Sport / Nogomet

17,65 milijuna dobiti

NK Osijek objavio financijski izvještaj, poznato koliko je na kraju koštao stadion

NK Osijek objavio financijski izvještaj, poznato koliko je na kraju koštao stadion
NK Osijek

NK Osijek ima solidnu financijsku situaciju i veliku priliku da s obzirom na novi stadion istu znatno nadogradi

Nogometni klub Osijek s.d.d. objavio je svoje godišnje financijsko izvješće za 2023. godinu, a iz njega se mogu isčitati neki vrlo zanimljivi podaci.

Za početak puno je bolja financijska slika kad su u pitanju transferi igrača što je iznimno važno zbog UEFA pravila pa je tako klub na kraju 2023. godine potraživao 4,35 milijuna eura za razliku od 2022. kad je to iznosilo svega 888 tisuća eura.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Klub je znatno povećao i kratkotrajnu imovinu pa tako sad ima 3,3 milijuna na toj stavci, a možda i najzanimljiviji podatak iz cijelog izvješća je i vrijednost stadiona na stavci dugotrajne imovine pa tako možemo reći kako je stadion vrijedan 69,38 milijuna eura što je znatno više od inicijalno planirane cifre, a sve je uzrokovano korona krizom, promjenom izvođača i rastom cijena.

Znatno je klub smanjio i svoje obaveze prema drugim klubovima pa tako na dan 31.12. duguje svega 255 tisuća eura za razliku od velikih 3,25 milijuna godinu ranije. Smanjene su i obveze prema dobavljačima i radnoj zajednici, a ukupno klub ima kratkoročnih obaveza u iznosu od 12,23 milijuna što je viešstruko manje od prethodnih 52 milijuna.

Ukupno je klub "vrijedan" 82 milijuna eura kad se sve zbroji oduzme.

Povećala se i brojka prihoda od ulaznica pa tako ona iznosi 1,2 milijuna eura, a povećani su i prihodi od sponzora i oglašavanja na 6,2 milijuna što je gotovo duplo veća brojka u odnosu na prethodnu godinu. Komercijalni prihodi rasli su također tri puta pa tako klub zaračuje solidan novac od najma prostora za druge evente kao i od prodaje proizvoda. Zanimljiva je i stavka donacije nepovezanih strana koja iznosi 7 milijuna eura, a nepoznato je tko je taj donator. Ukupno je klub uprihodio 30,7 milijuna.

Plaće stručnog stožera smanjene su za milijun eura pa tako danas iznose oko 700 tisuća eura, a igrači koštaju 7,8 milijuna eura što je također milijun eura manje. Plaće ostalih zaposlenika su povećane što se može pripisati porastu njihovog broja s obzirom na zahtjeve Pampasa.

Kako smo ranije naznačili, klub je znatno povećao prihode od prodaje igrača i to s mizernih 2,6 na čak 15,4 milijuna eura, a klubu još duguju, kako smo gore naznačili, 4,35 milijuna eura.

Kad se sve pak zbroji i oduzme, Osijek je godinu završio vrlo dobro pa je tako svega milijun eura u minusu (bez planiranih prihoda koje smo gore naznačili op.a.), a uprihodio je ukupno 17,65 milijuna eura što je više od svih prvoligaša.


Izdvojeno

Reci što misliš!