Sport / Ostalo

oproštaj seligmana

Šulekić i Ude srebrni, Sambolec brončani u Osijeku!

Šulekić i Ude srebrni, Sambolec brončani u Osijeku!
Marko Banić/REROOT

Uspješan je dan iza hrvatskih predstavnika na DOBRO World Cup u Osijeku, a ove nedjelje na rasporedu su još tri finala naših predstavnika

Dva srebra i broncu osvojili su hrvatski reprezentativci prvog finalnog dana na 15. DOBRO World Cupu u Osijeku kojeg je službeno otvorio potpredsjednik Vlade RH Ivan Anušić! Sara Šulekić srebrna je na dvovisinskim ručama, dok smo na postolju konja s hvataljkama imali dvojicu medaljaša – srebrnog Filipa Udea i njegovog brončanog klupskog kolegu Marka Samboleca. U preostalim hrvatskim finalima danas, Tijana Korent zauzela je 5. mjesto na preskoku, Aurel Benović bio je 7. na tlu, baš kao i Sofia Mešter na dvovisinskim ručama.

Finala su u Gradskom vrtu uživo pratili i osječki gradonačelnik Ivan Radić, izaslanica predsjednika Hrvatskog Sabora Nataša Tramišak, državni tajnik za sport Ministarstva turizma i sporta Tomislav Družak, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač, članica Europskog parlamenta Sunčana Glavak, upravo danas reizabrani predsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza Marijo Možnik te brojni drugi visoki uzvanici.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prije deset godina Filip Ude osvojio je zlato u Osijeku i silno je želio ponovno zasjati u Gradskom vrtu, a onda su mu se danas sve želje ostvarile.

“Moja kćerkica Eva je bila u publici, jako sam ponosan što je vidjela tatu na postolju. Bila je još jednom u Osijeku, ali kao beba. Sada je to mogla doživjeti onako kako sam uvijek sanjao”, ponosno će 37-godišnji Čakovčanin Filip Ude nakon što je u svom 68. finalu u karijeri osvojio 18. medalju i to zahvaljujući ocjeni 14.300 (start 5.9). 

Bolji od Udea danas je bio tek Kazahstanac Ilyas Azizov koji je slavio sa 14.600 (5.9).

“Super zadovoljan! Nisam se ustrtario. Nisam podlegao pritisku, jer kad sam vidio ocjene, znao sam da i sa slabijom vježbom mogu do postolja, ali rekao sam da u finalu idem vježbu s elementom Busnari makar ga tri puta pao. Uspio sam sve to izdržati i napraviti vježbu. Nisam Busnarija natjecao čak 2 godine, treniram ga i nedavno razgovaram s trenerom i kaže ‘zašto ga treniraš ako ga nećeš natjecati’. A on mi treba za Europsko prvenstvo koje nas u Italiji čeka za dva tjedna i morao sam ga negdje isprobati.”

Prvi finalni dan Svjetskog kupa u gimnastici Fotogalerija

Još malo se Filip vratio u sjajno odrađenu vježbu pred gotovo punom osječkom dvoranom i za njega posebno glasnom danas.

“Prije saskoka imam element E težine, “flop”. Jako precizan i težak element i na kojem sam pao u kvalifikacijama. Skužim da se trener Igor Kriajimskii približava konju i čujem ga kako govori ‘napravi saskok, napravio saskok’, bez “flopa”. To je i moje mišljenje bilo dok sam radio vježbu, nisam bio sto posto siguran da bih izdržao do kraja da sam ga radio. Možda bih, ali bilo je 50% šanse da zviznem s konja. A nisam to htio danas, jer publika je toliko pljeskala na sred vježbe, pa ne budeš sada pasti. I još Eva na tribinama. Nema boljega nego što sam pred njom osvojio medalju. I još s Markom na postolju. Iskreno, ja sam još sretniji zbog njega, sretniji sam zbog njegove medalje nego svoje. Toliko se trudi, puno trenira zajedno sa mnom... Puno puta i ja nisam uspio, puno puta je bio gorak okus u ustima, treniraš, a ništa ne ide. Ali, ima jedna poslovica koja kaže ‘samo se trudi, treniraj, vjeruj i jednom će praznik doći i u tvoju ulicu’. Karneval će jednom doći i tebi.”

Danas je praznik došao dva puta u ulicu čakovečkog Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan, budući da je debitant ovog natjecanja Marko Sambolec bio zajedno s Udeom na postolju i to zahvaljujući ocjeni 14.000 (start 6.0).

“Prvi put sam nastupio u Osijeku, odmah u finalu i odmah medalja. Rasplakao sam se kad sam vidio da sam na postolju”, iskreno će 22-godišnji Varaždinac.

“Došao sam ovdje samo sa željom da u kvalifikacijama napravim vježbu i uspio sam. Napravio sam u četvrtak C, a ne D saskok i zato sam imao samo jednu želju za finale, da napravim istu vježbu, ali s D saskokom. Hvala Bogu uspio sam. Publika je bila strašna i navijači su jedan od razloga zašto sam danas uspio napraviti vježbu. Da nisu tako srčano navijali možda bih pao na saskoku. Izvukli su me. Kad sam doskočio bio je to fenomenalan osjećaj, naježio sam se, suze su mi počele ići. I onda na kraju s Udeom na postolju. Kad sam vidio da je on odradio posao, to mi je dalo poguranac u leđa. Ovo je moja prva medalja na Svjetskom kupu u karijeri, u drugom finalu i posebna je čast što se dogodilo baš u našoj zemlji”, rekao je Sambolec.

