Događanja / Istaknuta

10. i 11. svibnja

Prvi festival pripovijedanja u Slavoniji približit će ljubav prema pisanoj riječi djeci i mladima

Prvi festival pripovijedanja u Slavoniji približit će ljubav prema pisanoj riječi djeci i mladima
Ivana Antolović/Privatna arhiva

Na Festival će doći nekoliko majstorica pripovjedačica iz raznih dijelova naše domovine kako bi djeci i mladima te svim zainteresiranima približile vještinu pripovijedanja

Udruga Josipovac u suradnji s Hrvatskim društvom za pripovijedanje ''Logos'', a pod pokroviteljstvom Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka održat će 1. Festival pripovijedanja ''Zaiskri pričom'' u Josipovcu 10. i 11. svibnja.

Prvi je to događaj ovakvoga tipa u Slavoniji. Zamišljen je po uzoru na festivale koji se održavaju diljem Hrvatske te je jedinstven događaj u našem gradu jer je Slavonija dio Hrvatske koji još nema festival ovakvoga tipa.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Idejna je začetnica Festivala članica Udruge Josipovac Ivana Antolović, prof. hrv. jez. i knjiž. te majstorica pripovjedačica.

pripovijedanje
10. i 11. svibnja U Josipovcu se organizira prvi Festival pripovijedanja u Slavoniji

Prva je to manifestacija takvoga tipa na području cijele Slavonije te se nadamo da će postati tradicionalna. Festival je osmišljen kao dvodnevna manifestacija koja će se odvijati u prostoru Hrvatskog Doma Josipovac. U sklopu Festivala bit će organizirane radionice kreativnog pripovijedanja za djecu vrtićke i osnovnoškolske dobi, radionica biblioterapije za odrasle, predstavljanje slikovnice ''Ponosni slon'', radionica o važnosti pripovijedanja za odgajatelje, učitelje, profesore i knjižničare te Večer pripovijedanja.

Ovim festivalom doprinosi se popularizaciji usmenoga pripovijedanja koja je dio očuvanja nematerijalne baštine. Na taj način njeguje se ljubav prema baštini te usmenoj i pisanoj riječi, potiče se čitanje i razvija čitalačka pismenost, kao i kritičko mišljenje te se povećava vokabular, kako za najmlađe sudionike, tako i za odrasle. 

Na Festival će doći nekoliko majstorica pripovjedačica iz raznih dijelova naše domovine kako bi djeci i mladima te svim zainteresiranima približile vještinu pripovijedanja. 

Pripovjedačice su koje gostuju Ivana Šalinović (Zg), Dubravka Payerl (Os), Mirta Faktor (Os), Jelena Premec (Kc), Andreja Krenek (Zg) te Jasmina Aleksandra Žiljak (St). 

''Kroz ovu dvodnevnu manifestaciju očekujemo da ćemo kod djece, mladih i odraslih potaknuti zanimanje za kulturnu baštinu te ljepotu riječi i pripovijedanja i pobuditi terapeutski učinak priče i pripovijedanja kako bismo preventivno djelovali na mentalno zdravlje zajednice kroz priče koje osnažuju'', poručuju iz organizacije.

Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovoj nesvakidašnjoj manifestaciji u Slavoniji.


Izdvojeno

Reci što misliš!