Sport / Rukomet

Od petka do nedjelje

Uspješno održan 2. Osijek XIXO Cup koji je okupio 16 rukometnih momčadi iz pet država

Uspješno održan 2. Osijek XIXO Cup koji je okupio 16 rukometnih momčadi iz pet država
PR

Na turnir se odazvalo deset klubova, odnosno 16 momčadi iz pet država i stvorilo vrlo dobru konkurenciju na drugom izdanju Osijek XIXO Cupa

Uz zajednički pozdrav rukometaša Zagreba i Vojvodine završen je 2. Osijek XIXO Cup. Jaki međunarodni turnir ove je sezone okupio 16 momčadi u dvije kategorije, a održavao se od petka do nedjelje. Trofej su u U15 generaciji podigli igrači Ivana iz Mikanovaca, a u konkurenciji do 17 godina najuspješnija je bila momčad Zagreba.

Tri smo dana u osječkim dvoranama gledali sjajan rukomet mladih i perspektivnih igrača. Na turnir se odazvalo deset klubova, odnosno 16 momčadi iz pet država i stvorilo vrlo dobru konkurenciju na drugom izdanju Osijek XIXO Cupa. U petak i subotu odigravale su se utakmice grupne faze, a onda su u subotu poslijepodne uslijedila polufinala i razigravanja za plasman. Nedjelja je pak kao finalni dan ponudila pravi spektakl.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U konkurenciji rukometaša do 15 godina, najbolja je bila momčad Ivana iz Mikanovaca. Akademija iz Mikanovaca briljirala je na državnom prvenstvu ovog proljeća, pa njihove dobre igre nisu nimalo iznenadile. Na Zrinjevcu su u finalu nakon napetog i neizvjesnog dvoboja svladali Zagreb s 19:18, a pobjednički pogodak postigao je Ivano Orlović koji je kasnije proglašen i najboljim igračem turnira u ovoj kategoriji.

Treće je mjesto zauzela akademija mađarskog Veszprema, Balaton-felvidéki Kézilabda Akadémia, koja je bila bolja od Maksimir Pastele s uvjerljivih 29:18. Domaći Osječani zauzeli su peto mjesto nakon velike borbe protiv slovenskog Jeruzalem Ormoža. Naime, pet sekundi prije kraja na semaforu je stajalo 19:19, a onda je Leon Benja uspješno realizirao sedmerac, a Bruno Šmit s druge strane obranio kontru Slovenaca za veliko slavlje svoje momčadi. Naposljetku, ekipa Izviđača završila je sedmoplasirana pobjedom nad Metkovićem 21:14.

Još više neizvjesnih susreta bilo je u U17 generaciji. Trofej je osvojila neporažena momčad Zagreba koja je uspješno slomila otpor rukometaša Vojvodine i na kraju slavila s 21:18. Treće je mjesto zauzeo našički Nexe pobjedom nad domaćim Osijekom s 23:19. Posebno je zanimljiva bila borba za peto mjesto u kojoj su sretniji i spretniji bili rukometaši Izviđača. Oni su, baš kao i u U15 kategoriji, igrali protiv Metkovića kojega su svladali s 22:21. Naposljetku, slovenski Ormož slavio je nad Maksimir Pastelom u utakmici za sedmo mjesto.

Nakon finala između Vojvodine i Zagreba, uslijedila je svečana ceremonija zatvaranja turnira, proglašenje pobjednika i najboljih pojedinaca. Pehare je nakon prigodnih riječi uručio dopredsjednik Kluba i glavni organizator turnira, Vjekoslav Oršolić, a nagrade za najbolje pojedince podijelili su prvotimci Osijeka – Matej Zrno, Filip Orlović i Dominik Liščić. Nagrade je pak osigurao Ferivi u vidu poklon bonova.

Kao što smo već spomenuli, u U15 kategoriji najboljim je igračem proglašen Ivano Orlović iz Mikanovaca koji je zabio odlučujući pogodak za osvajanje turnira. Zanimljivo, Ivano je mlađi brat Osijekovog golmana Filipa Orlovića koji mu je uručio priznanje. Najboljim je vratarom, na veliku sreću njegovih suigrača, ocijenjen Ante Klikovac iz Zagreba, dok je najbolji strijelac bio Domagoj Maslać (Metković) s 33 pogotka.

U starijoj generaciji najboljim je igračem proglašen Franko Skazlić iz Zagreba. Najbolji strijelac bio je nezaustavljivi Đorđe Draško iz Vojvodine, a najboljim vratarom proglašen je Antonio Kampić iz redova domaćina.

Gledatelji, ali i sami sudionici, imali su prilike uživati u sjajnom rukometu, sportskoj borbi, ali i stvaranju novih prijateljstava. Veliko je oduševljenje ponosnih roditelja izazvala pobjeda Osijekove U15 momčadi za osvojeno peto mjesto, a ogroman pljesak dobili su i rukometaši Zagreba i Vojvodine koji su se nakon finala zajedno pozdravili nasred parketa. Upravo su to stvari koje su obilježile ovo veće, bolje drugo izdanje Osijek XIXO Cup – sjajan rukomet, talentirani mladi igrači, njihova borba u sportskom duhu, a zajedništvo nakon posljednjeg sučevog zvižduka.

Sve to ne bi bilo moguće bez vrijednih roditelja volontera koja su ova tri dana proveli na Zrinjevcu i bili na usluzi svakom igraču, treneru i momčadi. Također, iz Rukometnog kluba Osijek zahvaljuju i sponzorima koji su omogućili organizaciju turnira na zavidnoj razini. S obzirom na to da nije bilo plaćanja kotizacije, domaćini su na sebe preuzeli organizaciju smještaja i obroka za sve sudionike turnira.

Od velike pomoći bio je Hotel Osijek, kao i Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj, a iz kluba se zahvaljuju i donatorima poput Žita, Mlinara, Pannoniana, Jamnice, Belja, Pevexa, Stanića, Domino's Pizze i Polarisa, kao i Atlantica, Lede, Jamnice, Go2Digitala, Filira i svih ostalih. Bilo je oko 40 donatora i nemoguće je sve spomenuti, ali iz kluba se iskreno zahvaljuju svima koji su podržali organizaciju turnira.


Izdvojeno

Reci što misliš!