Vijesti / Osijek

zimske radosti u gradu na dravi

Život grada pod pola metra snijega

Život grada pod pola metra snijega
Marko Banić/SiB.hr

Posljednji put ovoliko je snijega (jučer ujutro izmjereno je 38 centimetara) u Osijeku palo 1986. godine! Pogledajte kako se građani i gradske službe nose s tim

Posljednji put ovoliko je snijega (jučer ujutro izmjereno je 38 centimetara) u Osijeku palo 1986. godine! Prema najavama prognostičara, očekuje se da će ga pasti još najmanje 10 - 15 centimetara. Gipsa ima dovoljno, no troši se nemilosrdno - poručuju to s Odjela traumatologije osječkoga KBC-a, gdje je velika gužva.

U subotu smo pregledali oko 50-ak osoba, a u nedjelju 42 osobe. Do sada najmlađi pacijent ima 16, a najstariji 81 godinu, najčešći su prijelomi ruku, nogu i kukova”, pojasnio je dr. Ivan Koprivčić, dežurni liječnik Odjela traumatologije. Od ukupnog broja pregledanih pacijenata njih desetak zadobilo je teže ozljede te su zadržani na liječenju.

Nema naplate parkiranja

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iako građani u nerazvrstanim ulicama u koje zimske službe ne ulaze smatraju da višak snijega smiju bacati u kanalizaciju, Ljubomir Novoselić, direktor osječkog Vodovoda, poručuje da nipošto nije dozvoljeno jer može doći do prestanka rada sustava. Bacanje snijega dozvoljeno je samo u kanalizacijske kanale velikog profila poput onoga u Kapucinskoj (tamo snijeg baca Unikom).

Upozorava još jednom na nužnost kontrole kućnih vodovodnih instalacija, posebice u negrijanim prostorima, a do sada je Vodovod imao oko 20-ak intervencija.

Otkada je pao snijeg pauk-služba miruje, a voditelj Slavko Petrović kaže da izlaze u susret tek GPP-u u hitnim slučajevima kad vozila prepriječe put tramvaju. Parkirališta nisu očišćena, kaže Petrović, samim tim ni obilježena pa pauk služba neće raditi do daljnjeg. Djelatnici Elektromodula, pak, ulažu maksimalne napore kao bi očistili parkirališta!FOTO: Marko Banić/SiB.hr

Naši kontrolori rade isključivo na čišćenju snijega, nitko ne radi u sustavu naplate. Slobodna je volja građana da plate ako žele, a ne izvrše li uplatu, neće dobiti kaznu za neplaćeni parking. Iznajmili smo i dvije ralice te očistili veće prostore poput Gornjodravske obale, Zrinjevca... Koliko će potrajati ovaj režim, vidjet ćemo”, kaže Ana Kocelj, direktorica Elektromodul Parkinga.

sib Fotogalerija

GPP: 10 puta više putnika

Osječani su zbog izbjegavanja problema s parkiranjem idući na posao ostavili zametena vozila na parkingu ili u garaži. Vjerujući u sigurnost gradskoga prijevoza, nisu pogriješili jer topli prijevoz stiže s neznatnim kašnjenjem u odnosu prema voznom redu.

Na GPP-ovim linijama u jutarnjoj špici do 7.15 sati prihod od prodanih karata novim putnicima iznosi do 1.000 kuna. Ujutro prvog radnog dana u tjednu (jučer) bio je udeseterostručen, a vozači su naplatili 12.000 kuna. Nije besprijekorno, ali s manjim zastojima zbog kvrcavica i kraćih kašnjenja, sve linije funkcioniraju. Zahvaljujući ralici, izrađenoj od rezervnih dijelova preko natječaja za inovativno rješenje, tramvajska pruga je očišćena od snijega. Problem su autobusna stajališta koja ne stignemo očistiti zbog čega se ispričavamo građanima. Postoji ugovor s osječkim zatvorom koji u praksi ne funkcionira jer GPP-u sada žurno treba 20 osoba za čišćenje stajališta, ali ih nema toliko koji bi kaznu mogli odrađivati na “slobodi”. Odlično surađujemo s Cestingom, Unikomom i posebno sam zahvalan Vodovodu koji je očistio autobusna okretišta. Protiv smrzavanja borimo se cjelonoćnim grijanjem autobusa u remizi”, kaže Igor Medić, GPP-ov direktor.

I topli vlakovi s osječkog Glavnog kolodvora za sada polaze točno na vrijeme, jedino ima manjih kašnjenja u dolascima iz Zagreba.

Vatrogasci skidaju ledenice

Pomoć su, kao što je to uobičajeno, ponudili i vatrogasci koji skidaju opasne ledenice s krovova, no Boris Banjan, zapovjednik JPVP-a Grada Osijeka, kaže kako su učestale i intervencije pregledavanja krovova.

“Imamo sve više dojava za pomoći te vrste. U Vatrogasnoj ulici je vlasnik posumnjao da krovna konstrukcija neće izdržati toliko snijega. Vjerujemo da ćemo, s obzirom na vremensku prognozu, imati mnogo intervencija”, kaže Banjan.

Škole čistile u nedjelju

Umjesto Snježnog dana, u Osijeku je u nedjelju u školama i vrtićima bilo radno.

