Vijesti / Osijek

Prisutno više virusa

Korona, gripa i hripavac preplavile ambulante. U osječkom KBC-u stanje normalno, ali bez posjeta

Korona, gripa i hripavac preplavile ambulante. U osječkom KBC-u stanje normalno, ali bez posjeta
Dubravka Petrić/PIXSELL

Ne odgađaju se niti operacije, niti regularni pregledi, a i većina je liječnika i medicinskih sestara zdrava i prisutna na svojim radnim mjestima

Budući da vlada sezona gripe i prehlade, pretpostavlja se kako su liječenjem navedenih bolesti okupirane brojne bolnice, pa tako i osječki KBC.

Zbog toga su zasigurno mnogi Osječani u strahu od porasta oboljelih od koronavirusa i posljedičnih epidemioloških mjera, pa smo porazgovarali s voditeljem Zavoda za kliničku mikrobiologiju i bolničke infekcije te pomoćnikom ravnatelja za kvalitetu pri osječkom KBC-u, prof. dr. sc. i dr. med. Domagojem Drenjančevićem. On nam je iznio relevantne informacije o trenutnom stanju zdravstvenog sustava u kontekstu mjera opreza koje se trenutno primjenjuju u spomenutoj bolnici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naime, ove su sezone respiratorne bolesti odlučile nešto ranije pokucati ljudima na vrata. Dok je to inače običaj u veljači, Drenjančević ističe kako su se osječke ambulante već u prosincu počele susretati s pacijentima koji boluju od raznih infekcija kao što su RSV koji se pojavljuje uglavnom kod djece, adenovirus te uobičajena i najčešća sezonska bolest – influenca, odnosno gripa.

brzo i efikasno Obična svinjska gripa 1943.: Ovako je NDH rješavao taj problem

''Prošloga je tjedna zabilježeno pet pozitivnih pacijenata na virus gripe, s uglavnom ambulantnim zbrinjavanjem i jednom hospitalizacijom. Međutim, ova je sezona specifična po tome što se virusi isprepliću. Svakodnevno nam dolaze pacijenti s najmanje četiri različita virusa, pa ih tjedno zna biti i do stotinu. Srećom, većina pacijenata završi uglavnom na ambulantnom liječenju i brzo bude poslana kući, dok ih je trenutno hospitalizirano 20'', govori Drenjančević za SiB.hr.

Dodaje kako je još uvijek prisutan i koronavirus, ali mu se komplikacije očekuju uglavnom kod pripadnika starije populacije te kroničnih bolesnika, kod kojih je i inače u zimskom vremenu prisutan višak mortaliteta. U svrhu sprječavanja i suzbijanja respiratornih infekcija kod hospitaliziranih bolesnika, djelatnici su osječkog KBC-a upravo danas, pa sve do daljnjega, ukinuli posjete.

''Nastojimo zaštititi hospitalizirane bolesnike s kroničnim bolestima od vanjskih štetnih utjecaja jer ovakve virusne infekcije pogoršavaju njihove postojeće bolesti. Međutim, to je samo preventivna mjera, čiji se kraj očekuje za nekoliko tjedana, pa ljudi ne trebaju biti zabrinuti i dizati paniku. Također, riječ je o mjeri koja se ne tiče opće populacije, nego isključivo skrbi za hospitalizirane osobe s obzirom na nadolazeću epidemiju gripe te već postojeću cirkulaciju spomenutih virusa'', objašnjava Drenjančević.

Objedinjeni hitni bolnički prijam  - OHBP Osijek
ponovo mjere Zbog korone i drugih virusa ponovo zabranjeni posjeti u osječkom KBC

Pacijenti će se, stoga, tijekom tog razdoblja susretati isključivo sa zdravstvenim djelatnicima koji se isto tako moraju zaštititi kako se ne bi i sami razboljeli. Tako se svake godine cijepe protiv gripe i vode brigu o higijeni ruku, a u kontaktu s bolesnicima i dalje nose maske, što je preporuka i za pacijente koji dolaze u posjete i na preglede.

''Uvijek gledamo interes bolesnika, pa tako i posjete smatramo važnim, no i dalje tijekom dolaska u ambulantu vrijedi preporuka nošenja maski u kontaktu s rizičnim skupinama ili ako su pacijenti sami prehlađeni. Ono što se kod jedne populacije čini nebitnim, kod druge je značajno. Maske nisu obvezne kao što je to ranije bio slučaj, ali preporučljivo ih je nositi u zdravstvenim ustanovama'', kaže Drenjančević.

Unatoč prisutnosti koronavirusa i ostalih respiratornih infekcija koje su uobičajene za ovo doba godine, Drenjančević tvrdi kako osječki KBC ove sezone radi kontinuirano i u punom opsegu. Ne odgađaju se niti operacije, niti regularni pregledi, a i većina je liječnika i medicinskih sestara zdrava i prisutna na svojim radnim mjestima.

čaj cimet lijek prehlada
Gotovi pripravci za nekoliko minuta Brza i učinkovita rješenja protiv kašlja: Donosimo najbolje narodne recepte na jednom mjestu

Ipak, specijalistica obiteljske medicine Ivana Maltašić nedavno je preboljela koronavirus, no prepričava nam kako je imala lakši oblik bolesti koji je liječila simptomatski. U njezinu pak ambulantu također već sada dolaze pacijenti s respiratornim, ali i enterovirusnim infekcijama koje su uobičajene tijekom ljeta i jeseni, a ne tijekom zime. Također, potvrđuje i nekoliko slučajeva hripavca kod djece školske dobi.

''Ove je godine rano krenula sezona gripe i prehlade i baš je opsadno stanje u dežurnim ambulantama. Međutim, situacija nije tako drastična i normalna je za ovo doba godine, no mnogi se ne mogu strpjeti kada, primjerice, dobiju temperaturu, pa već nakon pola sata odlaze na hitni prijem, umjesto da ju pokušaju sami skinuti, a onda se tek javiti liječniku kroz nekoliko dana'', tvrdi Maltašić.

epidemija Infektolog objasnio koliko je hripavac opasan za male bebe: "Mogu i umrijeti"

Klinička je slika pak vezana uz koronavirus, dodaje, mnogo blaža u odnosu na prethodne godine. Tijekom ove sezone nijedan joj pacijent nije došao s ozbiljnijim oblikom koronavirusa koji je zahtijevao hospitalizaciju ili stavljanje na respirator, no navodi kako je pripadnike starije populacije i dalje potrebno štititi budući da su podložniji ne samo dobivanju koronavirusa, nego i drugih bolesti.

''Imunokompromitirane bolesnike treba čuvati, i to ponajprije izbjegavanjem masovnih okupljanja ili, ako već moraju, neka ne budu blizu jedni drugima. Za nas ostale i dalje vrijede uobičajena pravila sprječavanja bolesti – zračenje prostorija, boravak na otvorenom, bavljenje sportom, unošenje tekućine, zdrave hrane i vitamina C te preventivno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama'', savjetuje Maltašić.

smoothie pripravak prehlada zdrava prehrana
Jednostavno i zdravo Isprobajte ove smoothije za jačanje imuniteta i izbjegnite prehladu

Liječnici predviđaju kako će pandemija koronavirusa nastaviti trajati, ali u sve manjem omjeru zbog stvaranja kolektivnog imuniteta. Iako se respiratorne infekcije očekuju svake godine, cijepljenje protiv njih, nošenje maski u blizini rizičnih skupina i održavanje zdravog životnog stila ključni su čimbenici u prevenciji širenja bolesti.


Izdvojeno

Reci što misliš!