Vijesti / Osijek

''Grad Osijek se brani sam kao otok u moru komaraca koji ga okružuju''

''Grad Osijek se brani sam kao otok u moru komaraca koji ga okružuju''

Monitoring komaraca, koji obavlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, počeo je ranije nego ikada – već u ožujku, a prvi larvicidni i adulticidni tretmani odrađeni su već u travnju.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji za novinare Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo zajedno je sa Zlatkom Pandžićem, ravnateljem Zavoda za javno zdravstvo upoznao javnost s trenutnom situacijom po pitanju komaraca.

Ranija pojava komaraca ove godine nije ništa neobično; posljedica je visokih vodostaja Drave i Dunava još od početka travnja. Travanj je bio mjesec visokih, gotovo ljetnih temperatura iznad 30 Celzijevih stupnjeva, što je bilo idealno za razvoj ličinki u poplavnim područjima koja obuhvaćaju više od 50.000 ha, a koja su 95% izvan administrativnih granica Grada Osijeka.

Iako je pravovremeni larvicidni tretman na izvorištu najučinkovitiji, činjenica je da je izvorište u Parku prirode Kopački rit gdje su tretmani zabranjeni. Grad Osijek u tretmanu komaraca izlazi izvan svojih administrativnih granica kako bi spriječio ulazak komaraca u grad, a od 42 jedinice lokalne samouprave u Osječko-baranjskoj županiji jedini je koji kontinuirano prati i cjelovito tretira komarce. ,,To znači da se Grad Osijek brani sam kao otok u moru komaraca koji ga okružuju”, naglasio je Krstić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravo su u tijeku adulticidni tretmani komaraca na području grada i prigradskih rubova, a obrađeno je 5.500 ha tla. U ovom trenutku na rubnim dijelovima Grada brojnost komaraca prelazi razinu tolerancije, ali nema izvorišta larvi. U samom gradu nalaze se samo urbani komarci u dvorištima i vrtovima, zbog čega se provodi izobrazba građana o sprječavanju zadržavanja vode u njihovim dvorištima. Za otprilike dva tjedna očekuje se druga generacija komaraca, a u slučaju procjene stručnih službi Zavoda za javno zdravstvo, ovisno o situaciji na terenu, koristit će se i avioni za zadimljavanje zelenog pojasa i rubnih dijelova grada, s obzirom na to da je tretman iz aviona iznad naseljenih područja zabranjen.

Grad Osijek je i za 2018. sukladno Zakonskim obavezama pravovremeno donio Godišnji program i Provedbeni plan te potpisao ugovore sa pružateljima usluga. Prvi i najvažniji korak u postupku suzbijanja komaraca je monitoring (pregled terena, preporuke za tretmane i upravljanje sustavom kontrole komaraca) koji obavlja Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije; drugi korak su izvođači, a treći je stručni nadzor i kontrola učinkovitosti tretmana. Grad Osijek je investitor, a za 2018. godinu u Proračunu Grada planirano je 4.000.000,00kn za borbu protiv komaraca.

SiB.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL

 


Izdvojeno

Reci što misliš!