Naši domari samoinicijativno su došli čistiti prilaz i ulaz u školu u nedjelju, a jednom od njih pridružio se sin. Jučer ujutro sve je bilo čisto, međutim, napadao je novi snijeg, koji su ponovno čistili. U školu nitko nije zakasnio zbog snježnih oborina, ni učenici ni zaposlenici, međutim kako će biti sljedećih dana, vidjet ćemo”, kaže Tatjana Kristek, ravnateljica OŠ Vladimira Becića.

Slično je bilo i u OŠ “Retfala”. Domari su očistili prilaz školi i ulaz, a jučer su čistili dvorišni dio škole, kako bi vozila za dostavu mogla ući u dvorište. I u tu školu svi su jučer ujutro stigli na vrijeme i nitko nije kasnio zbog snijega, rekla nam je ravnateljica Blaženka Jelaš. U Domu svetog Vinka, prihvatilištu za beskućnike, u Strossmayerovoj 69, prihvaćaju sve osobe koje nemaju smještaj. Mjesta ima za još samo dvije osobe, no ako bude potrebe za više njih, kao ležaji poslužit će madraci, doznajemo u Domu svetog Vinka. Inače, prihvatilište za beskućnike otvoreno je 24 sata dnevno i ove je zime krov nad glavom svima onima koji su sve izgubili.

Vodovod pomaže vrtićima

Kako je gradonačelnik Krešimir Bubalo naložio ravnateljima škola, ali i Centru za predškolski odgoj, nužno je osigurati očišćen prostor ispred ustanova. Svoju pomoć ponudio je i Vodovod pa je poslao strojeve u DV Sjenčica u Kolodvorskoj ulici i pomogao u čišćenju. Isto će učiniti i u DV Potočnica.

Lazanin: 25 godina nije bilo ovoliko snijega

Visina snijega izmjerena jučer u Osijeku iznosila je 38 cm.

Tako visok snježni pokrivač nije zabilježen već 25 godina”, kaže osječki meteorolog Željko Lazanin te najavljuje nove oborine. Jučer je snijeg padao cijelog dana i noći, danas će padati prvi dio dana, a u srijedu bi snježne oborine trebale prestati.

Ne možemo predvidjeti koliko će snijega pasti ovih dana, no očekuje se između 10 i 15 cm”, kaže Lazanin.

Ako bude oblačno vrijeme, temperatura zraka kretat će se između -12 noću i -9 danju, a ako se noću razvedri, temeperature bi mogle pasti i do -18 stupnjeva Celzija. Posljednji put je više od 30 cm snijega u Osijeku palo u siječnju 1986. i 1987. godine, a prije toga u siječnju i veljači 1963. godine te svake zime 50-ih godina prošlog stoljeća.

Na našem području uobičajena je visina snijega između 10 i 30 cm. Tako je bilo svake zime od 1961. do 1971. te od 1979. do 1986. godine”, kaže Lazanin.

Najveća visina snijega ikada izmjerena u Osijeku je 93 centimetra (1935. godine)

Komunalci kažnjavaju

Komunalni redari su, nakon dva dana upozoravanja, od jučer počeli ispisivati kazne zbog neočišćenog snijega i leda. Gradonačelnik Krešimir Bubalo tako je otkrio da je jučer već do 10 sati ispisano 129 prijava građanima i tvrtkama.

"Apeliram na građane da očiste površine ispred svojih domova i tvrtki. Treba voditi računa i o krovovima i ledenicama, odnosno pozvati nadležne službe da otklone opasnost. Svi moraju voditi brigu o sigurnosti sugrađana", kaže Bubalo, te dodaje kako je jučer bio očišćen prilaz većini škola, vrtića i institucija.

Vlasnik objekta odgovara za eventualnu štetu nastalu zbog neočišćenog snijega i leda osobi koja je pretrpjela štetu. Nogostup se mora očistiti u širini od najmanje jednog metra, osim ako je nogostup uži, a obveza vlasnika objekta je i sprječavanje padanja snijega i leda s krovova. Kazne su od 400 do 2.500 kuna.

POGLEDAJTE: Mladi čiste snijeg starijima i nemoćnima

“Usijani” telefoni taksista

Obilan snijeg i prometni problemi prouzročili su značajan porast broja poziva taksistima, ali od pojačanog posla nema i povećanja zarade”, kaže Klaudio Klajn, tehnički direktor Taxi Cammea Osijek.

Naime, broj poziva građana i više se nego udvostručio, telefoni su 'usijani', ali sve tražene vožnje jednostavno se ne mogu odraditi.

Sigurnost nam je prioritet pa se vozi sporije i opreznije te vožnje traju duže nego inače. Problem su nam i manje ulice koje nisu očišćene pa nam auti nebrojeno puta tijekom dana ostanu zaglavljeni u snijegu i moramo organizirati izvlačenje. Pokušavamo se dogovoriti s putnicima da ih pokupimo na prometnijim cestama, gdje je bolje očišćeno. Od velikog broja poziva, nažalost, nema i veće zarade jer je nemoguće sve odraditi”, kaže Klajn.

Slično je i s drugim taksistima u gradu, kojima telefoni praktički neprekidno zvone 24 sata dnevno. Primjerice, tijekom vikenda mnogi su sugrađani i po pola sata birali brojeve telefona taksista kako bi dogovorili vožnju, ali su morali biti spremni na čekanje ili na kraju krenuti pješice ili javnim prijevozom.

Tekst: Glas Slavonije
Foto: SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!