kroz prizmu osoba s invaliditetom

"Godinama upozoravamo na to da su upravo ovakvi prilagođeni kombiji važan segment u osiguranju pristupačnosti za osobe s invaliditetom. Vrlo često u komunikaciji s njima doznajemo da im je taj kombi jedini prozor u svijet. Zbog toga pozdravljamo odluku kojom je Grad Osijek nabavio novi kombi i obnovio vozni park. S razlogom često ističemo upravo Grad Osijek kao primjer pozitivne prakse u donošenju mjera koje se tiču uključivanja osoba s invaliditetom u svakodnevne životne aktivnost i izjednačavanju njihovih mogućnosti", kazao je Burek.

"Ovo mi jako puno znači. Sve je dobro organizirano, kao i suradnja Grada Osijeka i GPP-a koji su omogućili osobama s invaliditetom odlazak u školu, na posao, u bolnicu ili neke druge sadržaje. Ja sam desetak godina korisnica ove usluge, radim u školi i jako mi je važno da stignem na vrijeme. Nisam ni jednom zakasnila. Vozači su vrlo profesionalni i ljubazni, s njima se sve može lijepo dogovoriti", kazala je Dobrila Marić, učiteljica i korisnica usluge prijevoza.


Izdvojeno

Reci što misliš!