Vijesti / Osijek

Osijek darovao bisernicu Pforzheimu

Gradovi prijatelji Osijeka: Neka suradnja bude tečna kao pjesma

Gradovi prijatelji Osijeka: Neka suradnja bude tečna kao pjesma
Osijek.hr

Izaslanstva gradova prijatelja, goste Grada Osijeka prigodom proslave Dana zaštitnika grada, Svetih Petra i Pavla, primio je zamjenik osječkog gradonačelnika Boris Piližota.

Prijam je upriličen na lijevoj obali Drave, u ZOO hotelu, gdje su izaslanstva Pforzheima, Vicenze, Canada Baya i Czestochowe pristigli kompom, a srdačni doček glazbom je uljepšao Komorni orkestar Tamburaške škole Batorek. Grad Osijek ove godine posebno obilježava 25 godina prijateljstva i suradnje s njemačkim Pforzheimom, pet godina prijateljstva i suradnje s Vicenzom te godinu dana od uspostavljanja suradnje i prijateljstva s australskim Canada Bayom.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota simbolično je gradonačelniku Pforzheima Peteru Bochu darovao bisernicu, kako bi, prema Piližotinim riječima – i buduća suradnja bila kao pjesma.

"Drago mi je da smo započeli jutro glazbom i zahvaljujem Vam se na gostoprimstvu jer sam prvi puta u Osijeku. Kako je i meni ime Peter, zadovoljstvo mi je na Dan vaših zaštitnika, svetih Petra i Pavla biti u Osijeku", kazao je gradonačelnik Pforzheima naglasivši kako je dio mozaika daljnje suradnje i zajednički EU projekt „Angažirani za Europu“ kojem je cilj još bolje umrežiti, ojačati i povezati gradove na međunarodnoj razini.

"Ono što svi želimo je – razmijeniti kompetencije kako bismo u zajedničkoj suradnji bili što jači i zato mi je drago što imamo priliku podijeliti iskustva te neka od njih prenijeti i na svoju zajednicu", rekao je Peter Boch.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako Osijek i australski Canada Bay dijele tisuće kilometara, gradonačelnik Angelo Tsirekas posebno je podcrtao duboke korijene povezanosti dva kontinenta.

"Drago mi je biti ovdje u srcu Europe i želim istaknuti da su mnogi u našem australskom izaslanstvu rođeni u Europi ili ovdje imaju obitelj. I ja sam jedan od njih i zato želim naglasiti da svi ovdje dijelimo duboku povezanost. Sjeme suradnje naša dva grada zasađeno je prije godinu dana i danas smo ovdje kako bismo tome dodali još energije i potaknuli što bolji rast. Zajedničke su nam točke suradnje na kulturnoj, političkoj i gospodarskoj razini pa je ovo sjajna prilika iznijeti najbolje iz naših zajednica", kazao je Angelo Tsirekas.

Potpredsjednik Australsko-hrvatske gospodarske komore, Osječanin i Australac te jedan od zaslužnih za suradnju Osijeka i Canada Baya Zvonimir Kurtović, uz najbolje želje gradonačelniku Ivanu Vrkiću kazao je i kako prijateljstvo ova dva grada otvara mogućnosti dodatne razmijene dobara i usluga što će, kako je rekao, zasigurno donijeti nove ideje u brojnim zajedničkim područjima zanimanja.

Na pet godina prijateljstva s Osijekom osvrnuo se i izaslanik gradonačelnika Vicenze, ujedno i gradski vijećnik Leonardo de Marzo koji je potvrdio kako su ovakve prigode uvijek i mogućnost razvijanja ideja koje svaki sudionik može ponijeti kući.

"Vicenza uvijek želi sklapati nova prijateljstva i povezivati se s drugim gradovima diljem svijeta, zato želim zahvaliti ne samo domaćinima nego i svim našim zajedničkim prijateljima. Sveti Petar i Pavao važni su i u Italiji pa mi je drago čestitati imendan Peteru Bochu, gradonačelniku Pforzheima, a uz to poručiti svima da smo otvoreni za stvaranje daljnjih poveznica i pokretanje novih projekata", kazao je Leonardo de Marzo.

Izaslanica poljskog grada Czestochowa i predstavnica Njemačko-poljskog društva Malgorzata Niemiec-Knas zahvalila je na prijmu naglašavajući kako s Osijekom, Pforzheimom i Vicenzom dijeli zajednički projekt i odlična iskustva. Upravo je to razlog zbog kojeg će, prema njenim riječima, podržati svaku suradnju gradova i država koju i sami žele još dodatno produbiti.

Zamjenik gradonačelnika Osijeka Boris Piližota uime svih sugrađana i gradonačelnika Ivana Vrkića zahvalio je gradovima prijateljima na dugogodišnjoj povezanosti i suradnji kao i zajedničkom promicanju vrijednosti koje oplemenjuju kako ljude tako i prostore u kojima živimo.

"Ove su godine u fokusu njemački Pforzheim, talijanska Vicenza i australski Canada Bay s kojima nas, uz poljski Czestochow povezuju zajednički projekti, ali i iskustva kojima možemo na najbolji način stvoriti dodatnu vrijednost našim zajednicama. Zajedničko je dobro ljudi uvijek na prvom mjestu zbog čega je dobrodošao svaki novi prijedlog koji ćemo u narednim godinama prijateljstva pretočiti u konkretne korake, a ovakva okupljanja uvijek su motiv i prigoda otvaranju novih perspektiva i mogućnosti", rekao je Boris Piližota.

Boravak u Gradu na Dravi, gosti su nastavili obilaskom turističkih ljepota u okolici Osijeka, a u svoje će gradove, prema njihovim riječima, ponijeti sve najbolje što su imali prigodu saznati u Osijeku i međusobno podijeliti te tako podići razinu prijateljstva i suradnje za još jednu stepenicu.


Izdvojeno

Reci što misliš!