Vijesti / Osijek

Gastro 2018.: Učenicima treba omogućiti da stečeno znanje i vještine primjenjuju u Slavoniji i Baranji

Gastro 2018.: Učenicima treba omogućiti da stečeno znanje i vještine primjenjuju u Slavoniji i Baranji

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek domaćin je već 37. regionalnog natjecanja „Gastro 2018.“ za područje istočne Hrvatske, odnosno natjecanja učenika ugostiteljskih škola iz sedam županija (Bjelovarsko-bilogorska, Virovitičko-podravska, Požeško-slavonska, Brodsko-posavska, Osječko-baranjska, Vukovarsko-srijemska i Koprivničko-križevačka županija) koje je danas, 16. veljače 2018. godine, otvorio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

Riječ je o natjecanju u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, na čiji je poziv osječka škola prihvatila biti domaćin. Učenici se natječu u osam disciplina, pet ugostiteljskih i tri hotelijerske discipline, a samo natjecanje sastoji se od postupka iskazivanja sposobnosti i vještina koje prema utvrđenim pravilima učenici prezentiraju praktičnim i usmenim putem.

- Ugostiteljstvo i turističko-hotelijerska djelatnost obično se vežu uz primorski dio Hrvatske, međutim ova djelatnost je iznimno važna i za kontinentalno područje. Uostalom, upravo u toj djelatnosti vidimo velike razvojne mogućnosti Osječko-baranjske i drugih kontinentalnih županija. Kao župan i osobno sam došao podržati natjecanje te se izravno uvjeriti kako rade učenici i njihovi mentor, a dobro je poznato da iz ove škole dolaze najbolji kadrovi, i to na nacionalnoj razini – rekao je župan Ivan Anušić te nastavio:

- O važnosti kontinentalnog turizma za Osječko-baranjsku županiju govori i podatak da osnivamo novi upravni odjel čiji je zadatak upravo razvoj konkretnih turističkih i ugostiteljskih sadržaja. Naši potencijali su veliki, već imamo određene kapacitete i ponudu, ali se trebamo bolje organizirati, povezati, marketinški bolje prezentirati i rezultati će se brzo pokazati. U tom kontekstu Osječko-baranjska županija podržava i ovakva natjecanja. Našim učenicima i njihovim mentorima želimo pokazati da nam je izuzetno drago što tako vrijedno rade i postižu zavidne rezultate na zahtjevnim natjecanjima. Time potvrđuju najvišu razinu rada u redovnoj nastavi, a ujedno se formiraju u vrsne ugostitelje, turističke i hotelijerske djelatnike. Naravno, aktualna županijska uprava poduzet će niz mjera kako bi ovi kvalitetni kadrovi ostali u našem kraju te da od sada svoje znanje, vještine i raskošni talent pokazuju u turističkim i ugostiteljskim objektima u Slavoniji i Baranji, da ovdje ostanu i živjeti i raditi. Uz takve kadrove i nove mjere razvoja kontinentalnog turizma ukupna budućnost ovog područja bit će ljepša – zaključio je župan.

PXL 160218 19700686

Ravnatelj UTŠ Osijek Blaško Menalo dodao je kako je danas održano izlučno natjecanje za odlazak na državni „Gastro“. Naime, učenici koji u svojim disciplinama osvoje prva tri mjesta plasiraju se na državno natjecanje koje se ove godine održava u Malom Lošinju od 19. do 21. ožujka.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

SiB.hr
FOTO: Dubravka Petric/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!