Vijesti / Osijek

pravilan odgoj

Trojica mladih Slavonaca pronašla novčanik s velikim iznosom novca pa ga vratili vlasniku

Trojica mladih Slavonaca pronašla novčanik s velikim iznosom novca pa ga vratili vlasniku
Osobna arhiva

Osječkoj policiji u 2023. predano gotovo 300 izgubljenih predmeta

U moru negativnih vijesti ovih je dana jedan događaj iz Našica itekako povećao broj komentara na društvenim mrežama. Zasluženo, jer su akteri, 14-godišnji Roko Bajamić, njegov vršnjak Karlo Matanić te godinu dana stariji Mislav Sudarić učinili ono što mnogi ne bi. Naime, novčanik s velikim iznosom novca bez razmišljanja odnijeli su u policjisku postaju, a što je oduševilo sve te, razumljivo, najviše roditelje ovih hvalevrijednih mladića.

Odgoj za pohvalu

"Jedno su ocjene i škola, no ovo što su oni napravili neopisivo je. U njihovim godinama ne razmišljati niti sekunde hoće li ili neće uzeti novac, već je u pozamašnom iznosu vratiti vlasniku, to je za svaku pohvalu. Naravno, ovo ne govorim jer je riječ o mome sinu, već o činu koji nije razveselio samo nas roditelje, nego najviše vlasnicu", ispričao nam je Rokov otac Krešimir Bajamić, pojasnivši da cijela priča dobiva na važnosti utoliko što njih trojica nikome nisu rekli što su učinili.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Da se „sve tajne doznaju“ pobrinula se sudbina kad je policajac, inače suprug žene koja je izgubila novčanik, došao u prodavaonicu kod Rokove majke. Pohvalio joj je sina, a ona, kao ni naš sugovornik, nije imala pojma o čemu se radi. Nakon što je ispričao da je vlasnica podigla novac s računa kako bi ga utrošila za pogreb, roditelji ovih nevjerojatnih dječaka bili su oduševljeni! I ne samo oni, već nakon što se događaj proširio Našicama, nizale su se pohvale na račun roditeljskog odgoja…

"U tim godinama u kojima jesu, mogli su bez problema novac podijeliti na tri dijela i kupiti si što zažele. Ali nisu čak nikome niti rekli da su bili u policiji i u tome je ta veličina! Cijela priča je toliko pozitivna kraj tolikih negativnih događanja, a osim toga, nadam se i vjerujem da će njih trojica biti primjer i drugima da učine isto ako se nađu u takvoj situaciji", zaključuje Bajamić, dodajući kako je neslužbeno doznao da se uglavnom pronađeni novčanici spale i to nakon što pronalazači odnesu iznos koji je bio u njemu. No trojica mladih Našičana ne samo da su obradovali vlasnicu koja je već izgubila svaku nadu u pronalazak, već su i dali vjeru u dobra djela kojih ima, ali nikada nije previše da ih je i veći broj.

Vraćen dio predmeta

A koliko ih je točno u brojkama, doznali smo u PU osječko-baranjskoj, odakle doznajemo da su 2023. godine građani pronašli te I. policijskoj postaji Osijek zajedno s ispostavom Čepin predali ukupno 264 različita predmeta poput osobnih iskaznica, mobilnih uređaja, vozačkih dozvola i dr.

"Od navedenih predmeta vlasnicima pronađenih predmeta vraćeno je njih 183. Ostatak pronađenih predmeta odloženo je u centralnom skladištu PU osječko-baranjske. Ako se konkretno radi o pronađenim dokumentima, a da na adresi nije pronađen vlasnik, dokument se predaje djelatnicima Upravnih poslova ove PU", odgovaraju nam iz PU osječko-baranjske, kao i to da je praksa takva da građani prilikom pronalaska predmeta u većini slučajeva o tome izvijeste policiju. Potom policijski službenici bivaju upućeni na lokaciju na kojoj je pozivatelj, a potom se sačinjava i Zapisnik o pronalasku predmeta, kojeg potpisuje građanin koji ga je pronašao te policijski službenik koji sačinjava Zapisnik. Ukoliko građanin koji je pronašao predmet želi doznati što se s njim poslije dogodilo, upoznaje ga se s urudžbenim brojem zapisnika.

"Postupak kod pronalaska oružja ili eksplozivnih tvari je drugačiji. Zbog sigurnosti građana, takvi se predmeti ne trebaju dirati, nego se o pronalasku treba izvijestiti policija putem telefona", stoji u odgovoru PU osječko-baranjske.

Izgubljeno nađeno

Dodajmo tome da građani već godinama putem Facebook grupe „izgubljeno nađeno Osijek“ prijavljuju pronalaske brojnih predmeta. Bude tu ključeva, novčanika, dokumenata, torbi, raznih dječjih stvari i uostalom svega ostaloga što je vlasnik izgubio. Inače, grupu je prije nekoliko godina i to upravo jer je i sam izgubio dragocjen predmet, otvorio Osječanin Stanko Smiljanić.

"Drago mi je što ljudi mogu oglasiti ako su nešto izgubili ili pronašli. Zahvaljujući brzom širenjem vijesti na društvenim mrežama, takvi predmeti uglavnom završavaju kod vlasnika. Iako nemam točnu statistiku o tome koliki je broj predmeta vraćen vlasnicima, moja je procjena da ih je barem 80 posto", kaže Smiljanić.

Nema sumnje da se i ti pronalazači, baš kao i trojica Našičana, ne osjećaju ponosno zbog svoga čina. Naposljetku, nikada ne možemo znati tko će se od nas naći u situaciji poput vlasnice novčanika s početka teksta kojoj je taj novac bio itekako prijeko potreban. Roko, Karlo i Mislav pobrinuli su se da ponovo bude u njezinim rukama!


Izdvojeno

Reci što misliš!