Sara Šulekić samo je željela konačno ući u finale Osijeka, no kada je već uspjela doći do njega, pobrinula se da ostane i zapisana u povijesti DOBRO World Cupa. U svom 5. finalu u karijeri došla je do druge medalje nakon što je ocijenjena sa 13.466 (start 5.3). Slavila je najveća ženska zvijezda osječkog turnira, Francuskinja Melanie de Jesus dos Santos (14.533; 6.2).

“Prvo finale za mene u Osijeku i odmah medalja. Presretna sam i prezadovoljna što sam se uspjela smiriti pred ovom savršenom publikom. Oni su me potaknuli da napravim svoju težu vježbu. A i ovo mi je dobra priprema za Europsko prvenstvo i Svjetski kup u Dohi, posljednji kvalifikacijski za Olimpijske igre koje još uvijek imam šansu izboriti. Nadam se da ću možda s klupskim kolegom Tinom Srbićem otići zajedno u Pariz”, poželjela je Sara.

U svom 11. finalu u Osijeku i 46. u karijeri, iskusna Tijana Korent završila je kao peta na preskoku s ocjenom 12.683 (12.566 i 12.80; 4.2 i 4.2). Slavila je još jedna nevjerojatna Francuskinja, Coline Devillard s ocjenom 13.700 (14.500 i 12.900).

“Uvijek mi je drago nastupiti doma, atmosfera je bila odlična, jako puno navijača. To stvara poseban osjećaj na samom. Na žalost malo sam pogriješila u prvom skoku što me vjerojatno koštalo medalje, međutim ne mogu žaliti. Sretna sam što sam uopće uspjela ući u finale. Za mene sezona tek nekako počinje, tek počinjem ulaziti u formu nakon niza ozljeda koje sam imala. Nadam se da ću sada biti samo još bolja”, komentirala je Korent.

U svom 19. finalu u karijeri Aurel Benović nije uspio pokazati ono što inače odrađuje. Zbog niza pogrešaka pri doskocima završio je kao 7. na tlu sa 13.550 (start 6.3) u finalu u kojem je slavio njegov klupski kolega, Ukrajinac Illia Kovtun (14.400).

“Posljednjih nekoliko dana imao sam zdravstvenih problema s cistom iza uha, sinoć sam bio u bolnici, morao sam to ići sanirati i nekako me sve to malo poljuljalo. Koncentrirao sam se na prvu dijagonalu, odradio sam je na visokoj razini, a onda sam se kasnije borio s doskocima. Zato je ocjena bila niska. Ništa, okrećem se sutrašnjem finalu na preskoku. Pojačat ću i svoj drugi skok, i on će biti s početnom ocjenom 5.6. Nadam se da ću biti u borbi za medalju na preskoku, a za tlo mi je drago što je zlato ipak ostalo u Osijeku. Ponosan sam na svog prijatelja Kovtuna“, rekao je Osječanin Aurel Benović.

U premijernom nastupu u Osijeku najmlađa članica naše reprezentacije, 15-godišnja Riječanka Sofia Mešter bila je 7. na dvovisinskim ručama sa 11.900 (5.0).

“Ovo je bilo moje prvo seniorsko natjecanje u karijeri, prvi Svjetski kup i uspjela sam nastupiti u finalu. Zadovoljna sam. Bilo je većih pogrešaka, ali uspjela sam odraditi vježbu bez pada i ponosna sam na sebe”, rekla je Mešter.

Osječka finala danas su posebno emotivno započela. Od velike gimnastičke karijere oprostio se Robert Seligman, jedan od najvećih hrvatskih sportaša kojemu se njegov Gradski vrt posebno naklonio za sve što je dao gimnastičkom sportu.

“Teško je, naravno. Već se nekoliko godina pripremam za kraj, čak sam u nekim trenucima i mislio da je gotovo, ali uspijevao sam se vratiti i premostiti neke sitne ozljede koje su me mučile. Međutim, kad je došla i obitelj, kad sam ušao u ozbiljan poslovni svijet, postalo je teško uskladiti sportske obveze. Ponosan sam što sam od svoje 19. godine, pa sve do kraja, do 38. godine, bio sportaš 1. kategorije, što pokazuje kakvu sam konstantu rezultata imao. Sretno i s osmijehom na licu završavam sportsku karijeru, ali nastavljam raditi u sportu”, poručio je Seligman koji je već neko vrijeme direktor osječkih Športskih objekata i dopredsjednik HGS-a.

Petnaesti DOBRO World Cup sutra će zatvoriti novih 5 finala i to od 15 sati uz izravan prijenos na HRT 2. U borbi za medalje bit će Aurel Benović na preskoku, Tin Srbić na preči te Tina Zelčić na gredi. Ulaznice se mogu kupiti na blagajnama ispred dvorane Gradski vrt po cijeni od 5 eura.


Izdvojeno

Reci što misliš!