Vijesti / Osijek

hvalevrijedno priznanje

Tri osječka profesora dobitnici su Global Teacher Award 2023. i putuju po kipiće u New Delhi

Tri osječka profesora dobitnici su Global Teacher Award 2023. i putuju po kipiće u New Delhi

Učitelje i profesore nominiraju njihovi kolege iz struke, a ove godine odabrani su Nikolina Mandić Gregić, Katarina Ćorković Matančić i Petar Kopunović-Legetin

Ne samo da su profesori Katarina Ćorković Matančić, prof. engleskog i njemačkoga jezika u OŠ Jagode Truhelke, Nikolina Mandić Gregić, prof. geografije u OŠ Mladost te Petar Kopunović-Legetin, prof. vjeronauka u Elektrotehničkoj i prometnoj školi jedini iz Osijeka koji 4. studenoga u New Delhiju dobivaju prestižnu nagradu Global Teacher Award 2023., već su njih troje ove godine i jedini iz Hrvatske!

Potvrdila nam je to Marijana Curić, ambasadorica AKS Education Award za Hrvatsku, a riječ je o obrazovnoj agenciji koja na svjetskoj razini radi na prepoznavanju marljivih učitelja koji doprinose razvoju boljega društva. Da bi se nagrada osvojila, kaže, postoje određena pravila, a zanimljivo je da učitelje i profesore nominiraju njihovi kolege iz struke.

Paneli i putovanja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

AKS na svojoj web stranici navodi cijeli proces za nominaciju, a oni koji smatraju da netko zaslužuje biti nominiran, prema vlastitoj procjeni predlažu pet imena. Naravno, unose se svi podatci i nominirani se provjeravaju, a svaka zemlja ima ambasadore koji na tome rade", pojašnjava Curić, inače učiteljica razredne nastave u OŠ Stjepana Radića u Metkoviću. Ove godine, iz osobnih razloga, propustit će odlazak u New Delhi.

Dodjela nagrada, pojašnjava, organizirana je na način da se svaki od 500 nominirani prozove, a sama ceremonija daje na važnosti jer ondje uobičajeno nagrade uručuje hrvatski veleposlanik u Indiji Petar Ljubičić, a čemu je i osobno svjedočila primivši ranije istovjetnu nagradu. Nakon ceremonije, drugi dan organizirana je panel diskusija, a potom se kreće na studijsko putovanje koje ima svoju kraću i dužu verziju. Osim znamenitosti, obilaze se škole i Curić kaže da je riječ o vrlo važnoj nagradi i nezaboravnom boravku u dalekoj Indiji.

Samo 24 sata pred dugi put zrakoplovom, razgovarali smo s prof. Ćorković Matančić koja je itekako zaslužila nominaciju radi brojnih projekata na državnoj, ali i svjetskoj razini. Uzbuđena zbog puta, kaže:

"Naravno da sam uzbuđena, jer to je veliko priznanje, a nismo imali puno vremena za pripreme te nabavke vize i ostaloga što nam je potrebno. U svakome slučaju ovo je prilika koja se pruža jednom u životu i čini nas najposebnijima. Osim toga, pozvana sam održati i predavanje u panel raspravi što je dodatan stres, ali pozitivan, naravno", ispričala nam je Ćorković Matančić, naglasivši da je cijela obitelj ponosna na njezine uspjehe, a koji, složit ćemo se, nisu malobrojni. Osim sudjelovanja u Erasmus+ projektima te E-twinningu, sudjelovala je i na brojnim dodatnim međunarodnim projektima prepoznatih od strane brojnih stručnjaka iz svijeta obrazovanja.

Uzbuđenje i ponos

Slično je i kod Petra Kopunovića-Legetina, profesora vjeronauka koji se također dokazao u brojnim izvannastavnim aktivnostima, od volontiranja preko suradnje s brojnim udrugama, a sretan je, kaže, što je struka ta koja je prepoznala njegov trud.

"Pripreme teku dobro i bit će mi čast predstavljati Osijek i Hrvatsku na tako velikome događaju. To mi je čast i priznanje te poticaj za daljnji rad i napredovanje", kaže nam Kapunović Legetin, dodajući da, iako je do sada sudjelovao u raznim europskim projektima, ovu nagradu smatra itekako značajnom. U New Delhiju imat će također priliku govoriti na panel raspravi i kaže kako se tome također veseli, a osvojena nagrada, dodaje, bit će samo jedno u nizu priznanja.

Naposljetku, do Nikoline Mandić Grgić nismo uspjeli doći, a što ćemo pripisati užurbanim pripremama za ovo daleko putovanje. No, njezin ravnatelj u OŠ Mladost Josip Jukić ne skriva oduševljenje što je upravo njegova djelatnica jedna od 500 dobitnica Global Teacher Award 2023. Drage je volje, dodaje, dao suglasnost za nominaciju, a ponos, reći će kratko, nije upitan.

"Posebna je draž da netko od kolega prepozna rad i trud učitelja i prijavi ga na natječaj. Svi u školi vrlo smo sretni zbog kolegice i čekamo cjelovito izviješće kad se vrati s dodjele", rekao je ravnatelj Jukić, čijoj je školi, baš kao i OŠ Jagode Truhelke gdje predaje Matančić-Ćorković, Grad Osijek kao osnivač sufinancirao odlazak u New Delhi. 


Izdvojeno

Reci što misliš!